19 March 2011

Μια Καλυτερη Ελλαδα - Δευτερο Ετος (Μερος 6)



Μερος 1, 2, 3, 4 και 5.

Σημερα θα αναλυσω μια μεγαλη φορολογικη μεταρρυθμιση με την οποια ενα κρατος θα μπορει να αντιμετωπισει την φοροδιαφυγη, αλλα και θα απονειμει πιο δικαιη φορολογιση στους πολιτες. Πριν ομως εξηγησω τη νεα αυτη αλλαγη, θα ηθελα να εξηγησω τη γνωμη μου για την τωρινη μορφη (επειδη δεν ξερω αναλυτικα τη φορολογια στην Ελλαδα, αρκετα απο τα παραδειγματα θα ειναι απο την Μ Βρεττανια).

Κατ’ αρχην, θα σας φανει παραξενο οταν σας πω οτι δε συμφωνω με το ‘οι πλουσιοι πρεπει να πληρωνουν πιο πολλους φορους απο τους μικρο-μεσαιους’. Σε μια κοινωνια που μια κυβερνηση θα προσπαθησει να απονεμει τα παντα ισαξια, ειναι αδικο να φορολογεις περισσοτερο εναν πολιτη επειδη αυτος θελει να κανει μεγαλυτερη περιουσια (με νομιμα, φυσικα, μεσα) απο καποιον αλλο.

Γιατι εγω (πχ) που θελω να ιδρυσω μια επιτυχημενη εταιρεια, να βγαλω πολλα λεφτα ωστε οι οικογενεια μου να ζησει ανετα, να πληρωσω φορο 40% (πχ), ενω καποιος που απλα αρεσκεται σε μια απλη δουλεια και δεν εχει μεγαλες βλεψεις να πληρωνει 20%; Φυσικα, δεν εννοω οτι ενας μικρο-μεσαιος ειναι τεμπελης, ουτε οτι καθε πλουσιος δουλευει σκληρα. Απλα, το να αυξανεις τη φορολογια με βαση το εισοδημα καποιου εχει αντιθετο αποτελεσμα γιατι:

•    Ο πλουσιος θα ψαξει να βρει τροπους να αποφυγει την φορολογηση (μεσω πχ offshore εταιρειων, και αλλων νομιμων και μη μεσων) με αποτελεσμα το κρατος οχι μονο να μην εισπραξει τον παραπανω φορο αλλα πολλες φορες ουτε και τον βασικο.

•    Ατομα που βρισκονται στο οριο μεταξυ βασικης και μεγαλυτερης φορολογιας θα κοιταξουν να βρουν τροπο ωστε εισοδημα που τους φερνει πανω απο το οριο να κρυβεται απο την Εφορια.

•    Οπως ειπα και πιο πανω, ειναι αδικο, ειδικα σε ατομα που θελουν να προοδεψουν επαγγελματικα.

Εαν καθε φορολογουμενος πληρωνε το ιδιο ποσοστο φορου, ανεξαρτητα απο το εισοδημα του, οι πλουσιοι δεν θα ειχαν την αναγκη να παρουν μετρα ωστε να αποκρυψουν το μεγαλυτερο μερος της περιουσιας τους.

Επισης, γνωμη μου εινα οτι ο τροπος φορολογιας στην Ελλαδα αλλα και στις περισσοτερες χωρες του δυτικου κοσμου ειναι αδικος. Ειναι αδικος επειδη στην ουσια το εισοδημα ενος ιδιωτη φορολογειται πανω απο μια φορα. Πχ, ενας πολιτης  θα πρεπει να πληρωσει φορο εισοδηματος στο μισθο του. Με το ποσο που περισσευει, θα πρεπει να πληρωσει ΦΠΑ στα προιοντα που αγοραζει, δημοτικα τελη, και αλλους φορους. Με λιγα λογια, πληρωνει φορους με το εισοδημα που του εχει ηδη φορολογηθει.

Με το σκεφτικο αυτο, θα πρεπει να γινει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Ελληνική φορολόγηση. Θα πρεπει να καταργηθεί ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΗΣ  φόρος, ειτε ειναι φορος  εισοδήματος, ειτε  ΦΠΑ, ειτε δημοτικα τελη, κλπ . Γιατί; Απλά, αντί να φορολογειται το εισόδημα, θα φορολογειται η καταναλωση . Φόρος καταναλωσης, η αλλιώς ΦΚ. Είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμιστει η φοροδιαφυγή των πλουσίων και να γινει ισότιμη και δικαιη φορολόγηση.

Εαν η σκεψη αυτη σας φαινεται παραξενη, δεν ειναι η πρωτη φορα που φορολογια στην καταναλωση αντι το εισοδημα εχει πρωταθει απο διαφορους οικονομολογους και καθηγητες οικονομικων (πχ ο Alvin Rabushka του Πανεπιστημιου Στανφορντ, ο Robert Hall του Ινσιντουτου Χουβερ, ο Αλαν Γκρινσπαν, κλπ). Απλα, καμμια κυβερνηση δεν το εχει κανει (απλα επειδη δεν θα συμφερει τους πλουσιους οι οποιοι και καταναλωνουν περισσοτερο).

Παράδειγμα: ένας τραγουδιστής σήμερα μπορεί να παίρνει 1000 ευρώ τη βραδιά και να δηλώνει στην εφορία 1000 ευρώ την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι αντί να του φορολογούνται οι 365.000, του φορολογούνται μόνο οι 52.000. Ενώ ένας φουκαράς μεροκαματιάρης φορολογείται για κάθε μεροκάματο που παίρνει. Αν όμως  αφήσω τον τραγουδιστη να πάρει και τις 365.000, θα του φορολογήσω αυτά που θα αγοράζει. Δηλαδή, θέλει Μερσεντές;  Θα πληρώσει και τον αντίστοιχο ΦΚ. Ο φουκαράς που δε θα έχει να πάρει Μερσεντές απλά δε θα πληρώνει φόρο.

Ας δουμε ομως αναλυτικα πως θα υπολογιζεται αυτος ο φορος και μερικα παραδειγματα για να το καταλαβετε. Μην ξεχνατε οτι με το φορο καταναλωσης καταργουνται ΟΛΟΙ οι υπολοιποι φοροι (ΦΠΑ, τελη, φορος εισοδηματος, κλπ).

Ο ΦΚ θα υπολογιζεται για καθε ατομο ως εξης: 

Συνολικη Καταναλωση = Εσοδα – (Εξοδα + Αποταμιευσεις + Κρατικες Επενδυσεις + Ασφαλειες + Συνταξη)

Ο ΦΚ θα ειναι 20% της Συνολικης Καταναλωσης. Επισης, θα ειναι 20% στα περισσοτερα προιοντα και υπηρεσιες (δηλ κατι σαν τον σημερινι ΦΠΑ) , για καθε πολιτη ασχετα με το εισοδημα του (εξερουνται οσοι ειναι κατω απο το κατωτατο οριο φορολογησης). Επισης, η τιμη καθε προιοντος και υπηρεσιας θα περιλαμβανει το αναλογο ΦΚ (οπως γινεται αυτη τη στιγμη με το ΦΠΑ) ετσι ωστε να εισπρατεται αμεσα.

Ας δουμε ενα παραδειγμα για το πως θα γινεται αυτο:

Ο Νικος εχει συνολικα εσοδα 5000 ευρω το χρονο.

•    Ας υποθεσουμε οτι τα εξοδα του τη συγκεκριμενη χρονια ειναι 3200 ευρω. Σε αυτα περιλαμβανονται ενοικια, αγορες αγαθων και γενικα οτιδηποτε αγορασε. Εφοσον η τιμη των προιοντων θα περιλαμβανει το ΦΚ, ο Νικος δεν θα ξαναφορολογηθει στα ποσα που εδωσε. Βεβαια, αυτο σημαινει οτι καθε φορολογουμενος θα πρεπει να ζηταει αποδειξη για καθε τι που πληρωνει, ωστε να μπορει να δικαιολογησει στην φορολογικη του δηλωση το ποσο των συνολικων εξοδων του. Ετσι, με αυτο τον τροπο θα μειωθει δραματικα η μη εκδωση αποδειξεων, μια και αν το ποσο των εξοδων που δηλωσε με αποδειξεις ειναι μικροτερο απο αυτα που πραγματικα ξοδεψε, τοτε ουσιαστικα θα πληρωσει παραπανω ΦΚ μια και το ποσο της Συνολικης Καταναλωσης (στην παραπανω εξισωση) θα ειναι μεγαλυτερο.

•    Ας πουμε επισης οτι ο Νικος πληρωσε επισης 200 ευρω σε ασφαλειες ζωης και κατοικιας. Οποιαδηποτε πληρωμη προς καθε ειδους ασφαλειας θα ανηκει σε αυτη την κατηγορια και δεν θα εχει ΦΚ (δηλαδη ο φορος στις ασφαλειες θα ειναι 0%).

•    Ας πουμε επεισης οτι εδωσε 500 ευρω για ενσημα συνταξεως.

•    Ας υποθεσουμε οτι δεν εκανε καμμια επενδυση. Στην κατηγορια των επενδυσεων θα ειναι αγορες κρατικων ομολογων και αλλων κρατικων επενδυτικων πακετων μονο. Εξαιρουνται οι μετοχες και οποιαδηποτε συναλλαγη χρηματιστηριου ωστε να αποφευγθει η αγορα μετοχων ωστε να μην πληρωθει φορος καταναλωσης.

Σημειωση: Ισως νομιζετε οτι με το να υπαρχει ΦΚ (20%) στην αγορα μετοχων, θα μειωθει η επενδυτικη δραστηριοτητα. Αυτο δεν ισχυει. Εαν ενας επενδυτης πληρωνει πχ φορο εισοδειματος 20%, στα χιλια ευρω εισοδημα του μενουν 800 για να επενδυσει.  Με το νεο νομο, θα εχει χιλια ευρω καθαρα, αλλα οταν αγορασει μετοχες τα 200 ευρω θα ειναι ΦΚ, αρα και παλι θα εχει 800 ευρω για επενδυση.

Αντιθετα η επενδυτικη κινηση θα ειναι πολυ καλη γιατι:

α) Το κρατος θα εχει μεγαλη ζητηση στα ομολογα του απο την αγορα εσωτερικου, μια και η αγορα τους θα ειναι αφορολογητη. Αυτο θα εχει ως αποτελεσμα το κρατος να εχει εσωτερικο δανεισμο, αντι να δανιζεται απο το εξωτερικο.

β) Μεγαλα ποσα θα παραμενουν σε τραπεζικους λογαριασμους (μια και αυτο το ποσο δε θεωρειται ως καταναλωση) που σημαινει οτι οι τραπεζες θα εχουν μεγαλα διαθεσιμα ποσα προς επενδυσεις.

