1 March 2011

Μια Καλυτερη Ελλαδα


Τα πραγματα στην Ελλαδα ειναι ασχημα. Πολυ ασχημα! Και ερχονται και χειροτερα. Δεν το λεω μονο εγω. Το λενε οι αριθμοι. Το λενε οι εμπειροι οικονομολογοι, αυτοι που δεν παπαγαλιζουν τα παραμυθια των πολιτικων για να προσπαθησουν να πεισουν τον κοσμο οτι ολα ειναι ροδινα. Το λενε οι ιδιες σας οι ζωες, που απο πρωτο χερι βιωνουν την κατασταση αυτη τη στιγμη.

Για ατομα σαν και μενα, που ζουν στο εξωτερικο, η επιδραση απο την κατασταση στην Ελλαδα δεν ειναι τοση οσο σε οσους μενουν στην Ελλαδα. Αυτο δεν σημαινει οτι εμεις ‘του εξωτερικου’ δεν στενοχωριομαστε, δεν θυμωνουμε, δεν εξοργιζομαστε με αυτα που βλεπουμε και ακουμε. Εχουμε οικογενεια στην Ελλαδα, φιλους, γνωστους. Επομενως επιρεαζομαστε και εμεις απο την ολη κατασταση.

Μπορει να αλλαξει η κατασταση; Φυσικα και μπορει. Οχι ομως με τους πολιτικους που ειναι στην εξουσια αυτη τη στιγμη, η με αυτους που ηταν τα τελευταια 35 χρονια. Αυτο ειναι το μονο σιγουρο. Μπορει ο απλος Ελληνας να αλλαξει την κατασταση; Ναι. Οχι ομως μονος του.

Το κακο με τους Ελληνες ειναι οτι ο καθενας θελει να ειναι αφεντικο. Ολοι! Απο τον πιο φτωχο, τον πιο αγραμματο, τον πιο τεμπελη, μεχρι τον πιο πλουσιο, τον πιο μορφωμενο, τον πιο εργατικο. Ο καθενας θελει να ειναι αφεντικο και κοιταει τον αλλο με στραβα ματια.

Στις τελευταιες εκλογες περιπου 50% των ψηφοφωρων δεν ψηφησαν. Η λογικη λεει οτι αυτοι που απηχαν και που, στην πλειοψηφια τους, ηταν ατομα που βαρεθηκαν πια τους ιδιους πολιτικους θα μπορουσαν να αλλαξουν την πολιτικη σκηνη στην Ελλαδα εαν καποιος αξιος πολιτικος εμφανιζοταν. 50% που ψαχνει για κατι καλυτερο ειναι μια σοβαρα υπολογισιμη δυναμη.

Το κακο ομως ειναι αυτο που ειπα παραπανω. Γιατι εαν αυτο το 50% ηταν ενα σωμα, πολλα θα ειχαν ηδη αλλαξει. Οταν ομως το 50% αποτελειται απο εκκατομμυρια ανθρωπων που θελουν να ειναι το αφεντικο στους υπολοιπους, τοτε μιλαμε για χιλιαδες ομαδες των 0,01% και οχι μια του 50%.

Ενα κλασσικο παραδειγμα ειναι οι εκατονταδες ανεξαρτητες ομαδες που εχουν δημιουργηθει στο ιντερνετ μεσα απο τα διαφορα blogs και γκρουπς στο Facebook. Εαν ψαξετε λιγο θα βρειτε παρα πολλες τετοιες ομαδες. Η καθε μια καλει τον λαο να γινει μελος της για να βοηθησει σε αυτη την αλλαγη πολιτικου σκηνικου. Η καθε ομαδα εχει τη δικη της ιδεολογια, τα δικα της πλανα για το πως η Ελλαδα θα γινει καλυτερη, κλπ. Ολες μαζι ομως εχουν ενα κοινο σκοπο. Την αλλαγη πολιτικης σκηνης.

Τους τελευταιους μηνες ξοδεψα αρκετο χρονο διαβαζοντας τι εχουν να πουν τετοιες ομαδες. Μαλιστα σε αρκετες απο αυτες εστειλα μηνυμα, συγχαιροντας τους για την προσπαθεια τους. Ανακαλυψα ομως μια κοινη τακτικη (βεβαια υπηρξαν και εξερεσεις). Οσο τους ελεγα μπραβο και οτι θα ενδιαφερομουνα να γινω μελος, οι απαντησεις τους ερχονταν αμεσως. Τη στιγμη που τους προτεινα κατι, η ελεγα οτι (πχ) μια συγκεκριμενη ιδεα ισως αξιζει να συζητηθει περισσοτερο, η επικοινωνια σταματησε! Γιατι; Μα ειναι πολυ απλο. Η καθε ομαδα θελει να ειναι το αφεντικο. Απο τι στιγμη που νομιζει οτι προσπαθεις να παρεις μια πρωτοβουλια, η ‘καρεκλα’ του αφεντικου τριζει, με αποτελεσμα να μην θελουν να σε ξερουν.

