20 March 2012

Εκλογές: Εγώ ξέρω πώς θα ψηφίσω. Εσύ;


Σε λίγες εβδομάδες, αν μας το επιτρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Γερμανίας, οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν ριζικά το σάπιο πολιτικό σύστημα των τελευταίων 35 χρόνων. Οι επόμενες εκλογές θα είναι, χωρίς υπερβολή, οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας μετά τη μεταπολίτευση.

Στις εκλογές αυτές καλούνται οι Έλληνες να τραβήξουν μία γραμμή κάτω από τα λάθη των τελευταίων δεκαετιών και να αρχίσουν με μία ολοκαίνουρια σελίδα να γράφουν το μέλλον της Ελλάδας.


Ανησυχώ όμως πάρα πολύ για το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών. Κατ’ αρχήν, οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία, ένδειξη του ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμα και τώρα μάθει από τα λάθη του. Γιατί όταν ακόμα και τώρα κάποιος σκέφτεται να ψηφίσει και πάλι ένα από τα 2 κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, τότε το μόνο που έχω να πω είναι ότι του αξίζουν όσα τραβάει.


Ανησυχώ επίσης στην απάθεια που δείχνει πάρα πολύς κόσμος στο αν θα ψηφίσει ή όχι. Σε ένα προηγούμενο κείμενό μου (εδώ) είχα αναλύσει τη σπουδαιότητα του να ψηφίσεις έστω και αν κανένα κόμμα δεν σε καλύπτει ιδεολογικά. Ο εκλογικός νόμος της χώρας, που με απλά λόγια λέει πως ο νικητής βγαίνει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, όσα και να είναι αυτά, σημαίνει πως έστω και αν ψηφισουν 100 άτομα μόνο, και πάλι θα βγει κυβέρνηση από τις 100 αυτές ψήφους.  


Μην ακούτε όσους βγαίνουν στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο και λέει πως αν τα λευκά ψηφοδέλτια είναι πάνω από το 50% των ψήφων τότε δε μπορεί να βγει κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είχε αποφασίσει το 2005 πως η μή προσμέτρηση των λευκών στα έγκυρα ήταν αντισυνταγματική, σημείωσε πως για να μην υπάρχει η παραμικρή ασάφεια σε μελλοντικές εκλογές το πλαίσιο του νέου εκλογικού νόμου πρόσθεσε τη ρητή διάταξη για τη μη προσμέτρηση των λευκών στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να μην ψηφίσεις αν θέλεις κάτι να αλλάξει σε αυτή τη χώρα.

Πριν μερικές μέρες άκουγα μια συζήτηση στο ραδιόφωνο. Στην ερώτηση ‘Ποιό κόμμα θα ψήφιζες;’ η απάντηση, δυστυχώς, ήταν ‘Αυτό που θα μου δώσει δουλειά’. Λέω ‘δυστυχώς’ γιατί η σημερινή κατάσταση της χώρας είναι συνέπεια ακριβώς αυτής της σκέψης. Τόσα χρόνια ο Έλληνας ψήφιζε αυτόν που του υποσχόταν δουλειά, είτε για τον ίδιο είτε για την οικογένειά του. Και η επιθυμία να κάνεις το ίδιο λάθος τώρα, που η ανεργία είναι σε πρωτόγνωρα επίπεδα, είναι σαφώς μεγαλύτερη. Όμως αν ψηφίσεις το κόμμα που θα σου δώσει δουλειά, στην ουσία καταδικάζεις τον εαυτό σου. Δεν πρέπει να είναι ευθήνη ή υποχρέωση του κράτους να σου βρει δουλειά. Ευθήνη και υποχρέωσή του θα πρέπει να είναι η δημιουργεία συνθηκών που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να βρεις μόνος σου εργασία, όχι να στην βρει εκείνο. Θα πρέπει λοιπόν να ψηφίσεις αυτόν που θα παρουσιάσει εκτός των άλλων και ένα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ πλάνο για το πως θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα ώστε να επαναλειτουργήσει η αγορά. Και όταν λέω συγκεκριμένο εννοώ με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι του στυλ ‘Θα βελτιώσουμε το τάδε, θα μειώσουμε το άλλο, κλπ κλπ’...θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική εξήγηση του τι θα βελτιωθεί, πώς, πότε.


Τέλος, ανυσηχώ πολύ όταν λέω σε γνωστούς ότι πλέον πρέπει να ψηφίσουν προσεκτικά και η απάντησή τους είναι ‘Και ποιούς να ψηφίσω αφού όλοι τους ίδιοι είναι. Δεν υπάρχει κανένας ικανός’. Ανυσυχώ γιατί μια τέτοια άποψη είναι  λανθασμένη.  Δεν  γίνεται να ξέρεις πως όλοι είναι ίδιοι, από τη στιγμή που μόνο 2 κόμματα κυβέρνησαν τη χώρα ως τώρα. Στατιστικά  θα υπάρχουν και κάποιοι που θα αξίζουν την ψήφο, άρα είναι προτιμότερο να ψηφίζεις διαφορετικούς μέχρι να βρεθεί ο σωστός, παρά τους ίδιους περιμένοντας ότι θα αλλάξει κάτι. Ο Αινστάιν έχει πει πως είναι βλάκας όποιος κάνει πάντα την ίδια ενέργεια περιμένωντας διαφορετικό αποτέλεσμα. Και στο θέμα των εκλογών, οι Έλληνες έχουμε αποδειχθεί μεγάλοι βλάκες.