Ας υποθεσουμε επισης οτι ο Νικος εχει συνολικα 1000 ευρω στην τραπεζα, απο τα οποια τα 400 ευρω αποταμιευθηκαν τη συγκεκριμενη χρονια. Αρα οταν υπολογισουμε το ποσο Συνολικης Καταναλωσης, θα υπολογισουμε μονο το φετινο ποσο αποταμιευσης, μια και μονο αυτο το ποσο αποταμιευθηκε απο το εισοδημα της φετινης χρονιας.

Στο συγκεκριμενο λοιπον παραδειγμα, ο παραπανω φορος που θα πρεπει να πληρωσει ο Νικος θα ειναι

Συνολικη Καταναλωση = 5000 – (3200 + 400 + 0 + 200 + 500) = 700

ΦΚ = 700 * 20% = 140.

Με λιγα λογια, ο Νικος θα πληρωσει φορο 140 ευρω. Ειχε επισης πληρωσει ΦΚ 20% στα 3200 ευρω που ξοδεψε ηδη (δηλαδη αλλα 640 ευρω). Αρα πληρωσε συνολικα 780 ευρω φορο σε εισοδημα 5000 ευρω.  Εαν επρεπε να πληρωσει φορο εισοδηματος (με την τωρινη φορολογια) θα επρεπε να πληρωσει 1000 ευρω (αν υποθεσουμε οτι θα πληρωνε φορο εισοδηματος  20% στα 5000), συν ο,τι φορους θα πληρωνε για την αγορα αγαθων. Ειναι φανερο οτι με το νεο τροπο φορολογιας ο φορολογουμενος φορολογειται μια μονο φορα, ενω του δινεται η ευκαιρια για να αποταμιευσει και να επενδυσει.

Για περισσοτερες λεπτομερεις του πώς αυτή η νέα φορολογία θα λειτουργεί, διαβάστε παρακάτω:

Ο ΦΚ θα έχει δυο κλίμακες 0% και 20%. Ο στόχος θα είναι ο Ελληνας φορολογουμενος να εχει φτηνη προσβαση στα βασικα αγαθα.:

Με ΦΚ 0% θα χρεωνονται τα εξης αγαθα και υπηρεσιες (λιανικης πωλησεως μονο)

•    Ολα τα νωπα κρεατα, ολοκληρα αλλα και τεμαχισμενα.

•    Ολα τα ζωα τα οποια εκτρεφονται για καταναλωση απο ανθρωπο.

•    Ολα τα ψαρια, ζωντανα και μη, εφοσον ειναι για ανθρωπινη καταναλωση.

•    Ολα τα φρουτα και λαχανικα (εκτος των φυτων και δεντρων απο τα οποια προερχονται) που προοριζονται για ανθρωπινη καταναλωση.

•    Ολα τα βοτανα και μπαχαρικα (εκτος των φυτων και δεντρων απο τα οποια προερχονται) που προοριζονται για ανθρωπινη καταναλωση.

•    Ολα τα δημητριακα, εκτος αυτων που ειναι για ζωικη τροφη, σε οποιαδηποτε μορφη (φυτο, σπορος, χονδρικη και λιανικη πωληση).

•    Ολα τα οσπρια και ξηροι καρποι, εκτος αυτων που ειναι για ζωικη τροφη, εφοσον ειναι ωμα (αλλα και καβουρντισμενα/αλατισμενα εαν ειναι ακομα στο κελιφος)

•    Ετοιμες σκονες για κεικ, σουπες, σαλτσες κλπ

•    Ολα τα μαγειρικα ελεα (και αυτα που ειναι για κοσμητικη χρηση, αλλα με την προυποθεση οτι προερχονται απο ελεα που χρησιμοποιουνται στη μαγειρικη και δεν εχουν αλλες χημικες ουσιες)

•    Φαγωσιμος αμυλος και ζελατινη.

•    Αλατι για μαγειρικη χρηση.

•    Γλυκαντικα (ζαχαρη, μελι, αλλα και τεχνητα)

•    Αρωματικες ουσιες και ανυψωτες γευσεις

•    Προσθετες ουσιες οπως μπεικιν παουντερ, κρεμοριο, κλπ.

•    Ολα τα κατεψυγμενα και κονσερβοποιημενα φαγητα, εκτος παγωτου.

•    Ολα τα σαντουιτς που πουλιωνται ετοιμα σε καταστηματα (οχι αυτα που ετοιμαζονται σε φαστ φουντ, κλπ)

•    Ολα τα ειδη ψωμιου, εκτος αν αποτελουν μερος φαγητου (πχ κουβερ σε εστιατοριο).

•    Ολα τα ειδη ζαχαροπλαστικης (εκτος αν αποτελουν μερος ειδικης παραγγελιας, πχ γαμου).

•    Ολα τα ειδη σοκολατας κουβερτουρας, ζαχαρωτων και αλλων ειδων που θα χρησιμοποιηθουν στην παρασκευη γλυκισματων.

•    Ολα τα κατεψυγμενα γλυκισματα που πρεπει πρωτα να ξεπαγωσουν πριν την καταναλωση.

•    Ολα τα ειδη γαλακτος.

•    Ολα τα ειδη καφε, τσαγιου, κακαου και σοκολατας (ως ροφημα) για προσωπικη καταναλωση (δηλαδη οχι αυτα που πουλιουνται στην καφετερια, κλπ).

•    Εισοδος σε μουσειο, ζωολογικο κηπο, γκαλερι, εκθεσεις τεχνης, θεατρικες/μουσικες/χωρευτικες παραστασεις που εχουν πολιτιστικα θεματα.

•    Οικοδομικες εργασιες για ατομα με ειδικες αναγκες.

•    Εξοπλισμος για τυφλα ατομα και ατομα με προβλημα στην οραση.

•    Εξοπλισμος για ατομα με ειδικες αναγκες.

•    Ιατρικη περιθαλψη που παρεχεται απο νοσοκομειο, ασυλλο και ιδιωτικη κλινικη.

•    Παροχη συνταγων απο εγγεγραμενο φαρμακοποιο.

•    Υγειονομικες υπηρεσιες που παρεχονται απο εγγεγραμενους γιατρους, οδοντιατρους, φαρμακοποιους και αλλους επαγγελματιες στον ιατρικο τομεα.

•    Προιοντα ακρατειας.

•    Εκκενωση βοθρων, δεξαμενων και παρομοιων ειδων.

•    Λογαριασμος νερου, ηλεκτρικου, φυσικου αεριου, πετρελαιου θερμανσης (για οικιακη χρηση).

•    Εγκεκριμενες αλλαγες σε διατηριτεο κτηριο η μνημειο.

•    Οικοδομηση και πωληση κτηριων για φιλανθρωπικους σκοπους.

•    Εκτυπωση φυλλαδιων.

•    Ελληνικα γραμματοσημα (για χρησιμοποιηση σε γραμματα).

•    Ταχυδρομικες υπηρεσιες που παρεχονται απο τα κρατικα ταχυδρομεια.

•    Βιβλια, περιοδικα, χαρτες, εφημεριδες.

•    Ειδη παιδικου ρουχισμου και παιδικα παπουτσια.

•    Προστατευτικα κρανη για ποδηλατα και μοτοσυκλετες που εχουν τις αναλογες προδιαγραφες.

•    Προστατευτικα κρανη και στολες για βιομηχανικη/εργατικη χρηση.

•    Οικονομικες υπηρεσιες οπως παροχη δανειων, πιστοτικων καρτων, κλπ.

•    Συναλλαγες ασφαλιστικων υπηρεσιων.

•    Διοδια για γεφυρες, τουνελ και δρομους που διαχειριζονται απο το κρατος.

•    Εισιτηρια για μεταφορα επιβατων σε αυτοκινητο, πλοιο και αεροπλανο με χωρητικοτητα ανω των 10 επιβατων εντος της Ελλαδας.

•    Διαφημιστικες υπηρεσιες για φιλανθρωπικα ιδρυματα.

•    Αντικειμενα που εχουν αγοραστει απο φιλανθρωπικα ιδρυματα.

•    Αντικειμενα βοηθειας κινητικοτητας για τους ηλικιωμενους (οπως καροτσακια πχ)

•    Προιοντα για τη διακοπη καπνισματος (οπως πχ τσιχλες νικοτινης)

•    Υγειονομικα προιοντα.

•    Εγκατασταση αντικειμενων για αποταμιευση ενεργειας, οπως μονωτικα υλικα, ηλιοθερμα, τουρμπινες νερου, κλπ

•    Εγκατασταση αντικειμενων οικιακης θερμανσης.

•    Ανακαινιση κενου κτηριου προς κατοικηση.

•    Παιδικα καθισματα αυτοκινητου.

Με ΦΚ 20% θα χρεωνονται τα υπολοιπα προιοντα και υπηρεσιες.

Η μεγάλη διαφορά γίνεται σε άτομα με μεγάλο εισόδημα. Αυτά τα άτομα (που συνήθως διακρίνονται για τη φοροδιαφυγή τους) θα πληρώνουν πιο πολύ φόρο, επειδή κανονικά θα ξοδεύουν πολλά χρήματα σε αγορές προϊόντων.

Αλλα χαρακτηριστικα στη νεα φορολογια ειναι τα παρακατω:

1.    Η αγορά πρώτης κατοικίας θα είναι χωρίς ΦΚ. Όταν όμως ο φορολογουμενος αγοράσει και δεύτερη, τρίτη κλπ, τότε θα πληρώσει και ΦΚ 20%. Το 20% θα ισχυει και αν η αγορα γινεται στο ονομα της γυναικας/αντρα ενος παντρεμενου ζευγαριου (μια και ενα ζευγαρι δεν χρειαζεται 2 κατοικιες) αλλα και στο ονομα παιδιων κατω των 18. Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά πρώτης κατοικίας θα είναι φθηνή και προσβάσιμη σε όλους. Όποιος θέλει να αγοράσει και άλλες θα πληρώσει και τον ανάλογο ΦΚ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή κάθε κατοικίας προς πώληση θα έχει δύο τιμές, μια χωρίς ΦΚ και μία με ΦΚ.

Για να καταλάβετε το παραπάνω : ο Νίκος δεν έχει δικό του σπίτι. Βλέπει ένα σπίτι και του αρέσει. Το σπίτι έχει 2 τιμές, 100.000 ευρώ χωρίς ΦΚ και 120.000 με ΦΚ. Εφόσον ο Νίκος το θέλει ως πρώτη κατοικία, θα πληρώσει 100.000. Ο πωλητής δε χάνει, γιατί ούτως ή άλλως θα πάρει 100.000 στην τσέπη του. Μην ξεχνάτε ότι στις 120.000 οι 20.000 είναι ο ΦΚ, που θα πάει κατευθείαν στην εφορία, άρα ο πωλητής και στις 2 τιμές θα πάρει 100.000 αφορολόγητες. Παρότι φαίνεται ότι αυτός που θα το αγοράσει για δεύτερη κατοικία με 120.000 πληρώνει στην ουσία 20.000 παραπάνω, μην ξεχνάτε ότι:

•    Έχει ήδη μια κατοικία στην οποία δεν πλήρωσε ΦΚ.
•    Για να αγοράσει και δεύτερο σπίτι έχει καλά λεφτά τα οποία τα παίρνει αφορολόγητα.
•    Αν νοικιάσει το δεύτερο σπίτι ή αν το πουλήσει, αυτά που θα πάρει θα είναι αφορολόγητα, επειδή θα θεωρούνται εισόδημα.