Ετσι λοιπον, ενω ολες αυτες οι ομαδες θα μπορουσαν να ενωσουν τις δυναμεις τους προς τον ενα κοινο στοχο και να γινουν μια μεγαλη δυναμη, προτιμουν να υπαρχουν απλα σαν ενας κοκκος αμμου στην ερημο, εφοσον ειναι το αφεντικο στο δικο τους ‘κοσμο’. Ετσι, αντι οι απλοι Ελληνες να αποκτησουν τεραστια δυναμη που μπορει (και σε αυτο ειμαι απολυτα σιγουρος) να αλλαξει την πολιτικη σκηνη στην Ελλαδα, αυτη τη στιγμη υπαρχουν διαφορες ομαδες που ουσιαστικα ειναι ‘φωνη βοωντως εν τι ερημω’.

Μια που δεν μπορω να εκφρασω τη δικη μου γνωμη σε αυτες τις ομαδες, αποφασισα να την βαλω στο δικο μου blog. Οποιος θελει τη διαβαζει, οποιος θελει δεν ασχολειται. Για οσους τη διαβασουν, θα ηθελα να πω τα εξης:
  • Εδω και 4-5 χρονια και μετα απο προσωπικες μελετες/ερευνες στα διαφορα θεματα, αρχισα να αναπτυσσω μια θεωρια για το πως, κατα τη γνωμη μου, η Ελλαδα θα μπορεσει να μεταμορφωθει απο μια Σταχτοπουτα σε μια Πριγκιπησα. Αυτη τη θεωρια (και τα συγκεκριμενα πραγματα που πρεπει να γινουν) θα σας παραθεσω μεσα σε αυτο το κειμενο.
  • Πολλα απο αυτα που γραφω βασιζονται σε λυσεις, θεωριες, κλπ μεγαλων  οικονομολογων/πολιτικων κλπ. Αλλα ειναι δικες μου προτασεις.
  • Δεν ειμαι ουτε δεξιος, αριστερος, νοτιοανατολικος, βοριοδυτικος, σοσιαλιστης, κομμουνιστης, εθνικιστης, φασιστας, κλπ κλπ. Καθε τετοια ετικετα εχει και καλα αλλα και ασχημα χαρακτηριστικα. Ειμαι απλα καποιος που προσπαθει να ενωσει τα καλα στοιχεια, αποφευγωντας τα καταστροφικα
  • Σε πολλα απο αυτα που προτεινω δεν θα συμφωνειτε. Σε πολλα σημεια εξηγω τους λογους που λεω κατι, ενω σε αλλα εξηγω με πολυ απλα παραδειγματα αυτο που προτεινω, για να διευκολυνω ατομα με λιγες γνωσεις στα οικονομικα και την οικονομικη θεωρια.
  • Επειδη η εργασια αυτη δεν εχει τελειωσει, εννοειται οτι υπαρχουν και αλλα σημεια στα οποια αλλαγες χρειαζονται. Απλα, δεν ετυχε μεχρι τωρα να γραψω γι αυτα.
  • Σε αρκετα σημεια που αναφερω νομους της Ελλαδας, ισως κανω λαθος η ο συγκεκριμενος νομος δεν ισχυει. Ζητω απο τωρα συγγνωμη, επειδη οι γνωσεις μου οσον αφορα τους νομους στην Ελλαδα ειναι περιορισμενες.
  • Για να μην σας μπερδεψω, οι προτασεις γινονται με χρονικη καταταξη (δηλ τι πρεπει να γινει τον πρωτο χρονο, τι τον δευτερο, κλπ) ωστε να δειτε τις αλλαγες στις οποιες αποσκοπουν.
  • Θα ηθελα πολυ τη δικη σας γνωμη και προτασεις. Μερικες απο αυτες μπορει να δημιουργησουν νεα και καλυτερα σχεδια.

