3 March 2016

Κάνε Κάτι Καινούριο Κάθε Μέρα - Φεβρουάριος 2016




Μέρα 32 - 1 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την τανία 'Η Επιστροφή'


Κανούριος μήνας και φτάσαμε στη σεζόν των Όσκαρ. Είπα λοιπόν να δω όσο πιο πολλές ταινίες μπορώ από αυτές που 'μάλλον' θα κερδίσουν κάτι. Βοήθησε βέβαια και η προσφορά των κινηματογράφων ODEON εδώ στην Αγγλία, που με 25 λίρες μπορείς να δείς 5 ταινίες.

Θα απογοητεύσω όσους λάτρεψαν τη συγκεκριμένη ταινία. Ναι, η φωτογραφία και η σκηνοθεσία ήταν πολύ καλές, ναι ο Ντι Κάπριο ήταν επίσης καλός, αλλά δεν ήταν ούτε η καλύτερή του εμφάνιση, ούτε η ταινία με έκανε να θέλω να την δω ξανά. Για μένα, πείρανε λίγα πράγματα από μια αληθινή ιστορία, προσθέσανε πάρα πολλούς 'μύθους' της ίδιας ιστορίας και προσπαθήσανε να κάνουνε μια ταινία. Συγγνώμη, αλλά δε μπόρεσα να την συμπαθήσω. Αλλά για να λέμε και το δίκιο, ο Τομ Χάρντι ήταν καταπληκτικός. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 33 - 2 Φεβρουαρίου 2016 - Έφτιαξα 'Πατατόψωμο'



Άλλο ένα 'νέο' ψωμί από τη μηχανή, για όσους δεν φοβούνται τους υδατάνθρακες. Αν έχετε μηχανή ψωμιού, παρακάτω τα υλικά

175 γρ πατάτες πουρέ, κρύες
240ml νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες, σε θερμοκρασία δωματίου
30ml ελαιόλαδο
500γρ σκληρό άσπρο αλεύρι για ψωμί
1,5 κ σούπας γάλα σε σκόνη
1,5 κ γλυκού αλάτι
2 κ γλυκού ζάχαρη

1,5 κ γλυκού ξερή μαγιά για μηχανή ψωμιού


Μέρα 34 - 3 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Οι Μισητοί Οκτώ'


Αυτή ήταν όντως μια ταινία που μου άρεσε! Οι ταινίες του Ταραντίνο μου φέρνουν πάντα ένα χαμόγελο με το χιούμορ τους. Το συγκεκριμένο γουέστερν είναι ένα είδος 'ποιος το έκανε;', αλλά με πολύ καλή παραγωγή και πολύ καλούς ηθοποιούς. 4 αστεράκια από μένα, με άριστα τα 5. Για περισότερες πληροφορίες εδώ. 


Day 35 - 4 February 2016 - Made 'Rye Bread'



Movies and bread making seems to be the order, at the start of February! First attempt to make rye bread. Not the same as the one you get in a supermarket, but more tasty!

500gr rye flour
2 tsp sugar
2 tsp salt
2 tbps olive oil
2.5 tsps easy bake dried yeast

440ml water


Μέρα 36 - 5 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Grand Hotel'


Μέχρι το 2014 η ταινία αυτή ήταν η μόνη στην ιστορία των Όσκαρ η οποία είχε κερδίσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας χωρίς να έχει καν ούτε μία υποψηφιότητα στις υπόλοιπες κατηγορίες. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες μερικών από τους θαμωνες ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Βερολίνο. Η ιστοσελίδα της IMDB τη βαθμολόγησε με 7,6 και θα συμφωνήσω. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ. 


Μέρα 37 - 6 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία '¨Ολα Στο Φως' (έτσι νομιζω είναι ο τίτλος στην Ελλάδα!)