Αν τώρα ο Νίκος αγοράσει το πρώτο σπίτι με 100.000 και αποφασίσει να αγοράσει και άλλο σπίτι για να το νοικιάζει, το δεύτερο σπίτι θα το αγοράσει στην μεγαλύτερη τιμή που εχει ΦΚ. Αν όμως αποφασίσει να κάνει το δεύτερο σπίτι δική του κατοικία και να νοικιάσει το πρώτο που είχε αγοράσει, τότε δε θα πληρώσει ΦΚ στο δεύτερο σπίτι, αλλά θα πληρώσει ΦΚ στο πρώτο, στην αντικειμενική αξία που έχει όταν αγοράσει το δεύτερο σπίτι.

Δηλαδή: αγόρασε το πρώτο σπίτι χωρίς ΦΚ με 100.000. Μετά από 5 χρόνια, αποφάσισε να αγοράσει δεύτερο σπίτι και να το κάνει δικό του, κρατώντας το πρώτο για ενοικίαση. Το δεύτερο σπίτι έχει τιμή 200.000 χωρίς ΦΚ και 240.000 με ΦΚ., ενώ, βάσει κοστολόγησης, το πρώτο σπίτι που έχει ήδη αξίζει 170.000 χωρίς ΦΚ (άρα 204.000 με ΦΚ). Αν, λοιπόν, κάνει το δεύτερο σπίτι δικό του, θα πληρώσει 200.000 για να αγοράσει το σπίτι χωρίς ΦΚ, αλλά θα δώσει και 34.000 ως ΦΚ του πρώτου του σπιτιού, που δεν είναι πλέον πρώτη κατοικία.

Το ίδιο ισχύει για αγορά εκτάσεων. Αν η έκταση χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί πρώτη κατοικία, τότε μηδέν ΦΚ κλπ, κλπ.

2.    Αυτοκίνητα. ΦΚ θα υπάρχει στην τιμή του δευτερου και ανω αυτοκινητου.

Αν  μια  οικογένεια (ή ιδιώτης) έχουν παραπάνω από ένα αυτοκίνητα, ΦΚ θα πληρωθει σε αυτο με τον μεγαλυτερο κυβισμο, εκτος και αν ο ΦΚ σε αυτο το αυτοκινητο ειναι λιγωτερος απο αυτον στο αυτοκινητο με το μικροτερο κυβισμο (πχ εαν το μεγαλυτερο αυτοκινητο αγοραστικε πριν αρκετα χρονια και εχει χασει αξια σε σχεση με το νεο αλλα μικροτερου κυβισμου οχημα).
Για τρια και πανω αυτοκινητα ΦΚ θα πληρωνεται οπως πιο πανω (δηλ το φθηνωτερο σε 0% και τα αλλα σε 20%).

 Αν ομως καποιος αγοραζει αυτοκινητο πουλωντας αυτο που εχει, ΦΚ θα πληρωνεται στο νεο αυτοκινητο μονο.

3.    Οσον αφορα τις εταιρειες, δεν θα υπαρχουν αλλοι φοροι εκτος απο τον ΦΚ. Με απλα λογια, η εταιρεια θα πληρωνει ΦΚ σε ο,τι αγοραζει/ξοδευει (μην ξεχνατε οτι ο ΦΚ 0% ισχυει στη λιανικη πωληση μονο), οπως:

•    Πρωτες υλες, μηχανηματα, κτηρια, κλπ

•    Μερισματα μετοχων. Με λιγα λογια, καθε φορα που θα πληρωνουν μερισμα στους μετοχους, θα πληρωνουν και 20% στο δημοσιο (μια και στην ουσια ο καθε μετοχος δεν θα πληρωνει φορο εισοδηματος στο μερισμα αυτο).

•    Αγορα αλλης εταιρειας (δηλαδη αν μια μεγαλη εταιρεια αγοραζει μια μικροτερη, θα πληρωνει 20% στο ποσο αγορας η στην αγορα των μετοχων της αγορασμενης εταιρειας).

•    Δεν θα πληρωνεται ΦΚ στους μισθους που δινει η εταιρεια στους εργαζομενους της. Μονο σε λεφτα για αγορα υπηρεσιων (πχ  λογιστικα εξοδα, δικαστικα εξοδα, κλπ).

4.    Εταιρειες και ιδιωτες που εχουν κανει μια αγορα στο εξωτερικο (και εχουν ηδη πληρωσει ΦΠΑ και αλλους τυχον φορους στο εξωτερικο) δεν θα πληρωνουν και αλλο ΦΚ, εκτος εαν οι συνολικοι φοροι που πληρωσαν ηταν κατω του 20% (στην περιπτωση αυτη πληρωνουν στο κρατος τη διαφορα). Αν ηταν περισσοτεροι, η διαφορα δεν τους επιστρεφεται.

Επισης, για να αποφευγθει η εξαγωγη συναλλαγματος απο τη χωρα η η αγορα ακινητων στο εξωτερικο με μοναδικο σκοπο την αποφυγη ΦΚ (μια που η αγορα ακινητου στο εξωτερικο δεν θα χρειαζεται ΦΚ), καθε μεταφορα κεφαλαιου απο Ελλαδα προς εξωτερικο αλλα και καθε αναλυψη συναλλαγματος θα εχει ΦΚ 20%.

Παραδειγμα: Ο Νικος παει διακοπες στο εξωτερικο και κανει 1000 ευρω συναλλαγμα. Θα πληρωσει αλλα 200 ευρω ΦΚ (η θα λαβει απλα 800 ευρω σε συναλλαγμα). Στην επιστροφη του θα πρεπει να εχει κρατησει ολες τις αποδειξεις για καθε αγορα του στο εξωτερικο, ωστε να του επιστραφει οποιος παραπανω φορος.

Ο ΦΚ στη μεταφορα κεφαλαιου στο εξωτερικο εχει σκοπο το να αποφευγθει φοροδιαφυγη με το να μεταφερονται κεφαλαια πχ σε offshore εταιρειες.

Ετσι, σε γενικες γραμμες, θα πρεπει να λειτουργει το νεο φορολογικο συστημα, το οποιο ειναι σαφως πιο καλο και πιο ευκολα κατανοητο απο τα υπαρχοντα.

Από τα παραπάνω ίσως νομίζετε ότι το κράτος θα εισπράττει λιγότερα σε φόρους απ ό,τι εισπράττει τώρα. Λάθος, διότι:

•    Θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, μια και συναλλαγές σε μετρητά θα είναι ελάχιστες. Π.χ. το ΦΚ σε αγαθα θα είναι ήδη μέρος της τιμής τους. Για να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο από έναν ιδιοκτήτη του, θα πρέπει να πάρεις πρώτα το ανάλογο χαρτί από την εφορία ότι πλήρωσες το ΦΚ, αλλιώς δε θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση ιδιοκτησίας κλπ.

•    Θα γίνει πιο ισότιμη φορολόγηση, μια και θα φορολογούνται πιο πολύ αυτοί που θα έχουν τα λεφτά να ξοδεύουν.

•    Τα χρήματα που δε θα ξοδεύονται (ίσως για να μην πληρωθεί ΦΚ) θα βρίσκονται – τις πιο πολλές φορές-  σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε κρατικες επενδυσεις. Έτσι, το κράτος θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα λεφτά σε μορφή εσωτερικού δανεισμού από τις τράπεζες, με σκοπό να μειώσει τον εξωτερικό δανεισμό.

Η αλλαγη του φορολογικου συστηματος θα πρεπει να ερθει σε ενεργεια μετα το τελος του τεταρτου ετους, ωστε να γινει η αναλλογη οργανωση στην Εφορια και αλλες υπηρεσιες.

Αυτα ομως για σημερα. Στο επομενο κειμενο θα αναλυσω και αλλες ριζικες αλλαγες που πρεπει να γινουν απο τον δευτερο χρονο.





15 March 2011

Μια Καλυτερη Ελλαδα - Δευτερο Ετος (Μερος 5)



Μερος 1, 2, 3 και 4.

Συνεχιζω σημερα με τις αλλαγες που πρεπει να γινουν το δευτερο ετος.


1.     ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Ενα μεγαλο προβλημα σε καθε ελευθερη αγορα ειναι το οτι πολυεθνικες εταιρειες μπορουν να ερθουν και να μονοπωλησουν την εγχωρια αγορα. Αυτο εχει καταστροφικες συνεπειες για τη χωρα γιατι:

•    Τα εσοδα τετοιων εταιρειων μετακινουνται στο εξωτερικο.

•    Πολλες εγχωριες επιχειρησεις κλεινουν επειδη δεν μπορουν να αντιμετωπισουν την οικονομικη δυναμη των πολυεθνικων (αυτο εχει ως αποτελεσμα την μειωση συναγωνισμου αλλα και την αυξηση της ανεργιας).

•    Συνηθως οι πολυεθνικες αυτες εταιρειες αδιαφωρουν για τις περιβαλοντικες, οικολογικες, οικονομικες, πολιτιστικες συνεπειες των δραστηριοτητων τους.

Το μεγαλυτερο προβλημα ομως (οχι μονο με τις πολυεθνικες αλλα ολες τις εταιρειες περιορισμενης ευθυνης) ειναι οτι τα κερδη τους πηγαινουν στους μετοχους τους, ενω οι ζημιες διαγραφονται (η μεταφερονται στον απλα φορολογουμενο, οπως εγινε προσφατα με την οικονομικη κριση). Στην ουσια οι ιδιοκτητες και διευθυντες τετοιων εταιρειων παιρνουν μεγαλα ρισκα επειδη ξερουν οτι σε περιπτωση επιτυχιας τα κερδη θα ειναι τεραστια, ενω σε περιπτωση αποτυχιας μια απλη πτωχευση δεν θα τους επιρεασει (επειδη ο προσωπικος τους πλουτος ειναι διασφαλισμενος και θα χασουν μονο το ποσο της αρχικης τους επενδυσης).

Λυση σε ενα τετοιο προβλημα εχει προταθει απο πολλους και διασημους οικονομολογους, αλλα καμμια κυβερνηση μεχρι τωρα δεν ειχε το θαρρος να αλλαξει τα πραγματα.

Προσωπικα πιστευω οτι οι αλλαγες στην συνθεση και λειτουργεια τετοιων εταιρειων θα βοηθησει οχι μονο τη σωστη λειτουργεια της αγορας αλλα και την σωστη λειτουργεια των ιδιων των εταιρειων αυτων.

