Μερος 1, 2, 3, 4, 5 και 6.
Ειναι γνωστο οτι οσο πιο πλουσιος ειναι καποιος, τοσο πιο λιγο φορο πληρωνει (αν πληρωνει). Μαλιστα, οι πλουσιοτεροι ανθρωποι της Γης πληρωνουν ελαχιστο φορο, μια και μεσω offshore εταιριων μπορουν νομιμα και μη να αποκρυβουν το μεγαλυτερο μερος του πλουτου τους.
Χωρες οπως η Μ Βρεττανια, η Ελβετια, το Λουξεμβουργο (κοιταω μονο Ευρωπαικα κρατη) εχουν τρισεκατομμυρια δολαρια σε καταθεσεις offshore. Σε μια ερευνα που εγινε το 2005 απο το Tax Justice Network, υπολογιζεται οτι η αξια των συνολικων κεφαλαιων που βρισκονται σε offshore λογαριασμους ανα τον κοσμο αναιρχονται στα 11,5 τρις δολαρια!!!!! Ο αριθμος αυτος ειναι σιγουρα πολυ πιο μεγαλος τωρα, το 2011.
Ας υποθεσουμε οτι η Ελλαδα, με καποιο τροπο, γινοταν και εκεινη χωρα που προσφερε offshore λογαριασμους σε κατοικους/εταιρειες εξωτερικου που δεν θα μπορουσαν να δραστηριοποιηθουν εντος Ελλαδας. Ας υποθεσουμε οτι καταφερνε να παρει μονο το 10% της παγκοσμιας αγορας offshore και φορολογουσε τις εταιρειες αυτες ενα πολυ μικρο 1% επι των κερδων τους. Το ετησιο εισοδημα της μονο απο αυτο θα ηταν 11,5 δις δολαρια!!! Αν αναλογιστουμε οτι τα δημοσια εξοδα της Ελλαδας αυτη τη στιγμη (μαζι με τα εξοδα για πληρωμες συνταξεων, μισθων, κλπ) ειναι περιπου 26 δις το χρονο (δεν βαζω πληρωμες δανειων προς το εξωτερικο), βλεπουμε οτι σχεδον τα μισα θα μπορουσαν να καλυφθουν απο αυτον το πολυ απλο τροπο.
Η Ελλάδα, λοιπον, πρεπει να επιχειρησει να αποκτήσει νομικά την ιδιότητα ενός off-shore κράτους. Ηδη κρατη μελη της ΕΕ εχουν τετοια ιδιωτητα (το Λουξεμβουργο, η Κυπρος, η Ολλανδια).
Πριν ομως γινουμε offshore κρατος, θα πρεπει να υπαρξει η καταλληλη νομοθετικη αλλαγη ως προς τη συσταση τετοιων εταιρειων, η δημιουργεια αυστηρων νομων και μετρων οσον αφορα τη λειτουργεια και δραστηριοτητα των οικονομικων επιχειρησεων, καθως και η απαραιτητη εκπαιδευση προσωπικου. Αυτα θα πρεπει γινουν στην περιοδο τον επομενων 3 χρονων, ωστε μαζι με την αλλαγη της φορολογιας στην αρχη του 5ου ετους, να ερθει σε ενεργεια και η λειτουργεια offshore εταιρειων στη χωρα.
Θα πρεπει να σημειωσω οτι στην ουσια θα μπορεις να χρησιμοποιεις τη φοροδιαφυγη καποιου ιδιωτη/εταιρειας αλλης χωρας προς δικος σου οφελος και με το αβανταζ οτι αυτος ο ιδιωτης/εταιρεια δεν θα μπορει να δραστηριοποιηθει στην Ελλαδα. Μαλιστα, η Ελλαδα βρισκεται σε πολυ ιδιαιτερα καλο σημειο για να γινει μια τετοια χωρα, μια και συνορευει με 3 ηπειρους, ενα χαρακτηριστικο που καμμια αλλη χωρα εκτος Κυπρου δεν εχει. Ως αποτελεσμα, ειναι πιο ευκολο για ενα μεγαλο κεφαλαιο να εχει τις καταθεσεις του σε σημειο με τετοια ιδιαιτερη θεση, παρα σε ενα (πχ) μικρο νησι του Ειρηνικου.
Ας δουμε ομως αναλυτικα την συσταση τετοιων εταιρειων στη χωρα:
Συγκεκριμενα, βαση νομοσχεδιου, θα μπορει να γινει ιδρυση των παρακατω εταιρειων offshore στην Ελλαδα (ολα τα παρακατω θα λειτουργησουν απο το 5ο ετος και περα):
Ελληνικη Εταιρεια Διεθνους Δραστηριοτητας (ΕΕΔΙΔ)
• Ο μονος φορος που θα πληρωνεται απο την ΕΕΔΙΔ στην Ελλαδα θα ειναι 1% του καθαρου εισοδηματος της απο δραστηριοτητες εκτος Ελλαδας.