Αρκετοί από τους γνωστούς μου με ρωτάνε ποιόν θα ψηφίσω εγώ. Δεν έχω διάθεση να πω σε κανέναν ποιόν θα ψηφίσω και δεν είναι σωστό να σας λέω εγώ κάτι που πρέπει να σκεφτείτε εσείς. Αυτό που μπορώ να κάνω, όμως, είναι να σας αναλύσω τί χαρακτηριστικά θα κοιτάω για το πρόσωπο που θα πάρει την ψήφο μου.

Αυτό το κάνω με το να περάσω όλους τους υποψήφιους από 5 στάδια επιλογής. Κάτι σαν να περνάω κάθε υποψήφιο από 5 τεστ και να διαλέξω από αυτούς που έμειναν μετά τα τεστ αυτά. Πριν όμως σας δώσω ένα παράδειγμα των 5 αυτών τεστ, θέλω να σας πω λίγα λόγια για το πώς θα ήθελα την επόμενη Βουλή.


Κατ’αρχήν, όπως και οι Πόντιοι έτσι κι εμείς είχαμε τον δικό μας Κωστίκα (Καραμανλή) και Γιωρίκα (Παπανδρέου). Προσωπικά, πιστεύω ότι μόνο σε κράτη μπανανίες θα μπορούσε ένας τόσο χαζός άνθρωπος όπως ο Καραμανλής να είναι Πρωθυπουργός. Σε ένα καλό πολιτικό σύστημα, ο μόνος τρόπος να έμπαινε στη Βουλή θα ήταν εάν υπήρχε κανένα εστιατόριο Ή Βουλή’.


Αντίθετα, πιστεύω πως ο Γιωρίκας Παπανδρέου είναι ένα μορφωμένο άτομο. Απλά, είναι ένα πολιτικό nerd. Είναι σαν μερικούς μορφωμένους που πάσχουν από έλλειψη κοινής λογικής, με αποτέλεσμα να ζουν στο δικό τους κόσμο που δεν έχει καμμία ομοιότητα με τον πραγματικό. Και όταν αυτό είναι χαρακτηριστικό του αρχηγού μιας ολόκληρης χώρας, γίνεται άκρως επικίνδυνο.



Όσο για τον μελλοντικό ‘σωτήρα’ μας, τον Σαμαρά, ο άνθρωπος είναι άκρος επικίνδυνος! Κάποιος που λέει ότι θα ψηφίσει ΟΧΙ σε μια κρίσιμη ψηφοφορία και την τελευταία στιγμή αποφασίζει να πει ΝΑΙ όχι επειδή άλλαξε γνώμη αλλά επειδή ‘Δεν πιστεύω πως το μνημόνιο 2 θα φέρει αποτέλεσμα, αλλά αν το ψηφίσουμε και κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές υπόσχομαι πως θα ζητήσω την αναπροσαρμογή του’, δείχνει επικίνδυνο εγωισμό και όχι πατριωτισμό. Όταν το ίδιο άτομο ζητάει από τους βουλευτές του να είναι εννωμένοι σαν μια οικογένεια, αλλά μπροστά στο φακό μιλάει πάντα στο πρώτο πρόσωπο (‘Κατάφερα εκείνο, μίλησα με τον τάδε, πάλεψα με τον άλλο’) αυτό δείχνει ότι το μόνο που σκέφτεται είναι το πρόσωπό του, σε περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτη που να σκέφτεται όλους εκτός από τον ίδιο.


Για μένα, η επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι ό,τι δεν ήταν καμμία Βουλή ως τώρα. Δεν θέλω να δω ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Θέλω να δω την πλειοψηφία των βουλευτών να είναι ανεξάρτητοι. Θέλω να δω στις έδρες βουλευτές που δεν είχαν μέχρι τώρα βουλευτική θητεία πάνω από 8 χρόνια. Θέλω να δω άτομα μορφωμένα και ηγετικά στον τομέα τους.

Θέλω επίσης να δω τους Υπουργούς και Υφυπουργούς να μην είναι μέλη της εκλεγμένης Βουλής. Σε μια σωστή δημοκρατία το νομοθετικό σώμα (Βουλή) πρέπει να είναι ανεξάρτητο από το εκτελεστικό (Υπουργεία) και το δικαστικό.  Οι βουλευτές πρέπει να νομοθετούν και μετά να αφήνουν τους ανεξάρτητους Υπουργούς να φέρουν σε πέρας τα προγράμματα. Και θέλω ο κάθε Υπουργός να είναι ειδικός στον τομέα του συγκεκριμένου υπουργείου. Είναι μεγάλη ανωμαλία να έχεις έναν συνταγματολόγο ως Υπουργό Οικονομικών, αντί να έχεις έναν διακεκριμένο Οικονομολόγο.


Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα των 5 σταδίων/τεστ που θα περνούσαν οι τωρινοί 300 βουλευτές. Θα ήθελα να σας προοιδοποιήσω πως μερικά λάθη σίγουρα θα έχω κάνει στα παρακάτω στάδια, αλλά το θέμα είναι να καταλάβετε το σκεπτικό μου. Επίσης, το κείμενο γράφτηκε πριν μερικές εβδομάδες οπότε σίγουρα θα υπάρχουν ήδη αλλαγές (πχ μερικοί βουλευτές θα είναι ανεξάρτητοι, άλλοι θα έχουν γίνει μέλοι ενός κόμματος, κλπ)



ΣΤΑΔΙΟ  1: Θα αρχήσω με αυτούς που δεν θα ψήφιζα με ΤΙΠΟΤΑ. Και αυτοί είναι όσοι υπάρχοντες βουλευτές των 2 μεγάλων κομμάτων ήταν ήδη βουλευτές και πριν τις εκλογές του 2007, ειδικά τα μεγάλα τρανταχτά ονόματα. Τα άτομα αυτά κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και δεκαετίες και είναι υπεύθηνα για την σημερινή κατάσταση. Επομένως, ο κλέφτης δε μπορεί να γίνει και σωτήρας.  Σε γενικές γραμμές θα προτιμούσα η βουλευτική θέση να έχει μια διάρκεια 8 ετών μάξιμουμ στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης (δηλ  μετά τα 8 χρόνια να μην μπορείς να ξαναβάλεις υποψηφιότητα). Με αυτό τον τρόπο η Βουλή ανανεώνετε συνέχεια με νέα πρόσωπα και ιδέες και αποφεύγεις  τη δημιουργία συγκεκριμένων πελατιακών σχέσεων σε μεγάλο βαθμό. Εκτός της ψήφου μου θα είναι, με λίγα λόγια, οι παρακάτω:

Από το ΠΑΣΟΚ:


1) Χρήστος Αηδόνης (βουλευτής από το 2004)
2) Νάσος Αλευράς (από το 1994)
3) Μίμης Ανδρουλάκης (από το 1989 με ΚΚΕ, από το 2004 με ΠΑΣΟΚ)
4) Παναγιώτης Αντωνακόπουλος (από το 2000)
5) Τόνια Αντωνίου (από το 2004)
6) Χρυσή Αράπογλου (από το 2004)
7) Ευάγγελος Αργύρης (από το 1994)
8) Ιωσήφ Βαλυράκης (από το 1977)
9) Πυθαγόρας Βαρδίκος (από το 2000)
10) Ευάγγελος Βενιζέλος (από το 1993)
11) Ιωάννης Βλατής (από το 2004
12) Σπυρίδων Βούγιας (από το 2000)
13) Ντίνος Βρεττός (από το 1989)
14) Κωνσταντίνος Γείτονας (από το 1989)
15) Βασίλειος Γερανίδης (από το 1989)
16) ‘Αντζελα Γκερέκου (από το 2004)
17) Λεωνίδας Γρηγοράκος (από το 2000)
18) Ευτύχιος Δαμιανάκης (από το 2000)
19) Ιωάννης Διαμαντίδης (από το 1989)
20) Άννα Διαμαντοπούλου (από το 1996)
21) Ιωάννης Δριβελέγκας (από το 1993)
22) Σάββας Εμινίδης (από το 2005)
23) Βασίλειος Έξαρχος (από το 2004)
24) Πέτρος Ευθυμίου (από το 2004)
25) Ροδούλα Ζήση (από το 1993)
26) Απόστολος Κακλαμάνης (από το 1974)
27) Μιχαήλ Καρχιμάκης (από το 1996)
28) Βασίλειος Κεγκέρογλου (από το 2004)
29) Δημήτριος Κουσελάς (από το 2004)
30) Ευστάθιος Κουτμερίδης (από το 2004)
31) Γιάννης Κουτσούκος (από το 2004)
32) Δημήτριος Κρεμαστινός (από το 2000)
33) Δημήτριος  Λιντζέρης (από το 2000)
34) Ανδρέας  Λοβέρδος (από το 2000)
35) Ιωάννης  Μαγκριώτης (από το 1995)
36) Ανδρέας  Μακρυπίδης (από το 2000)
37) Ιωάννης Μανιάτης (από το 2004)
38) Άγγελος  Μανωλάκης (από το 2004)
39) Σούλα  Μερεντίτη (από το 2000)
40) Εμμανουήλ   Μπεντενιώτης (από το 1983)
41) Μάρκος  Μπόλαρης (από το 2004)
42) Θάνος  Μωραϊτης (από το 2000)
43) Γρηγόριος  Νιώτης (από το 1989)
44) Γεώργιος  Ντόλιος (από το 2004)
45) Εμμανουήλ  Όθωνας (από το 2004)
46) Παντελής  Οικονόμου (από το 1996)
47) Θεόδωρος  Πάγκαλος (από το 1981)
48) Μιχαήλ   Παντούλας (από το 2004)
49) Αθανάσιος  Παπαγεωργίου (από το 2004)
50) Μιλτιάδης  Παπαϊωάννου (από το 1981)
51) Γιώργος  Παπανδρέου (από το 1981)
52) Χρήστος  Παπουτσής (από το 2000)
53) Αικατερίνη  Περλεπέ – Σηφουνάκη (από το 2004)
54) Φίλιππος Πετσάλνικος (από το 1985)
55) Χρήστος  Πρωτόπαπας (από το 1996)
56) Δημήτριος  Ρέππας (από το 1981)
57) Παναγιώτης  Ρήγας (από το 2004)
58) Κωνσταντίνος  Ρόβλιας (από το 2004)
59) Νικόλαος  Σαλαγιάννης (από το 1996)
60) Νικόλαος  Σηφουνάκης (Από το 1989)
61) Αναστάσιος  Σιδηρόπουλος (από το 2004)
62) Κωνσταντίνος  Σκανδαλίδης (από το 1989)
63) Κωνσταντίνος  Σπηλιόπουλος (από το 1996)
64) Εμμανουήλ  Στρατάκης (από το 1996)
65) Θεοδώρα  Τζάκρη (από το 2004)
66) Αθανάσιος  Τσούρας (από το 1989)
67) Ελπίδα  Τσουρή (από το 2000)
68) Χρήστος  Χάϊδος (από το 2004)
69) Εύη Χριστοφιλοπούλου (από το 2004)
70) Μιχαήλ Χρυσοχοϊδης (από το 1989)
71) Τηλέμαχος  Χυτήρης (από το 1993)