Η λυση ειναι πολυ απλη. Καθε ιδιοκτητης η μετοχος που εχει πανω απο το 5% του μετοχικου κεφαλαιου μιας εταιρειας παυει να εχει περιορισμενη ευθυνη σε τυχων ζημιες της εταιρειας. Αυτο, με απλα παραδειγματα, σημαινει οτι:

•    Σε περιπτωση πτωχευσης της εταιρειας, οι ιδιοκτητες/μετοχοι που εχουν πανω απο το 5% του μετοχικου κεφαλαιου ο καθενας, θα πρεπει να αποζημιωσει τους οποιους δανειστες, κλπ απο τη δικη του, προσωπικη περιουσια. Αν αυτο ειχε γινει στην περιπτωση της προσφατης οικονομικης κρισης, πολλοι τραπεζιτες, χρηματιστες, τραπεζες κλπ θα ειχαν την υποχρεωση να καλυψουν το μεγαλυτερο ποσο των χρηματων που χαθηκαν, ενω τωρα ολοι αυτοι ειναι δισσεκατομυρια πλουσιοτεροι.

•    Πολλες πολυεθνικες θα προτιμουσαν να μην εισχωρησουν σε μια τοσο μικρη αγορα οπως της Ελλαδας, η να αγορασουν ελληνικες ιδιωτικες και δημοσιες εταιρειες. Πχ μια ξενη εταιρεια πετρελαιου που θα εκανε ενα παραρτημα στην Ελλαδα για την εκμεταλευση των ελληνικων πετρελαιων, με τη σημερινη νομοθεσια σε περιπτωση περιβαλοντολογικης ζημιας θα μπορουσε να κυριξει το ελληνικο παραρτημα σε πτωχευση, λεγοντας οτι δεν μπορει να καλυψει το ποσο ζημιας, και αφηνοντας τον ελληνα φορολογουμενο να πληρωσει τα σπασμενα. Με το νεο νομο, που θα υποχρεωνε καθε ξενη εταιρεια στην οποια ανηκει μια ελληνικη (η ενα ξενο παραρτημα) να καλυπτει οποιαδηποτε ευθυνη της εγχωριας εταιρειας, η ξενη εταιρεια θα φροντιζε να λειτουργει σωστα, σε περιπτωση ζημιας ο ελληνας φορολουμενος δεν θα πληρωνε τα σπασμενα αλλα και πολυεθνικες που εχουν σκοπο μονο την κερδοφορια δεν θα ενδιαφερονταν να ερθουν στην Ελλαδα.

•    Οι μετοχοι καθε εταιρειας θα εχουν τους διεθυντες της υπο συνεχη ελεγχο ωστε να μην παιρνουν μεγαλα ρισκα που θα μπορουν να τους δημιουργησουν μελλοντικο προβλημα.
Με αυτην την πολυ απλη τροπολογια του νομου περι συστασης εταιρειας, καθε εταιρεια θα ηταν πιο προσεκτικη στην λειτουργεια της και πανω απο ολα δεν θα επαιρνε παραλογα ρισκα επειδη θα ηξερε οτι σε περιπτωση ζημιας θα καλεστει να τα πληρωσει, η μια θυγατρικη της, η οι μετοχοι της.




2.    ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Η Ελλαδα εχει πλουσια κοιτασματα φυσικων πορων τα οποια μπορει να εκμεταλευθει η ιδια (χωρις να τα ξεπουλησει η να τα ιδιωτικοποιησει):

•    Στη Βορειο Ελλαδα υπαρχουν κοιτασματα Λανθανιου, Νεοδυμιου, Γαδολινιου και Τερβιου, αξιας περιπου 125 εκ δολαριων. Προκειται για στρατηγικης σημασιας μεταλλα, οι σπανιες γαιες, οπως λεγονται, τα οποια διαδραματιζουν καθοριστικο ρολο στους περισσοτερους τομεις της υψηλης τεχνολογιας.

•    Στη Μακεδονια και Θρακη υπαρχουν κοιτασματα νικελιου, ψευδαργυρου, μολυβδου, χαλκου, χρυσου και αργυρου, αξιας περιπου 20 δις ευρω.

•    Το πετρελαιο στη Θασο μπορει να καλυψει το 10% της εγχωριας ζητησης.

•    Στο νομο Ηλειας υπαρχουν κοιτασματα πετρελαιου που μπορουν να φτασουν τα 40-50 εκ βαρελια. Μονο απο τις μεχρι τωρα ερευνες ξενων εταιριων στην Ελλαδα (δηλαδη χωρις να εχει γινει ερευνα σε ολη την Ελλαδα) οι εκτιμησεις για τον πλουτο πετρελαιου στη χωρα ειναι στα περιπου 2 δις βαρελια!

Με λιγα λογια, η χωρα μας θα μπορουσε να ελλατωσει κατα πολυ τις εισαγωγες πρωτων υλων και αρα να μειωσει το ελλειμα της (εξαγωγες – εισαγωγες) εαν εκμεταλευτει σωστα τις πηγες αυτες.

Επειδη ομως δεν μπορει αμεσα να τις εκμεταλευτει (λογο κοστους, τεχνολογιας, κλπ) η εκμεταλευση θα πρεπει να γινει ως εξης:

•    Να γινουν διεθνεις διαγωνισμοι για την αναλυψη εργων, εξοριξης και εκμεταλευσης των πηγων αυτων.

•    Το κρατος θα παραχωρησει δωρεαν στους νικητες των διαγωνισμων την εκταση που χρειαζεται για τη δημιουργεια κτιριων/εργοστασιων/εξοριξης. Αυτο δεν σημαινει οτι η ιδιοκτησια της γης αυτης θα παραχωρηθει.

•    Θα δημιουργηθουν δημοσιες εταιρειες για την αξιοποιηση καθε πηγης.

•    Οι νικητριες εταιρειες θα αναλαβουν με αποκλειστικα δικα τους εξοδα την εκμεταλευση των πορων αυτων. Δηλαδη, το κρατος δε θα πληρωσει τιποτα για τη δημιουργεια κτιριων, ορυχειων, εργοστασιων, μελετων, μεσων μεταφορας και μετακινησης, διαφημισης, ερευνας, πωλησης, κλπ.

•    Οι εταιρειες αυτες θα πρεπει επισης να συμφωνισουν (βαση του νομου που εξηγησα πριν) οτι θα καλυψουν παση φυσης ζημια που θα γινει/κανουν.

•    Επισης, οι εταιρειες αυτες θα πρεπει να μεταφερουν και να διδαξουν την τεχνολογια που χρειαζεται για την ολη διαδικασια εξοριξης κλπ στους Ελληνες εργαζομενους τους (που με νομο θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον το 40% του συνολικου αριθμου εργαζομενων). Το διευθυντικο συμβουλιο της καθε εταιρειας στην Ελλαδα θα πρεπει να αποτελειται κατα 50% τουλαχιστον απο Ελληνες.

Η συγκεκριμενες συμφωνιες ισως σας φανουν απιστευτο να γινουν. Θα σας δωσω μονο ενα παραδειγμα. Η Μαλαισια οταν ανακαλυψε οτι ειχε τεραστια κοιτασματα πετρελαιου αλλα μηδεν γνωση στο θεμα, εκλεισε συμφωνιες με τα παραπανω μετρα με γνωστες εταιρειες του εξωτερικου. Μαλιστα την εκμεταλευση την ειχε κρατικη εταιρεια που δημιουργηθηκε για αυτο το σκοπο. Σημερα, η κρατικη αυτη εταιρεια οχι μονο ειναι μια απο της μεγαλυτερες (η γνωστη Πετρονας), αλλα εκμεταλευετε τα δικα της κοιτασματα πλεον και προσφερει εκπαιδευση σε χωρες του Τριτου Κοσμου.

•    Οι δημοσιες εταιρειες, μεσω συμφωνιας, θα λαμβανουν 70% των κερδων απο την αξιοποιηση των πρωτων υλων. Το ποσοστο αυτο δεν θα μπορει να μειωθει, ενω αντιθετα κατοπιν συμφωνιας το κρατος θα μπορει (στο μελλον) να εξαγοραζει τα δικαιωματα συγκεκριμενης εταιρειας ωστε ειτε να λαμβανει μεγαλυτερο ποσοστο ειτε να αναλαβει εξ ολοκληρου την εκμεταλευση.



3.    ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:

Αλλαγες θα γινουν και στα εργασιακα θεματα, ωστε να αντιμετωπιστουν τα δικαιωματα και των εργατων αλλα και των εργοδοτων.

Μερικα απο τα χαρακτηριστικα του εργασιακου νομου θα πρεπει να ειναι:

•    Οι συμβασεις δεν θα ειναι απαραιτητο να εχουν συγκεκριμενη ημερομηνια ληξης. Με λιγα λογια, ενας συμβασιουχος θα μπορει να παραμεινει στην ιδια εργασια μεχρι να συνταξιοδοτηθει, εφοσον τηρει τους ορους εργασιας και εφοσον ο εργοδοτης θελει να τον κρατησει.

•    Οι κανονες εργασιας, οι υποχρεωσεις και τα δικαιωματα του εργοδοτη και του εργαζομενου, η περιγραφη της εργασιας του συγκεκριμενου εργαζομενου, η μισθωση, τα επιδοματα διακοπων αλλα και αλλα επιδοματα, οι ωρες εργασιας, οι ημερομηνιες στις οποιες θα γινει καθε χρονο η αξιολογηση του εργαζομενου για να συμφωνηθει τυχον αυξηση μισθου, ο τροπος και η μεθοδος αυτης της αξιολογησης, οι κανονισμοι κατα τους οποιους ο εργοδοτης θα μπορει να απολυσει τον εργαζομενο και αλλα τετοια στοιχεια θα πρεπει να αναφερονται αναλυτικα στη συμβαση, η οποια πρεπει να φερει την υπογραφη του εργαζομενου και εργοδοτη.

•    Ο κάθε εργοδότης (μαζί και το κράτος στις δημοσιες υπηρεσίες) θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες, πριν απολύσει έναν υπάλληλο. Τέρμα οι απολύσεις χωρίς δικαιολογία, γιατί «έτσι θέλω». Ο εργοδότης θα πρέπει πρώτα να δώσει μια προφορική παρατήρηση στον υπάλληλο, εξηγώντας τους λόγους που τη δίνει. Αν ο υπάλληλος συνεχίσει να κάνει κάτι κακό, τότε ο εργοδότης θα πρέπει να δώσει μια γραπτή παρατήρηση. Αν συνεχίσει, τότε πρέπει να δοθεί μια τελική γραπτή παρατήρηση. Αν ο υπάλληλος δε συμμορφωθεί με αυτές τις παρατηρήσεις, τότε ο εργοδότης θα μπορεί να τον απολύσει.

Απωληση συμβασιουχου (εξαιρουμενης αυτης λογω ποινικου αδικηματος, παρανομιας, κλπ) θα μπορει να γινεται πριν το τελος συμβασης αλλα ως εξης:

•    Για εργαζομενο με λιγοτερο απο ενα χρονο εργασιας, θα πρεπει να δωθει γραπτη ειδοποιηση τουλαχιστον 3 μηνες πριν την ημερομηνια απωλησης. Η αποζημιωση θα πρεπει να ειναι ισοδυναμη με 1 μηνα ακαθαριστου μισθου (χωρις παρακρατηση φορων), συν την περιοδο διακοπων που δεν εχουν παρθει ακομα. Εαν ο εργοδοτης δεν θελει τον εργαζομενο να εργαστει για τους 3 μηνες της ειδοποιησης, ο μισθος των 3 μηνων θα πρεπει να πληρωθει κανονικα στον εργαζομενο.