Επειδη το σημερινο κειμενο ηδη ειναι μεγαλο, σημερα θα σας δωσω ενα μικρο προλογο του πλανου και του πολιτικου συστηματος. Στα επομενα κειμενα θα αναπτυξω τις προτασεις.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Στις 28 Ιουνιου 2010 ο οργανισμος STRATFOR κυκλοφορησε μια μελετη για την Ελλαδα. Η μελετη εκανε μια αναλυση της γεωγραφιας της Ελλαδας, τους λογους για τους οποιους εχει περιορισμενη οικονομικη και βιομηχανικη αναπτυξη και εδωσε μια ιδεα για το τι θα γινει στην Ελλαδα τα επομενα 3 χρονια.

Μερικα απο τα σημεια της μελετης ηταν:
  • Η ιδιαιτεροτητα της ελληνικης τοπογραφιας, με τα μεγαλα βουνα και τη μεγαλη γενικα ορεινη εκταση της δινει ενα χαρακτηρα διεσπασμενων περιοχων, κανωντας μια κεντρικη διοικηση αρκετα δυσκολη.
  • Η Ελλαδα λογο της μεγαλης ορεινης εκτασης στα συνορα της με την Ευρωπη, εχει πολυ περιορισμενες οδους επικοινωνιας με την κεντρικη Ευρωπη.
  • Η ελλειψη μεγαλων εκτασεων καλλιεργισιμης γης σε συνεργασια με την ελλειψη καλων οδων στις ορεινες περιοχες, σημαινει οτι η καθε καλλιεργησιμη περιοχη ειναι ικανη να παρεχει προιοντα κοντα σε ενα μονο μεγαλο λιμανι της περιοχης. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να μην υπαρχει χωρος για μεγαλη αυξηση του πληθυσμου, αλλα και τη δημιουργεια παραγωγικοτητας.
  • Ο ελεγχος του Αιγαιου ειναι σημαντικη υποθεση για την Ελλαδα, μια και δινει τη δυνατοτητα αμυνας, εμποριου και επικοινωνιας, αλλα και τη δυνατοτητα επιρροης στις εμπορικες συναλλαγες μεταξη της Μαυρης Θαλασσας και της Μεσσογειου. Χωρις το Αιγαιο δε μπορει να υπαρχει Ελλαδα.
  • Τα νησια της Κρητης, Ροδου και Κερκυρας ειναι σημαντικα στην φρουρηση των συνορων.
  • Η Κυπρος ειναι επισης ενα σημαντικο νησι, μια και μπορει να παρεμβαλει επικοινωνια Τουρκιας με Αιγυπτο.
  • Η υπερασπιση του Αιγαιου κοστιζει παρα πολυ στην Ελλαδα λογο του στολου που πρεπει να εχει αλλα και τη συνεχη αγορα οπλισμου για να παραμενει υπο ισους ορους με τον εξοπλισμο της Τουρκιας.
  • Με τις καλες σχεσεις ΗΠΑ και Ρωσσιας και το τελος του πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια, ο δυτικος κοσμος δεν βλεπει πλεον την Ελλαδα ως κυριο στρατηγικο σημειο. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα οι ποροι (δανισμοι) που μπορουσε να αντλισει η χωρα απο μεγαλες δυναμεις να μην προσφερονται ευκολα. Η κακη διαχηριση απο τις κυβερνησεις και το μεγαλο κοστος της διατηρησης της κυριαρχιας στο Αιγαιο, εφεραν την Ελλαδα στην ασχημη οικονομικη κατασταση που ειναι τωρα.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Η Ελλαδα ειναι κληρονομια ολων των Ελληνων. Σκοπος της καθε κυβερνησης πρεπει να ειναι η εφαρμογη μετρων που θα φερουν σε περας τη θεληση του λαου για τα διαφορα θεματα. Η κυβερνηση δεν πρεπει να περνει μετρα τα οποια θα εχουν μοναδικο σκοπο προσωπικα συμφεροντα η θα ειναι εναντιων της γενικης θελησης και το γενικο καλο.

Θα εξηγησω τι σημαινει γενικο καλο. Εαν καποιος μας ρωτησει τι θα θελαμε για μας και τι θα θελαμε να δουμε σε μια πολιτισμενη χωρα, οι απαντησεις μας ισως δεν θα ειναι οι ιδιες. Πχ, για μενα μπορει να θελω μια δουλεια με μισθο 10εκ ευρω το χρονο, δωρεαν βιλλα και Πορσε, κλπ κλπ...ενω για μια πολιτισμενη χωρα θα ηθελα μια καλη δουλεια σε ολους τους κατοικους. Το τι θα ηθελα εγω δε μπορει να συμβιβαστει με το γενικο καλο (δηλ εργασια για ολους) μια και μια εταιρεια που θα μου δινει 10εκ το χρονο δε θα μπορει να ξοδευει και πολλα λεφτα σε αλλους.