Καιρός να δω άλλη μια υποψήφια για Όσκαρ. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία για το πως μια εφημερίδα, η Μπόστον Γκλοουμπ, έφερε στο φως ένα τεράστιο σκάνδαλο παιδεραστίας και την απόκρυψή του από τοπική ενορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Πολύ καλές ερμηνίες και δίκαια η βαθμολογία του 8,2 από την IMDB. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 38 - 7 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Trumbo'


'Εβαλα την ταινία αυτή προς το τέλος της λίστας των υποψήφιων για Όσκαρ που ήθελα να δω. Αλλά τελικά, από όσες έχω δει αν αποφάσιζα εγώ πιοα να κερδίσει το Όσκαρ, θα ήταν αυτή! Πολύ καλή ταινία και υπέροχη ερμηνία από τον Μπράιαν Κράνστον. Η ταινία έχει να κάνει με την αληθινή ιστορία του Ντάλτον Τράμπο, ενός κορυφαίου σεναριογράφου του Χόλλυγουντ, ο οποίος φυλακίστηκε και μπήκε στη μαύρη λίστα μαζί με άλλους, το 1947, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Το IMDB του δίνει μόλις 7,5, αλλά εγω του δίνω 8,5. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 39 - 8 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Ο 'Ανθρωπος Χωρίς Παρελθόν'


Αποφάσισα να αλλάξω λίγο και αντί να δω μια από τις υποψήφιες για Όσκαρ φέτος, να δω μια ταινία από το 2002, Φινλανδική, η οποία κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 2003. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή ενός άντρα που πάσχει από αμνησία όταν μια μέρα ξυλοκοπήθηκε, και ξεκινάει μια καινούρια ζωή στα περίχωρα του Ελσίνκι, μια που δε μπορεί να βρει δουλειά ή κάπου να μείνει. Η ιστοσελίδα του IMDB της δίνει 7,7 βαθμούς, αλλά δεν μου άρεσε και πάρα πολύ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 40 - 9 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'η Απρόσμενη Αρετή Της Αφέλειας'


Ναι κυρίες και κύριοι! Το παραδέχομαι ότι μέχρι την 9η Φεβρουαρίου δεν είχα δει την περυσινή νικήτρια του Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Μου άρεσε, και για να είμαι ειλικρινης μου άρεσαν οι πιο πολλές ταινίες του Inarritu. Αλλά όπως και με την 'Επιστροφή', έτσι και με αυτή η ταινία κάτι της έλειπε - δεν ξέρω τί. Οπότε οι '21 Γραμμάρια' και Biutiful' παραμένουν οι αγαπημένες μου από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 41 - 10 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Κάθε Στιγμή Μετράει'


Μια πολύ συγκινιτική ταινία και μια καταπληκτική ερμηνία απο την Τζούλιαν Μουρ, η οποία πήρε το Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου πανάξια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 42 - 11 Φεβρουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Σούπα Μελωμένων Καρότων'


Άλλη μια νόστιμη σούπα, αφού ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος! Η συνταγή εδώ.


Μέρα 43 - 12 Φεβρουαρίου 2016 - Έφτιαξα 'Ψωμί Φάρμας'


Δεν ήταν και το καλύτερο ψωμί που έχω φτιάξει ως τώρα. Για όσους έχουν μηχανή ψωμιού:

320ml νερό
425 γρ άσπρο αλεύρι
75 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
1,5 κ σούπας γάλα σκόνη
1,5 κ γλυκού αλάτι
1,5 κ γλυκού ζάχαρι
25 γρ βούτυρο
1 κ γλυκού ξυρή μαγιά

Χρησιμοποιήστε την ένδειξη για άσπρο ψωμί.


Μέρα 44 - 13 Φεβρουαρίου 2016 - Έφαγα 'Σκάους' για πρώτη φορά!



Για κάποιον σαν και μένα, που ζει στο Λίβερπουλ εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον, το να μην έχεις δοκιμάσει Σκάους είναι σαν να ζεις στην Ελλάδα και να μην έχεις φάει ποτέ φασολάδα!

Από αυτό ακριβώς το πιάτο, που είναι ένα είδος αργού βραστού κατσαρόλας (συνήθως με αρνί ή μοσχάρι), οι κάτοικοι του Λίβερπουλ πήραν την ονομασία 'Σκάουσερς'. Το πιάτο αυτό προέρχεται από ένα αντίστοιχο που το τρώνε στη Βόρεια Ευρώπη και το οποίο έγινε δημοφιλές με τους εργάτες του λιμανιού στο Λίβερπουλ την περίοδο ακμής του.