•    Για εργαζομενο με χρονο εργασιας απο 1 χρονο μεχρι 10, θα πρεπει να δωθει γραπτη ειδοποιηση τουλαχιστον 4 μηνες πριν την ημερομηνια απωλησης. Η αποζημιωση θα πρεπει να ειναι ισοδυναμη με 2 μηνες ακαθαριστου μισθου για καθε ετος εργασιας (χωρις παρακρατηση φορων), συν την περιοδο διακοπων που δεν εχουν παρθει ακομα. Εαν ο εργοδοτης δεν θελει τον εργαζομενο να εργαστει για τους 4 μηνες της ειδοποιησης, ο μισθος των 4 μηνων θα πρεπει να πληρωθει κανονικα στον εργαζομενο.

•    Για εργαζομενο με χρονο εργασιας απο 10 χρονια και πανω, θα πρεπει να δωθει γραπτη ειδοποιηση τουλαχιστον 6 μηνες πριν την ημερομηνια απωλησης. Η αποζημιωση θα πρεπει να ειναι ισοδυναμη με 2 μηνες ακαθαριστου μισθου για καθε ετος εργασιας (χωρις παρακρατηση φορων), συν την περιοδο διακοπων που δεν εχουν παρθει ακομα. Εαν ο εργοδοτης δεν θελει τον εργαζομενο να εργαστει για τους 6 μηνες της ειδοποιησης, ο μισθος των 6 μηνων θα πρεπει να πληρωθει κανονικα στον εργαζομενο.

Για απωληση 10 εργαζομενων και πανω, ο εργοδοτης θα πρεπει πρωτα να εχει λαβει τα εξεις μετρα πριν να προχωρησει σε τετοια απωληση

•    Το διοικητικο συμβουλιο της εταιρειας και τα διευθυντικα στελεχη θα πρεπει να εχουν αποδεχθει μειωση των αποδοχων τους που να ισοδυναμει συνολικα με τις συνολικες αποδοχες των εργαζομενων προς απωληση.

•    Εαν μετα απο 1 χρονο η εταιρεια κρινει οτι πρεπει να προχωρησει σε αυτες τις απωλησεις, τοτε μπορει να το κανει αλλα με τις διαδικασιες που ειπα παραπανω.

•    Στο 1 ετος που τα διευθυντικα στελεχη εχουν μειωση αποδοχων, απαγορευεται να λαβουν τυχον bonus η μετοχες της εταιρειας (ως μορφη μισθωσης).

•    Κατα τη διαρκεια διαδικασιας απωλησης, αλλα και για τα επομενα 3 ετη τα στελεχη αυτα θα ειναι υπο τον περιορισμο του σημειου (3) παραπανω. Επισης, ο μισθος τους για την συγκεκριμενη περιοδο δε μπορει να αυξηθει πανω απο το ετησιο ποσοστο πληθωρισμου.

•    Μερικες εταιρειες ισως απωλησουν αρχικα λιγοτερο απο 10 εργαζομενους και αργοτερα απωλησουν και αλλους, για να γλυτωσουν τα σημεια 1-4 παραπανω. Στην περιπτωση αυτη αυστηρα προστιμα θα επιβληθουν που στο συνολο τους θα ειναι παραπανω απο το κοστος απωλησης αλλα και τις μειωσεις αποδοχων στους διευθηντες μαζι.

Όσον αφορά τις υπερωρίες, το συμβόλαιο κάθε εργαζόμενου θα πρέπει να καθορίζει το βασικό αριθμό εργάσιμων ωρών που ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει (πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέσο όρο συνολικών ωρών εργασίας). Εάν ο εργαζόμενος χρειαστεί να δουλέψει πάνω από τον προκαθορισμένο αριθμό ωρών (νομίζω αυτός είναι 38 ώρες την εβδομάδα στην Ελλάδα) , oι παραπάνω ώρες πρέπει να καταγραφούν και να αμειφθούν είτε υπό μορφήν παραπάνω μισθού είτε με έξτρα δικαίωμα διακοπών (π.χ. σε κάθε 8 ώρες υπερωρίας, δικαίωμα 1 έξτρα μέρας διακοπών).

Επισης, στις δημοσιες υπηρεσιες και καθε φυσης δημοσια επιχειρηση ο ανωτατος μισθος δεν θα πρεπει να ξεπερναει 3 φορες τον κατωτερο μισθο για την ιδια εταιρεια.

Αυτα προς το παρων για το σημερινο κειμενο. Υπαρχουν ομως ακομα πολλα μετρα που πρεπει να παρθουν το δευτερο ετος. Ενα απο αυτα, για το οποιο θα μιλησω στο επομενο κειμενο, ειναι μια ριζικη αλλαγη του φορολογικου συστηματος.

14 March 2011

Μια Καλυτερη Ελλαδα - Δευτερο Ετος (Μερος 4)


Πρωτο, δευτερο και τριτο μερος.
 
Το δευτερο ετος της ανασυγκρωτισης της Ελλαδας ειναι και το πιο πολυπλοκο, μια και ριζικες αλλαγες πρεπει να γινουν, να σχεδιαστουν και να ψηφιστουν ωστε να γινουν πραγματικοτητα τα επομενα χρονια.

Θα ξεκινησω πρωτα με μια αλλαγη στα Υπουργεια, η οποια αν και δεν ειναι αναγκαια θα βοηθησει στη μελλοντικη λειτουργεια των πλανων που παραθετω μετα.

Τα Υπουργεια, λοιπον, θα ειναι 15 και ως εξης:

  • Υπουργειο Αμυνας
  • Υπουργειο Εξωτερικων
  • Υπουργειο Δικαιοσυνης 
  • Υπουργειο Οικονομικων
  • Υπουργειο Ενεργειας, Περιβαλλοντος και Οικολογειας (ΕΠΟ): Το υπουργειο αυτο θα ειναι υπευθηνο στην ερευνα και δημιουργεια πηγων ενεργειας, με βαρος σε αυτες που θα προστατευουν το περιβαλλον. Επισης θα λαβαινει μετρα για την προστασια του περιβαλλοντος και την ανακυκλωση.
  • Υπουργειο Τεχνολογιας, Εμποριου, Βιομηχανιας, Επιχειρησεων και Τουρισμου (ΤΕΒΕΤ): Υπευθηνο για την αναπτυξη των παραπανω τομεων με σκοπο την τεχνολογικη προοδο και την αυξηση εξαγωγων.
  • Υπουργειο Υγειας, Φροντιδας και Περιθαλψης: Θα ειναι υπευθηνο οχι μονο για την υγεια αλλα και για τη δημιουργεια καλυτερης και πιο ανετης ζωης για τους ηλικιωμενους και τα ατομα με ειδικες αναγκες.
  • Υπουργειο Παιδειας και Ερευνων: Υπευθηνο οχι μονο για την παιδεια αλλα και για την προοδο ακαδημαικων ερευνων.
  • Υπουργειο Πολιτισμου και Αθλητισμου.
  • Υπουργειο Εργασιας και Κοινωνικων Υποθεσεων
  • Υπουργειο Γεωργιας και Αλιειας 
  • Υπουργειο Μεταφορων, Επικοινωνιων και Πληροφορησης. Στον τομεα της Πληροφορησης, τεραστιο βαρος θα δωθει στην δημιουργεια ιστοσελιδων για καθε υπουργειο με πολλες αναλυτικες πληροφοριες για τη δραστηριοτητα του Υπουργειου αλλα και για τον πολιτη (πχ η σελιδα του ΤΕΒΕΤ θα δινει αναλυτικες πληροφοριες για το πως καποιος θα μπορει να κανει συσταση συγκεκριμενης εταιρειας, τι χαρτια πρεπει να προσκομησει και που, ποιοι οργανισμοι μπορουν να του παρεχουν βοηθεια μεσω δανειου, επιδοτησης, κλπ). Επισης, καθε νομος, επαρχια, μεγαλη πολη, θα εχει δικη της ιστοσελιδα με πολλες πληροφοριες για την περιοχη, ιστορια, τουριστικες πληροφοριες, κλπ. Πρεπει η Ελλαδα πλεον να μαθει οτι το ιντερνετ ειναι ο πιο φτηνος και ευκολος τροπος να προβαλεις και να διαφημισεις κατι.
  • Υπουργειο Εσωτερικων, Μεταναστευσης και Εκκλησιαστικων Θεματων (ΕΜΕ): Υπευθηνο και για θεματα εκκλησιας (πχ να οργανωνει τη δημιουργεια νοσοκομειων, ορφανοτροφειων, κλπ, απο τους πορους της εκκλησιας οπως θα εξηγησω πιο κατω)
  • Υπουργειο Τοπικης Αυτοδιοικησης και Περιφερειακης Αναπτυξης (ΤΑΠΑ): Υπευθηνο για την οργανωση της αυτοδιοικησης των νομων και την αναπτυξη τους μεσω διαφορων προγραμματων.
  • Υπουργειο Διοικησης και Μεταρρυθμισης: Το υπουργειο αυτο θα ειναι μονο για τα πρωτα 4 χρονια για να βοηθησει στην ομαλη οργανωση των μεταρρυθμιστικων μετρων που αναφερω σε αυτο το κειμενο.

Ας δουμε λοιπον ποιες αλλαγες θα πρεπει να γινουν το δευτερο ετος:


1.    ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
 
Η χωρα μας συνεχεια κατακρινεται απο το Ευρωπαικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων για το μεγαλο χρονο που περνει μια δικαστικη υποθεση να λαβει τελος. Ενω στην υπολοιπη Ευρωπη οι δικαστικες υποθεσεις παιρνουν μεταξυ 2 και 18 μηνων (αναλογα τη σοβαροτητα της υποθεσης), στην Ελλαδα ο μεσος ορος κιμαινεται μεταξυ 3 και 10 ετων!!!!

Με τροπολογια νομου η νεα κυβερνηση πρεπει να κανει αλλαγες στο δικαστικο συστημα ωστε ο χρονος να μειωθει. Ειναι, πχ, αδυνατον σε μια υποθεση φονου να ελπιζεις οτι οι μαρτυρες θα θυμουνται τις λεπτομερεις 6 και 7 χρονια μετα το φονο!!!

Ο μεσος ορος, λοιπον, που θα χρειαστει μια δικαστικη υποθεση στην Ελλαδα θα πρεπει να μειωθει. Τερμα στις συνεχεις αναβολες, παρατασεις, κλπ. Θα πρεπει να υπαρχει ενας ορισμενος αριθμος αναβολων (πχ 2) μετα των οποιων αποφαση πρεπει να βγει με οσους μαρτυρες και στοιχεια μπορουν να υπαρχουν. Μαρτυρες που θα δηλωνουν αδυναμια να λαβουν μερος λογω, πχ, ασθενειας, θα εξεταζονται απο δικαστικο γιατρο. Μαρτυρες που θα καλουνται απο τον Εισαγγελεα θα μπορουν να καταδικαστουν για παρενοχληση δικαιωσυνης εαν δεν ερθουν στο δικαστηριο.