• Οποιοδηποτε μερισμα και αλλη μορφη πληρωμης της εταιρειας προς ατομο που δεν ειναι κατοικος Ελλαδας θα ειναι αφορολογητο.
• Oποιοδηποτε επιτοκιο, ενοικιο, κλπ που πληρωνεται σε εταιρεια η ατομο που δεν εχει βαση/ειναι κατοικος Ελλαδας θα ειναι αφορολογητο.
• Η ΕΕΔΙΔ δεν θα μπορει να εχει επιχειρηματικη δραστηριοτητα με ατομα και οργανισμους στην Ελλαδα.
• Η ΕΕΔΙΔ δε θα μπορει να εχει ιδιοκτησια ακινητων (γη και κτιρια) στην Ελλαδα, εκτος εαν τα εχει νοικιασει για να εχει τα κτιρια/γραφεια της.
• Η ΕΕΔΙΔ δεν θα μπορει να εχει μετοχες, δανεια, κλπ εταιρειων με εδρα την Ελλαδα.
• Η ΕΕΔΙΔ θα μπορει να εχει επαγγελματικες σχεσεις με δικηγορους, λογιστες, κλπ που ειναι κατοικοι Ελλαδας.
• Οι ιδιοκτητες της ΕΕΔΙΔ, οπως επισης και τα διευθηντικα στελεχη και μετοχοι θα μπορουν να παραμενουν ανωνυμα οσον αφορα τα αρχεια συστασης. Μονο ενα ατομο, ο ορκοτος Ιδρυτης, θα τα ξερει αλλα βαση νομου θα ειναι υποχρεωμενος να τηρει το απορρητο.
• Η Ελλαδα θα μπορει να παρεχει πληροφοριες για μια ΕΕΔΙΔ και να βοηθαει σε ερευνες αλλων κρατων, μονο εαν προκειται για περιπτωσεις οπου υπαρχει πιθανοτητα η ΕΕΔΙΔ να εχει δημιουργηθει για τρομοκρατικες δραστηριωτητες και ναρκωτικα. Λογοι φοροδιαφυγης δεν καλυπτονται απο αυτη την εξαιρεση (αυτος ο ορος ειναι κοινα αποδεκτος απο τις περισσοτερες χωρες, ακομα και τις ΗΠΑ, ΕΕ κλπ).
• Το κοστος ιδρυσης θα ειναι 100 ευρω για κεφαλαιο μεχρι 100χ ευρω και 1000 ευρω για κεφαλαιο απο 100χ και πανω. Επισης θα υπαρχει ενα ετησιο κοστος αδειας λειτουργειας (1500 ευρω). Το κοστος αυτο θα αυξανεται αναλογα καθε χρονο, σε σχεση με τον πληθωρισμο.
Ελληνικη Ασφαλιστικη Εταιρεια Διεθνους Δραστηριοτητας (ΕΑΕΔΙΔ)
Ελληνικη Offshore Τραπεζα (ΕΛΟΤ)
• Οι δραστηριοτητες των τραπεζων αυτων θα περιοριζονται εκτος Ελλαδας. Επισης κατοικοι Ελλαδας δε θα μπορουν να εχουν λογαριασμο σε ΕΛΟΤ.
• Κοστος ιδρυσης 2χ ευρω. Κοστος αδειας λειτουργειας 10χ ευρω το χρονο.
Ελληνικη Holding Εταιρεια (ΕΗΕ)
Δε θα πληρωνει κανενα φορο (ουτε το 1% του κερδους) εαν θα διατηρει τους τραπεζικους της λογαριασμους στην Ελλαδα. Ο λογος ειναι απλος. Μπορει να μην εχουμε σαν κρατος εσοδα απο τη φορολογηση της εταιρειας αυτης, αλλα οι ελληνικες τραπεζες θα εχουν τεραστια κεφαλαια για επενδυσεις και δανειοδοτηση.
Διεθνης Εταιρεια Ελευθερας Ζωνης (ΔΕΕΖ)
Ισχυουν ολα τα παραπανω αλλα το ετησιο κοστος αδειας λειτουργειας θα ειναι
• 500 ευρω για αδεια ανακατανομης
• 550 ευρω για αδεια ελαφρας μορφης συναρμολογησης
• 2700 ευρω για αδεια κατασκευης
• 2700 ευρω για αδεια επεξεργασιας
• 1500 ευρω για αδεια εξαγωγων
Ως κράτος, λοιπόν, θα έχουμε μια τεράστια εισροή χρήματος στα ταμεία από τα λεφτα που θα διατηρουν οι παραπανω εταιρειες. Αφου δεν θα εχουν βλέψεις στην Ελληνική αγορά, οι ελληνικες εταιρειες δεν θα επιρεαστουν, ενω αντιθετα θα δημιουργηθουν πολλες θεσεις εργασιας.
Στο επομενο μερος θα αναλυσω μια αλλη ριζικη αλλαγη που θα πρεπει να γινει, στον τροπο συνταξιοδοτησης.
No comments:
Post a Comment