Από τη ΝΔ:


1) Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης (από το 2000)
2) Γεράσιμος  Γιακουμάτος (από το 1993)
3) Αθανάσιος  Γιαννόπουλος (από το 1993)
4) Αθανάσιος  Δαβάκης (από το 1993)
5) Νικόλαος-Γεώργιος  Δένδιας (από το 2004)
6) Ιωάννης  Ιωαννίδης (από το 2004)
7) Σταύρος  Καλαφάτης (από το 2003)
8) Σταύρος  Καλογιάννης (από το 2000)
9) Κωνσταντίνος  Καραμανλής (από το 1989)
10) Θεόδωρος  Καράογλου (από το 2004)
11) Γεώργιος  Κασαπίδης (από το 2004)
12) Σίμος Κεδίκογλου (από το 2004)
13) Αλέξανδρος  Κοντός (από το 2000)
14) Ιωάννης  Λαμπρόπουλος (από το 1989)
15) Ανδρέας  Λυκουρέντζος (από το 2004)
16) Ευάγγελος - Βασίλειος  Μεϊμαράκης (από το 1989)
17) Κυριάκος  Μητσοτάκης (από το 2004)
18) Μιχαήλ  Μπεκίρης (από το 2004)
19) Αθανάσιος  Μπούρας (από το 2000)
20) Αθανάσιος  Νάκος (από το 1993)
21) Αναστάσιος  Νεράντζης (από το 1974)
22) Νικόλαος  Νικολόπουλος (από το 1989)
23) Πάνος Παναγιωτόπουλος (από το 2000)
24) Μιχάλης  Παπαδόπουλος (από το 2000)
25) Γιάννης  Παπαθανασίου (από το 2000)
26) Προκόπιος  Παυλόπουλος (από το 1996)
27) Ιωάννης  Πλακιωτάκης (από το 2004)
28) Βύρων  Πολύδωρας (από το 1981)
29) Ελένη  Ράπτη (από το 2004)
30) Μάριος  Σαλμάς (από το 2000)
31) Αντώνιος  Σαμαράς (από το 1977)
32) Δημήτριος  Σιούφας (από το 1981)
33) Άρης  Σπηλιωτόπουλος (από το 2000)
34) Ευριπίδης  Στυλιανίδης (από το 2000)
35) Σπυρίδων  Ταλιαδούρος (από το 1989)
36) Κωνσταντίνος  Τασούλας (από το 2000)
37) Ιωάννης  Τραγάκης (από το 1974)
38) Κωνσταντίνος  Τσιάρας (από το 2004)
39) Μιχαήλ  Χαλκίδης (από το 2000)
40) Μάξιμος  Χαρακόπουλος (από το 2004)

Συνολικά αφαιρέθηκαν 111 βουλευτές από το πρώτο στάδιο.