Με αυτο τον τροπο, ολες οι υποθεσεις που υπαρχουν ηδη, αλλα και ολες οι νεες, θα δικαζονται σε μικρο σχετικα χρονικο διαστημα.


2.    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ:

Θα πρεπει να καταργηθει η μονιμοτητα των δημοσιων υπαλληλων. Η μονιμοτητα εχει ως αποτελεσμα ενας αριθμος εργαζομενων να μην κανει τη δουλεια του σωστα, μια που ξερει οτι δεν μπορει να χασει τη θεση του.

Η καταργηση της νομιμοτητας θα ισχυει για νεες θεσεις και οχι για τους ηδη μονιμους. Βεβαια με το να γινει αυτο θα υπαρξει ανησυχια για τα εργατικα δικαιωματα. Αυτο το θεμα αναπτυσεται σε μελλοντικο κειμενο.

Επισης, επειδη ο αριθμος μονιμων ειναι ηδη μεγαλος απο αυτον που χρειαζονται οι υπηρεσιες, το προβλημα θα ληθει ως εξης:

•    Αρχικα, στα πρωτα 3 χρονια της νεας κυβερνησης, ολες οι δημοσιες υπηρεσιες θα λειτουργουν απο 8πμ μεχρι 9μμ, εκτος Σαββατου και Κυριακης (κλειστα). Ετσι, μισοι απο τους μονιμους θα εργαζονται την ημερησια βαρδια και οι αλλοι μισοι την βραδινη (αναλογα με τις αναγκες της υπηρεσιας, οικογενιακες υποχρεωσεις, κλπ). Αυτο θα βοηθησει και στο να γινουν πολλα πραγματα στα πρωτα 3 χρονια απο αυτα που παραθετω σε αυτο το κειμενο (οπως δικαστικες υποθεσεις για περιουσιακα, εκπαιδευση προσωπικου, αναπροσαρμογη των υπηρεσιων αναλογα με τη νεα νομοθεσια, καλυτερη και γρηγοροτερη εξυπηρετηση).

•    Μετα το τελος της περιοδου αυτης, εαν το ‘πειραμα’ αυτο εχει πετυχει τοτε οι υπηρεσιες στις οποιες παρουσιαστικε περισσοτερη ζητηση θα παραμεινουν με αυτο το διπλο ωραριο. Οι υπολοιπες υπηρεσιες θα επιστρεψουν στο κανονικο ωραριο εργασιας και οι παραπανω εργαζομενοι θα μετακινηθουν σε καινουριες υπηρεσιες που εξηγω παρακατω (σχετικα με οργανισμους ελεχγου).

Μελλοντικες νεες θεσεις εργασιας στο δημοσιο δεν θα εχουν μονιμοτητα και οι εργαζομενοι θα εχουν τις αναλογες συμβασεις.


3.    ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ:

Θα πρεπει να ιδρυθουν αρχες οι οποιες θα ελεχγουν συγκεκριμενους τομεις της αγορας με σκοπο τη δημιουργεια ρυθμισεων αλλα και αστυνομευσης του συγκεκριμενου τομεα.

Παραδειγμα:

•    ΑΡΧΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΑΧΥ): Καθε οργανισμος που θα ασχολειτε με χρηματοοικονομικες δραστηριοτητες (πχ τραπεζες, ασφαλιστικες εταιρειες, χρηματιστιριακες εταιρειες, μεσιτικα γραφεια, κλπ) θα πρεπει να παρει αδεια λειτουργειας απο την αρχη αυτη. Για να γινει αυτο, πρεπει να πληρει τις προδιαγραφες που θα παραθετει βαση νομου η Αρχη (πχ το προσωπικο να εχει τα ζητουμενα προσοντα, εκπαιδευση, κλπ, η εταιρεια να ξερει και να τηρει την απαραιτητη νομοθεσια). Η Αρχη θα εχει πληρη ελευθερια στο να κανει ερευνες και να βαζει προστημα σε οποιες εταιρειες δεν τηρουν τα απαραιτητα, αλλα και να αφερει την αδεια λειτουργειας σε οσες κρινονται ακαταλληλες.

Υπαλληλοι των χρηματοοικονομικων εταιρειων θα πρεπει να περασουν απο εξετασεις που θα καθοριζονται απο την ΑΧΥ και θα εχουν ως σκοπο την εκπαιδευση καθε εργαζομενου στον τομεα που εργαζεται.

Πχ ενας ασφαλιστης ζωης θα πρεπει να εκπαιδευτει και να εξεταστει (και να περασει αυτες τις εξετασεις) σε θεματα που εχουν να κανουν με τις μορφες ασφαλειας, τους τροπους με τους οποιους υπολογιζεται το μεγεθος της ασφαλειας που χρειαζεται ο συγκεκριμενος ασφαλισμενος, τους κανονισμους και νομους περι ασφαλισεων κλπ. Εφοσον περασει τις απαραιτητες εξετασεις, ο εκπαιδευομενος θα λαβει τα απαραιτητα πιστοποιητικα τα οποια θα ειναι απαραιτητα για την περαιτερω καριερα και εργασια του και θα αναγνωριζονται απο ολες τις αλλες χρηματοοικονομικες εταιρειες στην Ελλαδα. Μαλιστα, οι εξετασεις θα μπορει να ειναι παρομοιες με αυτες του εξωτερικου, ετσι ωστε να αναγνριζονται και στο εξωτερικο ωστε ενας ενδιαφερομενος να μπορει, εαν θελει, να βρει εργασια στο εξωτερικο.

•    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ: Παρ’ οτι η υπηρεσια αυτη υπαρχει ηδη στην Ελλαδα, λιγοι την ξερουν αλλα και δεν εχει τη δυναμη επιβολης κυρωσεων. Πολιτες και εταιρειες που θα εχουν διαμαχη με χρηματοοικονομικους οργανισμους θα μπορουν να ζητησουν απο τον διαμεσολαβητη να επιλησει τη διαμαχη. Η επιληση θα ειναι δωρεαν και θα ισοδυναμει με δικαστικη αποφαση. Προσοχη: Ο διαμεσολαβητης δεν θα μπορει να ελεγχει η να βαζει προστιμο στις χρηματοοικονομικες εταιρειες (μονο η ΑΧΥ θα μπορει). Θα μπορει απλα να καταδικαζει την χρηματο-οικονομικη εταιρεια στο να δωσει αποζημιωση για τυχον ζημια που στυχησε σε καποιον πολιτη (πχ εαν μια τραπεζα παρακρατησε χρηματα ενω δεν επρεπε, μια ασφαλιστικη αρνηθικε να πληρωσει ασφαλεια ενω επρεπε, κλπ).

•    ΑΡΧΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΑΤΥ): Οπως η ΑΧΥ αλλα για τηλεπικοινωνιες, με σκοπο οχι μονο την προστασια του πολιτη αλλα και την δικαια αγορα και τιμολογηση.

•    ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΠΩΛΕΜΗΣΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (ΑΚΑΔ): Κατι σαν το ΣΔΟΕ, αλλα που δεν θα ασχολειται μονο με οικονομικο εγγλημα. Η αρχη αυτη θα αποτελειται απο διαφορες ομαδες ερευνας (το ΣΔΟΕ θα ειναι μια απο αυτες τις ομαδες) οι οποιες θα εχουν σκοπο την καταπολεμηση δωροδωκιων, τον ελεγχο φορολογικων δηλωσεων και γενικα ο,τι εχει να κανει με τετοια θεματα. Η Αρχη αυτη θα εχει και ειδικες γραμμες τηλεφωνων, σελιδα ιντερνετ, κλπ οπου ανωνυμα καποιος θα μπορει να καταγγελει τετοια θεματα και η Αρχη θα διοργανωνει ερευνα. Η Αρχη αυτη θα εχει τη δυνατοτητα να κανει ερευνες και σε βουλευτες (πρωην και νυν).

Παρομοιες αρχες θα πρεπει να ιδρυθουν για καθε τομεα (ηλεκτρικο, νερο, μεσα μεταφορας, μεσα μαζικης ενημερωσης, κλπ). Για την επιλυση διαμαχης δικαστικα μελη θα μεταφερθουν σε αυτες τις υπηρεσιες, ετσι ωστε τα δικαστηρια να μην ‘μπουκωνουν’ με τετοιες υποθεσεις αλλα και ο πολιτης να μην χρειαζεται να πληρωσει για να βρει το δικιο του.


4.    ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΞΟΔΩΝ:

Με τη λεξη μειωση δεν εννοω μειωση μισθων και συνταξεων απλων δημοσιων υπαλληλων. Απλα, διευθηντικα στελεχη, υπουργεια, κλπ, εχουν ξοδεψει τεραστια ποσα ασκοπα. Τετοιο κοστος πρεπει να ελεγχθει αμεσα. Μερικα παραδειγματα των μετρων μειωσης του κοστους ειναι:

•    Ο βασικος μισθος βουλευτη θα παψει να ειναι αναλογος με αυτο ανωτατου δικαστη. Ο βασικος μισθος βουλευτη θα ειναι ισος με 3 φορες το μεσο ορο βασικου μισθου στην Ελληνικη αγορα (δημοσιοι και ιδιωτικοι μισθοι μαζι). Πχ αν ο μεσος ορος βασικου μισθου στην Ελλαδα ειναι 6000 ευρω το χρονο, ο μισθος του βουλευτη θα ειναι 18.000 ευρω το χρονο.

•    Βουλευτες που πρεπει να σταματησουν το κανονικο τους επαγγελμα κατα τη διαρκεια της βουλευτικης τους θητειας δεν θα αποζημιωνονται και για την εργασια αυτη. Απλα, εαν ο μεσος ορος του ετησιου εισοδηματος τους απο την κανονικη τους εργασια τα τελευταια 3 χρονια πριν γινουν βουλευτες ηταν παραπανω απο το βουλευτικο μισθο, θα αποζημιωνονται τη διαφορα.

•    Το Υπουργειο Οικονομικων θα δημιουργησει μια αρχη ελεγχου, που δεν θα αποτελειται απο βουλευτες αλλα απο μελοι της Εφοριας και δικαστικους.

•    Το Υπουργειο Οικονομικων καθε χρονο θα ανακοινωνει το ποσο που θα μπορουν να ξοδεψουν οι δημοσιες υπηρεσιες. Φυσικα, μια που χρειαζεται το κοστος να μειωθει δραματικα, το αρχικο ποσο θα ειναι πολυ πιο μικρο απο το κοστος προηγουμενων ετων.