Όπως βλέπετε, το δοκίμασα 2 φορές, σε 2 διαφορετικά μέρη, για να έχω μια καλύτερη ιδέα. Και όπως θα καταλάβατε από τις φωτογραφίες, η δεύτερη προσπάθεια ήταν και η πιο νόστιμη!


Μέρα 45 - 14 Φεβρουαρίου 2016 - Επισκεύθηκα το Διεθνές Μουσείο Δουλείας, στο Λίβερπουλ


Το μουσείο εκθέτει άγνωστες ιστορίες σκλαβωμένων ανθρώπων, πληροφορίες για τη ζωή και τον πολιτισμό της Δυτικής Αφρικής πριν από το διατλαντικό εμπόριο σκλάβων , την ιστορία της δουλείας και επίσης ειδικές εκθέσεις για την 'κληρονομιά' που άφησε η δουλεία και τα τρέχοντα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του μουσείου, όσον αφορά το Λίβερπουλ, είναι μια ενότητα που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για πολλούς δρόμους και κτίρια του Λίβερπουλ , και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην ιστορία της δουλείας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 46 - 15 Φεβρουαρίου 2016 - Έφτιαξα 'Ψωμί Βρώμης και Γιαουρτιού'



Το ψωμί αυτό θα διχάσει τη γνώμη όσων το δοκιμάσουν. Ή το λατρεύεις ή το μισείς. Νομίζω πως έχει να κάνει με την λίγο πικρή γεύση που αφήνει η μελάσσα. Για μένα είναι ένα από τα πιο αρωματικά και νόστιμα ψωμιά που έχω δοκιμάσει.

185 ml νερό
175 ml γιαούρτι
1,5 κ σούπας ελαιόλαδο
2 κ σούπας μελάσσα
260 γρ σκληρό άσπρο αλεύρι
200 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
40 γρ πίτουρο σιταριού
1,5 κ γλυκού αλάτι
1 κ γλυκού ξηρή μαγιά για μηχανή ψωμιού

Χρησιμοποιήστε την ένδειξη για λευκό ψωμί.


Μέρα 47 - 16 Φεβρουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Σέρμπα'


Ένα από τα πιο νόστιμα βραστά κατσαρόλας που έχω δοκιμάσει! Η Σέρμπα είναι σπεσιαλιτέ της Βόρειας Αφρικής. Γευστικότατη και πολύ εύκολη σαν συνταγή. Η συνταγή εδώ.


17 Φεβρουαρίου 2016 - Έφτιαξα 'Ψωμί Με Μήλο και Μηλίτη'



Τη βδομάδα που πέρασε ήμουν κρεββατομένος, οπότε το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν ψωμί, φαγητό και να βλέπω ταινίες. Το συγκεκριμένο ψωμί ήταν πολύ καλύτερο όταν το έφαγα κρύο.

260 ml μηλίτη (αφήστε τον να χάσει το ανθρακικό του)
30 ml ελαιόλαδο
125 γρ πράσινο μήλο, κομένο σε λεπτά κομμάτια
525 γρ σκληρό άσπρο αλέυρι
1,5 κ σούπας γάλα σε σκόνη
1,5 κ γλυκού αλάτι
1,5 κ γλυκού ζάχαρι
1 κ γλυκού ξηρή μαγιά για μηχανή ψωμιού

Χρησιμοποιείστε την επιλογή για λευκό ψωμί


Μέρα 49 - 18 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία '4 Μήνες 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες'


Η ταινία κέρδισε το βραβείου Χρυσού Φοίνικα το 2007 στο Φεστιβάλ των Καννών. Μια ακόμα ταινία που κάθισα να δω με μεγάλες προσδοκίες αλλά με άφησε απογοητευμένο. Η ταινία έχει να κάνει με την ιστορία δύο φοιτητριών από τη Ρουμανία, οι οποίες προσπαθούν να κανονίσουν μια παράνομη έκτρωση. Δεν ήταν άσχημη, μάλιστα την παρακολούθησα με ενδιαφέρον. Απλά δεν είναι από τις ταινίες εκείνες που θες να ξαναδείς και πάλι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 50 - 19 Φεβρουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Καλά Χριστούγεννα'