Το γενικο καλο, με λιγα λογια, πρεπει να υπερτερει του ατομικου (βεβαια με καποια λογικα ορια). Βεβαια, η γενικη θεληση μπορει και να βρεθει εαν δουμε τι απαντησε ο καθενας μας ξεχωριστα για το τι θα θελαμε για μας. Πχ αν οι πιο πολλοι θελουμε δουλεια με μισθο 10εκ, τοτε η γενικη θεληση μπορουμε να πουμε οτι ειναι ‘δουλεια με  πολυ μεγαλο εισοδημα’.

Τα παραπανω σημαινουν οτι το να εισαι βουλευτης η μερος της κυβερνησης δεν πρεπει να θεωρειται ως ευκαιρια προσωπικης κερδοφοριας και εφαρμογης μετρων που θα ειναι εναντια της γενικης θελησης.

Το προβλημα που υπαρχει σε ολες τις ‘δημοκρατικες’ χωρες ειναι οτι η δημοκρατια ειναι αντιπροσωπευτικη, δηλαδη εκλεγουμε ατομα που θα μας εκπροσωπισουν στη Βουλη. Ουσιαστικα δηλαδη, μας δινεται δημοκρατικο δικαωμα κατα τη διαρκεια των εκλογων, αλλα απο εκει και περα οι εκλεγομενοι μπορουν να ψηφηζουν και να αποφασιζουν αναλογα με το τι θελουν αυτοι, και οχι οι πολιτες που τους ψηφησαν. Για μενα αυτο δεν ειναι δημοκρατια αλλα εκλεγομενη ολιγαρχεια.

Προσωπικα, για να λειτουργησει μια χωρα απολυτως δημοκρατικα, το σωμα που θα αποφασιζει τους νομους πρεπει να ειναι ξεχωριστο απο το εκτελεστικο και αυτο με τη σειρα του ξεχωριστο απο το δικαστικο. Δυστυχως, στην Ελλαδα, και τα 3 σωματα ουσιαστικα ελεγχωνται απο τα ιδια ατομα. Το πως θα αλλαξει αυτο θα το εξηγησω αργοτερα.

Οσων αφορα τη βιωσιμοτητα, ο καθε πολιτης χρειαζεται 2 ειδη αγαθων για να εχει μια ανετη ζωη. Το ενα ειδος ειναι τα βασικα αγαθα, τα οποια ειναι ακρως απαραιτητα για επιβιωση, ανετη ζωη και προοδο. Το δευτερο ειδος ειναι τα δευτερευοντα αγαθα, τα οποια δεν ειναι απαραιτητα αλλα βελτιωνουν αυτα που προσφερουν τα βασικα αγαθα.

Τα βασικα αγαθα ειναι:

1. Εργασια, με ενα καλο μισθο, αξιοκρατεια και συγκεκριμενα δικαιωματα/υποχρεωσεις μεταξυ εργοδοτη και εργαζομενο

2. Κατοικια, ειτε ιδιοκτητη ειτε με ενοικιο.

3. Μεσα μεταφορας οπως λεωφορεια, τρενα, πλοια, αεροπλανα, αυτοκινητα, μηχανακια.

4. Τροφη.

5. Καλη και δωρεαν εκπαιδευση και ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη.

6. Ασφαλεια (ειτε απο κλεφτες, ειτε απο φυσικα φαινομενα, αλλα και υπερασπιση των συνορων).

7. Δικαιοσυνη χωρις διακρισεις.

8. Ηλεκτρικο, νερο, φυσικο αεριο, πετρελαιο και γενικα της πρωτες υλες που ειναι χρησιμες για τη λειτουργεια και παροχη των παραπανω αγαθων.

Τα δευτερευοντα αγαθα ειναι ολα τα υπολοιπα, απο πχ δευτερες κατοικιες (προς επενδυση), χρυσαφικα, μετοχες, κλπ

Μια κυβερνηση εχει υποχρεωση να διασφαλισει στους πολιτες τα βασικα αγαθα. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι πρεπει να κερδοσκοπησει απο αυτο. Αντιθετα, πρεπει να τα παρεχει με το ελαχιστο δυνατο κοστος προς τον πολιτη. Η προσφορα και παροχη αυτων των βασικων αγαθων μπορει να γινει υπο τη γενικη λειτουργεια ανοιχτης και ελευθερης αγορας. Δηλαδη, δεν ειναι απαραιτητο να γινει υπο ενα καθεστως ελεγμενης αγορας η ακομα και μονοπωλειου. Κρουσματα κερδοφοριας μπορουν να εξαφανιστουν με αυστηρη νομοθεσια ως προς τη λειτουργεια των οργανισμων που θα παρεχουν τα αγαθα αυτα (λεπτομερειες προσεχως). Το οτι η αγορα θα ειναι ελευθερη δεν εμποδιζει εταιρειες που θα ανοικουν στο κρατος να ειναι μερος της αγορας και να ειναι μη κερδοφορες, ωστε να παρεχουν αυτα τα αγαθα φθηνοτερα απο καθε αλλο ανταγωνιστη.