•    Το Υπουργειο Τοπικης Αυτοδιοικησης και Περιφερειακης Αναπτυξης θα ανακοινωσει στους νομους τι ποσοστο απο το παραπανω ποσο τους αναλογει. Αυτο σημαινει οτι ο καθε νομος δε θα μπορει να δινει στις υπηρεσιες παραπανω λεφτα απο αυτα που τους αναλογουν.

•    Καθε μορφης εξοδα (πχ γραφικες υλες) θα πρεπει πρωτα να εγκριθουν απο την αρχη ελεγχου, η οποια και θα ελεγξει κατοπιν οτι οντως τα λεφτα αυτα χρησιμοποιηθηκαν για την εγκεκριμενη αγορα.

•    Εξοδα για φαγητο, αυτοκινητο υπηρεσιας κλπ των νομων θα περιοριστουν στο μινιμουμ. Θα υπαρχει οριο για τα καθημερινα εξοδα τετοιου τυπου (πχ οριο στο ποσο μπορει να ξοδευτει σε φαγητο κατα ατομο την ημερα και να πληρωθει απο το ταμειο του δημου). Επισης για εκτακτα εξοδα τετοιου ειδους (πχ φιλοξενια ξενων πολιτικων, κλπ) η αρχη ελεγχου θα ορισει το ποσο κοστους που μπορει να δικαιολογηθει (παλι με αναλογο ελεγχο μετα).

•    Ολα τα παραπανω εξοδα θα αναγραφονται στην ιστοσελιδα της Κυβερνησης αλλα και του συγκεκριμενου νομου (μαζι με αντιγραφα τψν τιμολογιων αλλα και καθε συμφωνιας), ωστε ο καθενας να μπορει να τα ελεγχει και να δει που πηγαινουν τα λεφτα.


5.    ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

Ο καθε νομος στην Ελλαδα θα εχει αυτονομια. Με λιγα λογια, θα μπορει να οριοθετει δικους του τοπικους νομους (οι οποιοι βεβαια δεν θα ερχονται σε αντιθεση με τους νομους του κρατους), φορολογικες διαταξεις, αναπτυξιακα προγραμματα κλπ, τα οποια θα ισχυουν μονο στο συγκεκριμενο νομο. Βεβαια, θα γινονται παραλληλα με το κρατικο σχεδιο (δηλαδη, αν το κρατος εχει βγαλει σχεδιο προσληψης πυροσβεστων, ενας νομος δε θα μπορει να μην το ακολουθησει ή να απολυσει πυροσβεστες του).

Αντι το κρατος να δινει καθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό σε κάθε νομό (το οποίο μετά ο νομός θα πρέπει να το αξιοποιήσει με βάση την πολιτική του κράτους), από δω και πέρα το κράτος θα ορίζει ένα συγκεκριμένο ποσό ανά νομό, το οποίο ο νομός θα πρέπει να δώσει στο κράτος κάθε χρόνο. Τα υπόλοιπα μπορεί ο νομός να τα χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς. Βεβαια, οι οικονομικες δραστηριοτητες του καθε νομου θα ειναι υπο αυστηρο ελεγχο απο το Υπουργειο Τοπικης Αυτοδιοικησης και Περιφερειακης Αναπτυξης, αλλα και το Οικονομικων, ωστε τα εσοδα των νομων να χρησιμοποιηθουν σωστα (δημιουργεια δρομων, γεφυρων, νοσοκομειων, εκμοντερνισμου σχολειων, πανεπιστημιων, δημιουργιεια ζωνων πυρος, αναπτυξη τουρισμου και εξαγωγων προιοντων του νομου, πολιτιστικα εργα, κλπ).

Παράδειγμα: η κυβέρνηση ορίζει ότι για τα επόμενα 4 χρόνια ο νομός Καστοριάς θα πρέπει να πληρώνει στο κράτος 10 εκ ευρώ το χρόνο, ο νομός Ηρακλείου 30 εκ το χρόνο και ο νομός Ημαθίας 20εκ το χρόνο. Η φορολογία των κατοίκων / επιχειρήσεων του κάθε νομού θα εισπράτεται από το ταμείο του νομού και δε θα πηγαίνει στο ταμείο του κράτους. Μόνο το συγκεκριμένο ποσό θα δίνεται στο κράτος. Έτσι, ο κάθε νομός θα μπορεί να κάνει τους δικούς του δρόμους, πάρκα κλπ, θα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του συστήματα αποφυγής δασικής καταστροφής, να αυξήσει / μειώσει επιδοματα ανάλογα με την κατάσταση και οικονομία της περιοχής, να βοηθήσει συγκεκριμένους κλάδους  να αναπτυχθούν, ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η οικονομία του συγκεκριμένου νομού. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε νομός θα ψηφίζει το νομάρχη και τον κάθε δήμαρχο ανάλογα με το έργο που κάνει και όχι κομματικά (παρατηρησατε οτι ειπα νομαρχης, μια και η θεση αυτη θα επανερθει)..

Εφοσον το κρατος καθε χρονο θα ξερει ποσα περιπου λεφτα θα χρειαστει για να καλυψει τις πληρωμες του και θα λαβει αυτα τα λεφτα απο τους νομους, το μονο που θα κανει για τα υπολοιπα εσοδα/εξοδα ειναι να ελεγχει αυστηρα το πως ο καθε νομος χρησιμοποιησε τα χρηματα του ωστε να ξοδευονται σε εργα και οχι να πηγαινουν στις τσεπες πολιτικων.


6.    ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:

Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα έχουν ένα χρόνο για να δηλώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ώστε να τα νομιμοποιήσουν. Φορος  20% επί της αντικειμενικής αξίας θα πληρώνεται για τη μονιμοποίηση, αν η κατοικία είναι πρώτη. Αν η κατοικία δεν είναι πρώτη, τότε φορος 40% θα πρέπει να πληρωθεί. Αυτός ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις.

Μετά την παρέλευση του χρόνου, όσες αυθαίρετες κατοικίες υπάρχουν θα κατεδαφίζονται χωρίς αποζημίωση. Αν η κατοικία είναι χτισμένη σε αυθαίρετο χώρο, (π.χ. δασική έκταση) θα κατεδαφιστεί επίσης χωρίς αποζημίωση και χωρίς δικαίωμα νομιμοποίησης.


7.    ΖΩΝΕΣ:

Θα απαγορευτεί η επέκταση σχεδίου πόλεως σε όλη τη χώρα, έως ότου ο ένας χρόνος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έχει ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους αλλά και από κει και πέρα, θα απαγορεύεται ΚΑΘΕ δημιουργία κατοικίας εκτός σχεδίου πόλεως, έστω κι αν η έκταση είναι μεγάλη ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για δόμηση.

Η Ελλάδα έχει καταντήσει μια τσιμεντοχώρα, γεμάτη διάσπαρτα σπίτια και στο πιο απόμακρο βουνό!!!

Από δω και πέρα, άδειες για κτίσιμο κατοικίας θα πρεπει να δίνονται ως εξής:

1.    Κάθε νομός, σε συνεργασία με τις επαρχίες και τους δήμους του, θα αναλάβει σε 1 χρονο μεσα να διαχωρίσει την περιοχή της σε ζώνες. Θα υπάρχουν με λίγα λόγια σε κάθε νομό ζώνη πόλεως (στην οποία θα μπορείς να κτίσεις νόμιμα), ζώνη δασική/φυσικη (στην οποία πάσης φύσεως κτίσιμο απαγορεύεται), ζώνη καλλιέργειας (στην οποία μόνο δόμηση για εξυπηρέτηση των καλλιεργιών μπορεί να γίνεται), ζώνη βιομηχανική (στην οποία θα μπορούν να κτίσουν εργοστάσια και βιομηχανίες), ζώνη τουριστική (στην οποία θα επιτρέπεται η δημιουργία ξενοδοχείων, τουριστικών διαμερισμάτων κλπ), ζώνη περιβαλλοντική (προστατευόμενη λόγω ειδικής χλωρίδας και πανίδας), ζώνη ιστορική (λόγω αρχαίων) κλπ. Μετά το τελος του ενος χρονου το αρμόδιο υπουργείο θα μελετήσει αυτές τις ζώνες και θα αποφασίσει αν θα τις εγκρίνει ή θα ζητήσει τις απαραίτητες αλλαγές. Μέσα σε ένα χρόνο, η Ελλάδα θα έχει χωριστεί σε αυτές τις ζώνες. Ολες οι πληροφοριες για αυτες τις ζωνες θα καταχωριθουν στο κτηματολογιο.

2.    Αλλο ενα ειδος ζωνης που θα δημιουργηθει ειναι η Ελευθερη Ζωνη. Ελευθερες Ζωνες θα ειναι εκτασεις σε διαφορα σημεια της χωρας (παρομειες με τις βιομηχανικες ζωνες) οπου θα χρησιμοποιουνται μονο απο Διεθνεις Εταιρειες Ελευθερας Ζωνης (για αυτες τις εταιρειες θα μιλησω σε μελλοντικο κειμενο) με σκοπο την μετακινηση, αποθηκευση, επεξεργασια, συναρμολογηση, κλπ προιοντων και αγαθων που μετακινουνται απο ενα κρατος σε αλλο. Οι ζωνη αυτη θα περιλαμβανει μαζι με αλλα και περιοχες με λιμανια, αεροδρομια και περιοχες με χαμηλο βιοτικο επιπεδο, προς αναπτυξη της βιομηχανιας και επενδυσεων της χωρας.

3.    Κάποιος που θα θέλει να κτίσει κατοικία θα μπορεί, εφόσον βρίσκεται σε ζώνη που θα επιτρέπει τη συγκεκριμένη κατοικία. Αλλά τα σχέδια της κατοικίας θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή του δήμου. Κι αυτό γιατί κάθε κατοικία θα πρέπει να έχει ορισμένες προδιαγραφές, τις οποίες ο κάθε αρχιτέκτονας πρέπει να ακολουθήσει.

Παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές / ζώνες, οι κατοικίες θα πρέπει να κτίζονται με συγκεκριμένο σχέδιο που να αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή μορφή του τόπου. Σε άλλες θα πρέπει να έχουν όριο στο ύψος, μέγεθος κ.ο.κ. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα ομορφύνει, θα διατηρήσει το παραδοσιακό στοιχείο και δε θα μοιάζει με ένα τσιμεντένιο κουτί με χύμα σπίτια παντού.

4.    Κάποιος με έκταση που ανήκει εκτός σχεδίου πόλεως θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για κατοικία, αλλά η αίτηση θα εγκριθεί μόνο εάν η ζώνη πόλεως επεκταθεί και καλύψει την έκτασή του. Με άλλα λόγια , θα είναι απίθανο να εγκριθεί, εάν δεν υπάρχουν αναγκαίοι λόγοι να γίνει επέκταση της ζώνης πόλεως, τουρισμού κλπ. Κτισιμο καθε φυσης παρανομης και αυθαιρετης κατοικιας θα ισουναμει σε κατεδαφησεη της και προστιμο.

5.    Κάθε νομός θα επανεξετάζει τις ζώνες κάθε 4 χρόνια, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.