ΣΤΑΔΙΟ 2: Στο δεύτερο στάδιο θα αφαιρέσω τους βουλευτές οποιoυδήποτε κόμματος που ψήφισαν το Μνημόνιο 2 ή που δήλωσαν απόντες, άκυρα, κλπ. Δεν θα ασχοληθώ με το Μνημόνιο 1 μια και μπορεί κάποιος να κάνει ένα λάθος. Όμως η ψήφιση του Μνημονίου 2 δεν συγχωρείται, ειδικά εφόσον τα αποτελέσματα του Μνημονιου 1 ήταν φανερά. Δεν δίνω την ψήφο μου σε κάποιον που βάζει το κόμμα πάνω από τον Έλληνα πολίτη. Επίσης, θεωρώ πως η βουλευτική θέση είναι θέση ευθήνης. Όταν μου ζητάς την ψήφο ξέρεις πως η κάθε σου απόφαση φέρει την ευθήνη για το μέλλον όλης της χώρας. Επομένως, δε μπορείς σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία να μου λες πως δε μπορείς να πάρεις την ευθύνη για το μέλλον της χώρας πάνω σου (μα τότε τί μου ζήτησες την ψήφο;;;) ή να δηλώνεις απλά παρόν (είσαι τελείως ανεύθηνος με το να κάνεις κάτι τέτοιο, αν θες την ψήφο μου πρέπει να αναλαμβάνεις την ευθύνη ενός ΝΑΙ και ενός ΟΧΙ, αντί να νύπτεις τας χείρας σου):

Από το ΠΑΣΟΚ:


1) Τατιάνα Καραπαναγιώτη
2) Ιωάννης Ραγκούσης
3) ‘Ελενα Παναρίτη
4) Ηλίας Μόσιαλος
5) Παύλος Γερουλάνος
6) Γεώργιος κουτρουμάνης
7) Άννα Νταλάρα
8) Ιωάννης Βούρος
9) Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος
10) Σοφία Γιαννακά
11) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
12) Χρήστος Γκόκας
13) Δημήτριος Τσιρώνης
14) Παντελής Ασπραδάκης
15) Αθανάσιος Παπαδόπουλος
16) Βασιλική Τσονόγλου-Βυλλιώτη
17) Αθανάσιος Χαντάβας
18) Χαρά Κεφαλίδου
19) Γεώργιος Νικητιάδης
20) Νικόλαος Ζωίδης
21) Όλγα Ρενταρή-Τέντε
22) Ελένη Τσιαούση
23) Συμεών Κεδίκογλου
24) Ηλίας Καρανίκας
25) Μαρία Κλαυδιανού
26) Μιχαήλ Κατρίνης
27) Τάκης Δημητρουλόπουλος
28) Αθανάσιος Γικόνογλου
29) Άγγελος Τόλκας
30)Φρακγίσκος Παρασύρης
31) Μαρία Σκραφνάκη
32) Ευδοξία-Εύα Καιλή
33) Γεώργιος Αρβανιτίδης
34) Αθανάσιος Οικονόμου
35) Μιχαήλ Τιμοσίδης
36) Δημήτριος Παπουτσής
37) Μαρία Θεοχάρη
38) Σπυρίδωνας Μοσχόπουλος
39) Γεώργιος Φραγγίδης
40) Παρασκευάς Κουκουλόπουλος
41) Παναγιώτης Μπεγλίτης
42) Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη
43) Φίλιππος Σαχινίδης
44) Σπυροπάνος Μαργέλης
45) Κωνσταντίνος Καρτάλης
46) Νάντια Γιαννακοπούλου
47) Δημήτριος Καρύδης
48) Βασίλειος Γιουματζίδης
49) Μαρία Μίχου
50) Αχμέτ Χατζή Οσμάν
51) Γεώργιος Πεταλωτής
52) Μιχάηλ Τζελέπης
53) Νικόλαος Τσώνης
54) Αικατερίνη Μπατζελή
55) Αφροδίτη Παπαθανάση
56) Άννα Κατσαρού
57) Ευαγγελία Κουρουπάκη
58) Σωκράτης Ξυνίδης

Από τη ΝΔ:


1) Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα
2) Διονυσία Αθγερινοπούλου
3) Ευάγγελος Αντώναρος
4) Φωτεινή Πιπιλή
5) Κωνσταντίνος Χατζηδάκης
6) Αργύρης Ντινόπουλος
7) Κωνσταντίνος Καραγκούνης
8) Ιωάννης Ανδριανός
9) Νικόλαος Καντερές
10) Κωνσταντίνος Τζαβάρας
11) Νικόλαος Καντερές
12) Σάββας Αναστασιάδης
13) Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
14) Κωνσταντίνος Κόλλιας
15) Ιωάννης Βρούτσης
16) Γρηγόριος Αποστολάκος
17) Κωνσταντίνος Κουκοδήμος
18) Δημήτριος Τσουμάνης
19) Όλγα Κεφαλογιάννη
20) Θεόδωρος Σκρέκας
21) Χρήστος Σταικούρας
22) Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
23) Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
24) Κωνσταντίνος Τζαβάρας

Από το ΛΑΟΣ:


1) Γεώργιος  Καρατζαφέρης
2) Αλέξανδρος  Χρυσανθακόπουλος
3) Γεώργιος  Ανατολάκης
4) Κυριάκος  Βελόπουλος
5) 'Αγγελος  Κολοκοτρώνης
6) Κωνσταντίνος  Αϊβαλιώτης
7) Βαϊτσης  Αποστολάτος
8) Κωνσταντίνος  Κιλτίδης
9) Ιωάννης  Κοραντής
10) Παύλος  Μαρκάκης
11) Ουρανία  Παπανδρέου– Παπαδάκη
12) Αθανάσιος  Πλεύρης
13) Ηλίας  Πολατίδης
14) Αστέριος  Ροντούλης


Από τους ανεξάρτητους:


1) Μάκης  Βορίδης
2) 'Αδωνις Γεωργιάδης
3) Γεώργιος  Κοντογιάννης
4) Χρήστος Μαρκογιαννάκης
5) Ντόρα Μπακογιάννη

Μετά το δεύτερο στάδιο άλλοι 101 βουλευτές αφαιρέθηκαν από τη λίστα.



ΣΤΑΔΙΟ 3: Από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής  δεν θέλω να δω βουλευτές που έχουν σταδιοδρομία στη Βουλή πριν το 2000. 12 χρόνια είναι υπερ-αρκετά στο να δημιουργήσεις ένα βουλευτικό έργο το οποίο είτε θα κάνει τη διαφορά είτε θα προσελκύσει τον πολίτη με την ψήφο του . Το ότι δεν κατάφερες με αυτό το κόμμα/τα να πείσεις τον πολίτη ότι αξίζει να είσαι έστω και αντιπολίτευση, σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεσε στις προσδοκίες του. Πάμε να αφαιρέσουμε λοιπόν:

Από το ΚΚΕ:


1) Αλεξάνδρα  Παπαρήγα (από το 1993)
2) Αθανάσιος  Παφίλης (από το 1989)
3) Σταύρος  Σκοπελίτης (από το 1999)
4) Αντώνιος  Σκυλλάκος (από το 1989)



Μετά το τρίτο στάδιο αφαιρέθηκαν άλλοι 4  βουλευτές.


ΣΤΑΔΙΟ 4: Από τους ανεξάρτητους βουλευτές θα αφαιρέσω αυτούς που είχαν σταδιοδρομία με τα 2 μεγάλα κόμματα πριν το 2007, ή με άλλα κόμματα πριν το 2000:

1) Αλέξανδρος  Αθανασιάδης (από το 2000 με ΠΑΣΟΚ)
2) Μιλένα  Αποστολάκη (από το 2000 με ΠΑΣΟΚ)
3) Γεώργιος  Βαγιωνάς (από το 2004 με ΝΔ)
4) Γεώργιος  Βλάχος (από το 2000 με ΝΔ)
5) Μιχαήλ  Γιαννάκης (από το 2004 με ΝΔ)
6) Κωνσταντίνος  Γκιουλέκας (από το 2004 με ΝΔ)
7) Ιωάννης  Δημαράς (βουλευτής από το 1996)
8) Χρήστος  Ζώης (από το 2000 με ΝΔ)
9) Πάνος  Καμμένος (από το 1993 με ΝΔ)
10) Γεώργιος  Καρασμάνης (από το 1996 με ΝΔ)
11) Αναστάσιος  Καριπίδης (από το 2004 με ΝΔ)
12) Εμμανουήλ  Κεφαλογιάννης (από το 1990 με ΝΔ)
13) Χαράλαμπος  Καστανίδης (από το 2004 με ΠΑΣΟΚ)
14) Μαρία  Κόλλια-Τσαρουχά (από το 2000 με ΝΔ)
15) Φώτιος-Φανούριος  Κουβέλης (βουλευτής από το 1989)
16) Παναγιώτης  Κουρουμπλής (από το 1996 με ΠΑΣΟΚ)
17) Αθανάσιος  Λεβέντης (βουλευτής από το 1989)
18) Θεόφιλος  Λεονταρίδης (από το 1996 με ΝΔ)
19) Γεώργιος  Λιάνης (από το 1989 με ΠΑΣΟΚ)
20) Χρήστος  Μαγκούφης (από το 1993 με ΠΑΣΟΚ)
21) Κωνσταντίνος  Μαρκόπουλος (από το 2004 με ΝΔ)
22) Παναγιώτης  Μελάς (από το 1994 με ΝΔ)
23) Βασίλειος  Οικονόμου (από το 2000 με ΠΑΣΟΚ)
24) Έλσα Παπαδημητρίου (από το 1993 με ΝΔ)
25) Βάσω  Παπανδρέου (από το 1985 με ΠΑΣΟΚ)
26) Ευάγγελος  Παπαχρήστος (από το 2004 με ΠΑΣΟΚ)
27) Σοφία  Σακοράφα (από το 2000 με ΠΑΣΟΚ)
28) Δημήτριος  Σταμάτης (από το 1989 με ΝΔ)
29) Μαργαρίτης  Τζίμας (από το 2004 με ΝΔ)
30) Βασίλειος  Τόγιας (από το 2004 με ΠΑΣΟΚ)
31) Σωτήριος  Χατζηγάκης (από το 1974 με ΝΔ)

Μετά και το τέταρτο στάδιο, άλλοι 31 βουλευτές αφαιρέθηκαν. Το σύνολο των βουλευτών που έχουν αφαιρεθεί ως τώρα είναι 247!!