Ναι! Αυτή η ταινία ήταν όντως πολύ καλή! Υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2006, είναι η ιστορία της ανακωχής μεταξύ Γάλλων, Γερμανών και Σκωτσέζων στρατιωτών το Δεκέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 51 - 20 Φεβρουαρίου 2016 - Επισκεύθηκα το Χίτσιν



Το Χίτσιν είναι μια μικρή πόλη περίπου 40 λεπτά με το τρένο από το Λονδίνο. Τη συγκεκριμένη μέρα επισκεύθηκα 2 φίλες μου οπότε δεν είδα την πόλη με λεπτομέρεια (ο καιρός ήταν χάλια επίσης). Φαινόταν ωράιο μέρος πάντως. Η φωτογραφίες είναι παρμένες από το Google. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 52 - 21 Φεβρουαρίου 2016 - 'Εφτιαξα 'Ψωμί Με Παπαρουνόσπορο'



Ο παπαρουνόσπορος μου αρέσει πολύ! Και αυτό το ψωμί είναι πολύ πιο νόστιμο όταν τρώγεται ζεστό!

200 ml γάλα
100 ml νερό
450 γρ σκληρό άσπρο αλεύρι
4 κ σούπας παπαρουνόσπορο
1,5 κ γλυκού αλάτι
2 κ γλυκού ζάχαρι
25 γρ βούτυρο
1 κ γλυκού ξηρή μαγιά για μηχανή ψωμιού


Μέρα 53 - 22 Φεβρουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Κοτόπιτα Των Κουάκερων'


Οι Κουάκεροι είναι μέλη μιας Χριστιανικής Ομολογίας (Εκκλησίας) που φέρει την ονομασία Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων (Religious Society of Friends) και ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ένα καλό παράδειγμα της πίστης τους στα πλούσια ανταλάγματα μιας απλής ζωής.

Είναι ένα πάρα πολύ νόστημο πιάτο και πολύ εύκολο να γίνει. Χρησιμοποιεί αρκετά συστατικά από φαγητό που ίσως σας έχει περισσέψει. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 54 - 23 Φεβρουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Μαροκινή Σούπα Κοτόπουλου Με Λεμόνι'


ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!! Αυτό έχω να πω γι' αυτή τη σούπα! Όταν διάβασα τη συνταγή δεν ήμουν και τόσο σίγουρος ότι θα μου αρέσει. Μου αρέσουν μεν όλα τα υλικά ξεχωριστά, αλλά εδώ μιλάμε για κάποιες πολύ έντονες και διαφορετικές γεύσεις να αναμειγνύονται! Από τη μια έχεις την καυτερή και έντονη γεύση της κάρι, να παλεύει με τη γλυκή γεύση του μελιού και της σταφίδας, συν την ξυνή γεύση ενός ολόκληρου λεμονιού.

Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν ένα ταξίδι γεύσεων σε κάθε κουταλιά, που κάνει τη σούπα αυτή να είναι απο τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει ως τώρα. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 55 - 24 Φεβρουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Αρνί Βραστό Κατσαρόλας Με Ιρλανδική Μπύρα Γκίνες'


Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν χρειάζεσαι ένα φαγητό που όχι μόνο θα σε χορτάσει αλλά και θα σε ζεστάνει. Αυτό το πιάτο μου έφερε μνήμες κρύων χειμωνιάτικων βραδιών, κοντά σε αναμένο τζάκι, να πείνω παραδοσιακές μπύρες. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 56 - 25 Φεβρουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Πικάντικη Σούπα Λαχανικών Με Φυστίκι'


Άλλη μια περίεργη σούπα. Η συνταγή βασίζεται σε παραδοσιακή συνταγή από το Λεσότο, στη Ν Αφρική, αλλά αλλαγμένη κάπως για να γίνει πιο κατάλληλη για τη Βρετανική γεύση. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 57 - 26 Φεβρουαρίου 2016 - Έφτιαξα ΄Ψωμί Με Μηλίτη Και Παπαρουνόσπορο'



Η πρώτη μου προσπάθεια να φτιάξω ένα ψωμί δικής μου δημιουργίας - με το να πάρω τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά από 2 προηγούμενα ψωμιά που είχα κάνει. Παρά το ότι δεν φαίνεται και τόσο καλό (ξέρω τί πήγε λάθος) είναι από τα πιο αγαπημένα μου ψωμιά! Μου αρέσει πολύ ο γλυκός τόνος που αφίνει ο μηλίτης, η γεύση του παπαρουνόσπορου και το ότι είναι συμπαγες, σαν να είναι ψωμί σικάλεως.