Αυτο βεβαια ισως ακουγεται ως αδικο ως προς το συναγωνισμο. Αδικο ως προς ποιον ομως; Τον καταναλωτη η τις υπολοιπες εταιρειες στην αγορα; Η ανοικτη και ελευθερη αγορα εχει σκοπο τη βελτιωση των τιμων ωστε το κοστος στον καταναλωτη να μειωνεται. Αρα, εφοσον μια κρατικη εταιρεια αποφασισει να προσφερει τα αγαθα σε τιμη κοστους, ο καταναλωτης κερδιζει, αρα η λειτουργεια της ελευθερης αγορας δεν αλλαζει.

Πχ, η παροχη ηλεκτρικου ρευματος μπορει να γινεται απο κρατικη εταιρεια αλλα συγχρονως  σε τιμη κοστους προς τον καταναλωτη. Το κερδος θα ειναι απο την παροχη ρευματος σε επιχειρησεις (οπου φορος θα υπαρχει στην τιμη) και απο επενδυσεις σε αλλες επιχειρησεις/χωρες. Αλλα πανω απο ολα, ο πολιτης θα εχει φθηνη προσβαση σε ρευμα, νερο, κλπ, μια και η κρατικη εταιρεια που θα παρεχει αυτα στον πολιτη θα λειτουργει, σε γενικες γραμμες, ως μη κερδοφορος εταιρεια (αλλα και χωρις να ζημιωνεται, απο την αλλη μερια).

Η αγορα παροχης ρευματος (πχ) θα ειναι ελευθερη, αλλα εφοσον το κρατος ηδη το παρεχει σε τιμη κοστους οι υπολοιπες εταιρειες θα πρεπει ειτε να το παρεχουν σε ακομα πιο χαμηλη τιμη (πραγμα αδυνατο) ειτε να εισαγουν το ρευμα απο το εξωτερικο για να το παρεχουν φθηνοτερο (πραγμα που θα ειναι καλο και παλι για τον πολιτη).

Αρα, οσον αφορα τα βασικα αγαθα θα υπαρξει φυσικα συναγωνισμος (ο οποιος ειναι ευνοικος προς τον καταναλωτη επειδη οι τιμες θα μενουν χαμηλες) αλλα θα πρεπει να ειναι και νομιμα ελεγμενος ως προς την παροχη αυτων των αγαθων απο το κρατος. Ο πολιτης πρεπει να ειναι πανω απο ολα.
Εαν το κρατος παρεχει σε τιμη κοστους τα αγαθα στα σημεια 3,5,6,7,8 παραπανω, και ελεγξει αυστηρα και με νομοθεσια τα αγαθα στα σημεια 1,2,4, τοτε ο καθε πολιτης θα εχει μια ανετη ζωη.

Βεβαια, η οικονομια δε μπορει να αναπτυχθει εαν λειτουργησει αποκλειστικα με τετοια χαρακτηριστικα (δηλ να υπαρχει ανταγωνισμος απο κρατικες εταιρειες). Αλλα, οπως ειπα πιο πανω, υπαρχουν και τα δευτερευοντα αγαθα για τα οποια η ελευθερη αγορα θα ελαττωνει την πιθανοτητα μεγαλης αυξησης τιμων.

Πχ, ρουχισμος, παροχη υπηρεσιων, γενικο εμποριο, τεχνη, κλπ, θα βελτιωθουν σημαντικα απο την ελευθερη αγορα και το συναγωνισμο. Βεβαια ελευθερη αγορα στο συγκεκριμενο κειμενο δεν σημαινει οτι καθε πολυεθνικη θα μπορει να ερθει και να κλεισει καθε αλλο ανταγωνιστη. Το να αντικατασταθουν πχ 100 ελευθεροι επαγγελματιες απο 5 πολυεθνικες καθε αλλο παρα ελευθερη αγορα ειναι. Σε αυτο το θεμα θα αναφερθω σε παρακατω κεφαλαια.

No comments:

Post a Comment