ΣΤΑΔΙΟ 5:  Φτάσαμε στο τελευταίο στάδιο, ένα στάδιο που αποτελεί αποκλειστικά προσωπική μου επιλογή. Όπως είπα και πριν, θα ήθελα ο κάθε βουλευτής στη Βουλή να είναι μορφωμένος (τουλάχιστον πτυχιούχος μιας σχολής) και (αν γίνεται) να έχει εργαστεί σε κάποιον τομέα πριν αχοληθεί με την πολιτική.  Νομίζω πως ως νομοθέτες οι βουλευτές πρέπει να έχουν κάποιες στοιχειώδες γνώσεις. Βρισκόμαστε πλέον στον 21ο αιώνα και εάν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά θα πρέπει να απαιτούμε και βουλευτές με προσόντα.

Ας δούμε ποιοί βουλευτές δεν πληρούν τα στοιχεία που θέλω:

1) Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ – Απόφοιτος Λυκείου)
2) Νικόλαος  Μωραϊτης (ΚΚΕ – Απόφοιτος Γυμνασίου)
3) Ιωάννης  Πρωτούλης (ΚΚΕ)
4) Σπυρίδων  Χαλβατζής (ΚΚΕ – Απόφοιτος Γυμνασίου)
5) Λίτσα  Αμμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ – Απόφοιτος Λυκείου)
6) Σπύρος  Γαληνός (Ανεξάρτητος)
7) Κωνσταντίνος  Παπασιώζος (Ανεξάρτητος – Απόφοιτος Λυκείου)
8) Γρηγόριος  Ψαριανός (Ανεξάρτητος)
9) Γεώργιος  Μαυρίκος (ΚΚΕ)
10) Βασίλειος  Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ)

Μετά το τέλος και των 5 σταδίων, συνολικά 257 βουλευτές έχουν αφαιρεθεί, που σημαίνει μόνο 43 συνολικά βουλευτές πληρούν τα χαρακτηριστικά που θέλω, για να επανεκλεγούν.  Βέβαια, παρόμοια τεστ θα κάνω και σε όλους τους υποψήφιους που δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλη της Βουλής.



Ας δούμε τώρα με περισσότερες λεπτομέρεις τους  43 βουλευτές που έμειναν. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να πω πως επειδή είμαι κάτοικος εξωτερικού δεν γίνεται να ξέρω  εάν κάποιος από τους 43 είναι στην πραγματικότητα ανάξιος. Αυτό θα το αφήσω στην κρίση του καθένα σας. Εγώ απλά αναφέρω τα ονόματα που πέρασαν το τεστ. Βέβαια, αν κάποια από τα παρακάτω ονόματα έχουν πλέον γίνει μέλη σε ένα από τα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αυτόματα θα τα αφαιρέσω και από τη λίστα. Πάμε λοιπόν:

Aπό το ΚΚΕ:


1) Ιωάννης  Γκιόκας, 32 ετών
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Κομοτηνής (Τμήμα Νομικού), Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και τη Θεωρία του Δικαίου.

2) Ιωάννης  Ζιώγας, 60 ετών
Πτυχιούχος Χημικός. Το 1980 διορίστηκε ως Eπισrημoνικός Συνεργάτης στo τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1985, μετά την λήψη του διδακτορικού του, εκλέχτηκε Λέκτορας. Το 1988 και για 9 μήνες, εργάστηκε στo εργαστήριο φυσικοχημείας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και από το 1990 μέχρι το 1993 εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής. Από 1993 ως 1995 ήταν Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου.

3) Κωνσταντίνος  Καζάκος, 77 ετών
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία σπουδών, ο Κώστας Καζάκος περνάει τα τεστ επειδή ήταν ένα από τα κορυφαία μέλη στον τομέα του.

4) Λιάνα Κανέλλη, 58 ετών
Απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάσθηκε τα τελευταία 35 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση.

5) Νικόλαος  Καραθανασόπουλος, 49 ετών
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι..

6) Διαμάντω  Μανωλάκου, 53 ετών
Πτυχίο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1983).
Μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (1990).

7) Γεώργιος  Μαρίνος, 58 ετών
Απόφοιτος Σχολής Ραδιοτηλεγραφητών

8) Απόστολος  Νάνος, 52 ετών
Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

9) Βέρα  Νικολαϊδου, 67 ετών
Πτυχιούχος οικονομολόγος

10) Νικόλαος  Παπακωνσταντίνου, 57 ετών
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής με ειδικότητα Παθολογοανατομικής / Ιστοπαθολογίας.