320ml μηλίτης, αφημένος να χάσει το ανθρακικό του
625γρ σκληρό άσπρο αλεύρι
100γρ παπαρουνόσπορος
2 κ σούπας γάλα σκόνη
1,5 κ γλυκού αλάτι
2 κ γλυκού ζάχαρι
1,5 κ γλυκού ξηρή μαγιά για μηχανές ψωμιού

Βάλτε τον στην επιλογή άσπρου ψωμιού

ΥΓ - νομίζω ότι θέλει λίγο παραπάνω υγρό, οπότε την επόμενη φορά θα βάλω λίγο νερό ή παραπάνω μηλίτη.


Μέρα 58 - 27 Φεβρουαρίου 2016 - Έφαγα μεσημεριανό στο 'Lox And Caper' στο Λίβερπουλ


Το 'Lox And Caper' ήταν για αρκετό καιρό στη λίστα μου. Κυρίως λόγω των πολλώ καλών αναφορών στα σάντουιτς και τις σούπες που σερβίρουν. Είναι ένα παρα πολύ μικρό μέρος στο κέντρο του Λίβερπουλ και αν δεν προσέξεις θα περάσεις από έξω χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Και αυτό γιατί έχει τη ίδια είδοσο με τα γραφεία του Συλλόγου Νέων του Μέρσεισάιντ. Μάλιστα, μοιράζονται και το χώρο της ρεσεψιόν.



Μέρα 59 - 28 Φεβρουαρίου 2016 - Πήγα σε τελικό κυπέλλου Λιγκ Καπ


Ναι! Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά παρά το ότι έχω πάει σε μερικούς τελικούς με τη Λίβερπουλ, ο τελικός της Κυριακής που πέρασε ήταν ο πρώτος μου τελικός Λιγκ Καπ (το 'μικρότερο' από τα 2 κύπελα Αγγλίας).

Δυστυχώς το αποτέλεσμα μας τα χάλασε και έκανε το ταξίδι της επιστροφής ακόμα πιο χρονοβόρο. Αλλά θα επιστρέψουμε ξανά και πάλι !!


Μέρα 60 - 29 Φεβρουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Αρνί Με Χαρίσα Και Πλιγούρι'


Μετά την απογοήτευση του τελικού της Κυριακής, δεν είχα όρεξη για πολλά πράγματα την Δευτέρα. Οπότε αποφάσισα να μαγειρέψω κάτι γρήγορο, εύκολο και νόστιμο με το αρνάκι που είχα στο ψυγείο.

Η Χαρίσα είναι ενα είδος πελτέ που φτιάχνεται με καυτερή πιπεριά και διάφορα μπαχαρικά. Χρησιμοποιήται πολύ στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής και της Β Αφρικής. Αν δε μπορείτε να την βρείτε, η συνταγή εδώ σας λέει πώς να την αντικαταστήσετε.


Σύνοψη Φεβρουαρίου

Ταινίες και φαγητό ήταν το κυρίως θέμα του Φεβρουαρίου. Στις 29 μέρες του είδα 10 ταινίες για πρώτη φορά, μαγείρεψα 7 νέες συνταγές, έφτιαξα 7 ψωμιά, έφαγα σε ένα εστιατόρειο για πρώτη φορά και δοκίμασα Σκάους για πρώτη φορά! Επίσης επισκεύθηκα ένα μουσείο, μία πόλη και πήγα στον πρώτο μου τελικό κυπέλλου Λιγκ Καπ. Ο Μάρτιος φέρνει την αρχή τον μεγάλων ημερών και (ελπίζω) ηλιόλουστων ημερών, που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αρχίσω τα ταξίδια!


No comments:

Post a Comment