11) Χαράλαμπος  Χαραλάμπους, 63 ετών
Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών


Από το ΣΥΡΙΖΑ


12) Ηρώ  Διώτη, 33 ετών
Πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

13) Θεόδωρος  Δρίτσας, 65 ετών
Τελειόφοιτος της Νομικής Πανεπιστημίου Αθήνας

14) Τάσος  Κουράκης, 64 ετών
Πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

15) Μιχαήλ  Κριτσωτάκης, έτος γεννήσεως άγνωστο
Πτυχιούχος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Masters στη Διοίκηση των Οργανισμών

16) Παναγιώτης  Λαφαζάνης, 51 ετών
Πτυχιούχος Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

17) Δημήτριος  Παπαδημούλης, 57 ετών
Σπούδασε στο Βαρβάκειο και την σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

18) Αλέξιος  Τσίπρας, 38 ετών
Πτυχιούχος πολιτικός Μηχανικός

Από τους Ανεξάρτητους:


19) Ιωάννης  Αμοιρίδης, 55 ετών
ΚΑΤΕΕ Λάρισας-Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

20) Ελευθέριος  Αυγενάκης, 40 ετών
Σπούδασε Δομικός Κτιριακών Έργων στη Σιβιτανίδειο Σχολή και Τοπογράφος Mηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών. Παρακολούθησε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

21) Ελίζα  Βόζεμπεργκ, 56 ετών
Πτυχιούχος του Νομικού και του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών.

22) Οδυσσέας  Βουδούρης, 59 ετών
Ιατρός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Παρισίων.

23) Αλέξανδρος  Δερμεντζόπουλος, 59 ετών
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσ/νίκης

24) Ηλίας  Θεοδωρίδης, 57 ετών
Σπούδασε ιατρική στην Ιταλία στο πανεπιστήμιο ‘Λα Σαπιέντζα’ της Ρώμης. Το 1986 έλαβε το πτυχίο του στην  Ιατρική και Χειρουργική.

25) Μίκα  Ιατρίδη, 35 ετών
Πτυχιούχος οικονομολόγος

26) Γεώργιος  Κασσάρας, 62 ετών
Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

27) Λούκα  Κατσέλη, 60 ετών
Σπούδασε Οικονομικά (Smith College, ΒΑ, 1972) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική (Princeton, Ph.D., 1978), καθώς και δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική (Princeton, ΜΡΑ, 1974) και στη Διεθνή Οικονομική (Princeton, ΜΑ, 1976).

28) Χρήστος  Κατσούρας, 46 ετών
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

29) Σπυρίδων  Κουβέλης, 48 ετών
Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών, μεταπτυχιακά σε Αγροτική Οικονομία και Οικονομικά Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία

30) 'Ελενα  Κουντουρά, ημερομηνία γέννησης άγνωστη
Σπούδασε Φυσική Αγωγή και Επιστήμη του Αθλητισμού,Τ.Ε.Φ.Α.Α στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

31) Μαρία  Κυριακοπούλου, 59 ετών
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών. Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό τμήμα σε θέματα ισότητας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

32) Τσετίν  Μάντατζη, 42 ετών
Απόφοιτος του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης

33) Ιωάννης  Μιχελογιαννάκης, 49 ετών
Πτυχιούχος Ιατρικής  Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην Καρδιολογία.

34) Λάμπρος  Μίχος, 59 ετών
Πρτυχιούχος Δικηγόρος

35) Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου, 49 ετών
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

36) Γεώργιος  Παπαμανώλης, 56 ετών
Πτυχιούχος της Σχολής Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

37) Θεόδωρος  Παραστατίδης, 60 ετών
Πτυχιούχος Φαρμακευτικής

38) Κυριακή  Τεκτονίδου, 56 ετών
Πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Πτυχιούχος Παιδαγωγικών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ)
Μεταπτυχιακό στην Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης

39) Ζήσης  Τζηκαλάγιας, 52 ετών
Πτυχιούχος Ιατρός Πνευμονολόγος

40) Ανδρέας  Τριανταφυλλόπουλος, 54 ετών
Διδάκτορας Χημικός Μηχανικός – Περιβαλλοντολόγος

41) Νικόλαος  Τσούκαλης, ημερομηνία γεννήσεως άγνωστη
Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τέλος, υπάρουν δύο βουλευτές των οπoίων οι λεπτομέρειες (σπουδές, κλπ) δεν έχουν δημοσιευτεί, οπότε δεν μπορώ να φέρω άποψη. Αυτοί είναι η Άννα Βαγενά (Ανεξάρτητη) και ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης (ΚΚΕ).

Όπως βλέπετε, αυτή τη στιγμή μόνο 41-43 βουλευτές θα άξιζαν της προσοχής μου βάση τα 5 Στάδια επιλογής. Ένδειξη του ότι, κατά τη γνώμη μου, η πολιτική σκηνή στην χώρα θέλει ριζικές αλλαγές. 


Εννοείται πως θα κάνω το ίδιο τεστ σε όλους τους υποψήφιους της περιοχής στην οποία ψηφίζω και με ειδική προσοχή σε εκείνους που βάζουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα (μια και θα τους προτιμήσω). ‘Αραγε είμαστε έτοιμοι να φέρουμε αυτή την αλλαγή; Πάντως εγώ ξέρω πώς θα ψηφίσω. Εσύ;


No comments:

Post a Comment