6.    Επειδή θα υπάρχουν πολλές υποθέσεις στις οποίες η ιδιοκτησία συγκεκριμένων εκτάσεων θα είναι υπό αμφισβήτηση δύο ή και περισσότερων ιδιωτών / επιχειρήσεων, οι δικαστικές υποθέσεις αυτών θα πρέπει να έχουν κλείσει μεσα στα επομενα 3 χρόνια, Δηλαδή, στο τέλος του τρίτου έτους, τα δικαστήρια θα πρέπει να έχουν αποφασίσει ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης περιοχής. Επίσης, λόγω της δημιουργίας ζωνών, αρκετοί ιδιοκτήτες θα βρίσκονται σε δύσκολη θέση, επειδή π.χ. είχαν έκταση που μπορούσε να κτιστεί, ενώ με τη δημιουργία ζωνών η έκταση αυτή (ή μέρος της) είναι εκτός πόλεως ή ανήκει σε άλλη ζώνη. Στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης θα αποζημιωθεί με το να πληρωθεί τη διαφορά της αντικειμενικής αξίας της έκτασης πριν τη δημιουργία ζωνών από την αντικειμενική της αξία μετά.

Παράδειγμα: ένας έχει έκταση 100 στρεμμάτων αξίας 200 εκατομμυρίων, στην οποία μπορεί να δημιουργηθούν ακίνητα / ξενοδοχεία κλπ. Μετά τη δημιουργία ζωνών, τα 60 στρέμματα είναι σε ζώνη τουριστική, ενώ τα 40 είναι σε ζώνη γεωργική. Μόνο τα 60 στρέμματα μπορούν να κτιστούν, ενώ στα 40 μπορεί να κτίσει μόνο ακίνητα σχετικά με γεωργική απασχόληση (π.χ. θερμοκήπια, ελαιοτριβεία κλπ). Τα 40 στρέμματα θα κοστολογηθούν με την αντικειμενική αξία γεωργικής έκτασης της συγκεκριμένης περιοχής και – εφόσον η αξία είναι μικρότερη των 80 εκατομμυρίων που άξιζε πριν – ο ιδιοκτήτης θα αποζημιωθεί με τη διαφορά.


Επειδη το σημερινο κειμενο ειναι ηδη μεγαλο, θα συνεχισω στο επομενο μια και υπαρχουν παρα πολλα και σοβαρα θεματα που πρεπει να αλλαξουν ακομα, οπως το φορολογικο συστημα, το συνταξιοδοτικο συστημα, το συστημα υγειας, τα εργασιακα δικαιωματα, κλπ.



8 March 2011

Μια Καλυτερη Ελλαδα - Πρωτο Ετος (Μερος 3)


Πρωτο και δευτερο μερος.


Μετα την αλλαγη του Συνταγματος, με την οποια ασχοληθηκα στο πρωτο μερος, σειρα εχει ενα αλλο πολυ σοβαρο θεμα, η αντιμετωπιση του δημοσιου χρεους. Πριν ομως εξηγησω το πως το χρεος μπορει να αντιμετωπισθει, χρειαζεται να αναφερω ορισμενα πραγματα για να σας λυθουν καποιες αποριες.

Η Ελλαδα δεν χρειαζοταν να υπογραψει κανενα Μνημονιο και αυτη η λυση δεν ηταν η μονη που υπηρχε. Ο πινακας που ακολουθει δειχνει τη συνολικη αξια των ομολογων που ληγουν μεταξυ 2010 και 2013 (και πρεπει να πληρωθουν) και το συνολο του δανειου που θα λαβουμε απο το ΔΝΤ και την ΕΕ.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Λήξη Ομολόγων 2010-2013, με ημερομηνία καταγραφής τις 29.04.2010, σε δις € - προγραμματισμός εκταμίευσης μηχανισμού στήριξης 

Έτος     Λήξη ομολόγων συνολικά     Δάνεια ΔΝΤ-ΕΕ
           
2010              15,80                                    38,00
2011              31,30                                    40,00
2012              31,70                                    24,00
2013              24,90                                      8,00


Σύνολο           103,70                                 110,00

Πηγή: Bloomberg – Υπουργείο Οικονομικών (προσχέδιο προϋπολογισμού)

Συμφωνα με τον παραπανω πινακα, ο δανεισμος απο το μηχανισμο στηριξης για τα ετη 2010-2013, εξυπηρετει αποκλειστικα και μονο την αποπληρωμη των πιστωτων της Ελλαδας – μια και ληγουν ομολογα συνολικης αξιας 103,7 δις € και δανειζομαστε 110 δις € (τα 110 δις € του ταμειου στηριξης, ειναι ουσιαστικα τα 103,7 δις € που χρωσταμε, συν τους τοκους τους). Επομενως, αυτα που μας λενε περι δανεισμου της χωρας μας για την πληρωμη συνταξεων, μισθων κλπ. ειναι απολυτως ανακριβη και ψευδη. Τα χρηματα παρεχονται εμφανως με στοχο τη διασωση των ευρωπαϊκων τραπεζων - αφου αυτες ειναι οι κυριοι δανειστες μας.   

Συμπερασματικα λοιπον η Ελλαδα θα χρειασθει, απλα για την εξυπηρετηση του υφισταμενου δανεισμου της εως το 2013, το ποσο των 103,7 δις €. Το 2014, θα χρειασθει ακομη 31,6 δις € για τα επομενα ομολογα που ληγουν, συν τα 110 δις € (συνολικα 141,6 δις € πλεον τοκους) για την αποπληρωμη της εκταμιευσης του μηχανισμου στηριξης. Ταυτοχρονα, θα πρεπει να δανειζεται ποσα αντιστοιχα με τα ετησια ελλειμματα της.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: ΑΕΠ 2009-2011, τόκοι δημοσίου χρέους, ποσοστό τους επί του ΑΕΠ, ελλείμματα και ποσοστό των τόκων επί των ελλειμμάτων

ΑΕΠ    Ποσόν        Τόκοι        Ποσοστό*     Έλλειμμα    Τόκοι/Έλλειμμα**
                          
2009    237.494      12.325        5,19%           32.299          38,15%
2010    227.994      13.209        5,79%           18.467          71,53%
2011    222.066      15.800        7,12%           16.877          93,62%

* Ποσοστό των τόκων επί του ΑΕΠ
** Ποσοστό τόκων ως προς το έλλειμμα
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
Πηγή: Προσχέδιο προϋπολογισμού 2011

Οπως φαινεται απο τον Πινακα ΙΙ, οι τοκοι του 2011 αντιστοιχουν σχεδον στο συνολο των ελλειμματων. Επομενως, ενας ενδεχομενος μηδενισμος του χρεους, θα σημαινε την ιδια στιγμη αναλογο μηδενισμο των ελλειμματων και εισοδο της χωρας μας στην κερδοφορια. Επομενως, θα πρεπει να επικεντρωθουμε στο προβλημα του χρεους – αν και δεν θα επρεπε να περιοριστουμε μονο σε αυτο.

Σε γενικες γραμμες, οι λυσεις (πριν και μετα το Μνημονιο) για να μειωθει/εξαλυφθει το δημοσιο χρεος ειναι ως εξης:

•    Η ολοκληρωτικη αρνηση πληρωμης του χρεους. Αυτο θα ηταν καταστροφικο (ειτε πριν, ειτε μετα το Μνημονιο) μια και η Ελλαδα δε θα μπορουσε να δανειστει απο το εξωτερικο απο κει και περα.

•    Μηδενισμος του χρεους με τη συμμετοχη των Ελληνων (πχ υπο μορφη εκτακτης φορολογιας σε ατομα και επιχειρησεις με μεγαλα εισοδηματα για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα). Κατι τετοιο θα επερνε πολυ χρονο, θα δημιουργουσε πολλες διαμαρτυριες και, σε γενικες γραμμες, θα ηταν πολυ δυσκολο να γινει.

•    Η δημοσιοποιηση του χρεους. Με λιγα λογια, η αγορα ελληνικων ομολογων με πολυ μικρο επιτοκιο απο τους Ελληνες, με τα εσοδα των οποιων θα πληρωνοταν το χρεος. Και παλι κατι τετοιο ειναι δυσκολο μια και τετοια ομολογα θα ηταν ζημιογονα για τους αγοραστες, μια και το επιτοκιο δεν θα καλυπτε την φθορα της αξιας του αρχικου ποσου απο τον πληθωρισμο.

•    Η αναδιαρθρωση του χρεους, δηλαδη επιμυκηνση του χρονου αποπληρωμης, με χαμηλωτερα επιτοκια. Εφεικτη λυση η οποια επρεπε να γινει πριν την υπογραφη του Μνημονιου.

•    Η διαγραφη μερους του χρεους απο τους δανειστες. Παλι μια εφεικτη λυση που ποτε δεν συζητηθηκε απο τους πολιτικους μας.

Προσωπικα πιστευω οτι η καλυτερη λυση θα ηταν μια ενωση των 2 τελευταιων λυσεων, δηλαδη διαγραφη μερους του χρεους και αναδιαρθρωση του υπολοιπου ποσου. Ας δουμε εαν κατι τετοιο ειναι δυνατον να γινει.

Το 2001 η Αργεντινη παγωσε την πληρωμη 100 δις δολαριων. Το 2005 προσφερε στους δανειστες της το ενα τριτο του ποσου ως μια τελευταια ευκαιρια να παρουν πισω κατι απο τα δανεικα. Το 75% των δανειστων δεχθηκαν (παρα να τα χασουν ολα). Το 2010 εκανε την ιδια προσφορα στους υπολοιπους, αυτη τη φορα λεγωντας οτι οσοι δεν την δεχτουν θα χασουν για παντα τα λεφτα τους (πηγη Financial Times).

Πριν ομως κανουμε κατι παρομοιο, πρεπει να ξεφωρτωθουμε το Μνημονιο. Για οσους δεν το ξερουν, το Μνημονιο ειναι αντισυνταγματικο. Αυτο δεν το λεω εγω αλλα πολλοι Ελληνες συνταγματολογοι, εκ των οποιων και ο Γιωργος Κασιματης. Αλλα αυτο μπορειτε να το δειτε και μονοι σας:

Το Αρθρο 28 του Ελληνικου Συνταγματος λεει

«   1. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

   2. Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας..»


Το Αρθρο 14(5) του Μνημονιου λεει (καντε κλικ πανω στο κειμενο για να το μεγαλωσετε):









Με λιγα λογια, εφοσον το Μνημονιο ειναι ενα ειδος δανειοληπτικης συμφωνιας, η οποια ομως περιοριζει την εθνικη κυριαρχια επειδη η Ελλαδα παραιτειται απο τα δικαιωματα της σχετικα με τη δημιοσια περιουσια της, το Μνημονιο επρεπε να εχει ψηφισθει απο το 100% των βουλευτων βαση του Αρθρου 28(2) του Συνταγματος. Αλλα και τα τρια πεμπτα να παρουμε, βαση του Αρθρου 28(1), αυτο σημαινει οτι 180 βουλευτες επρεπε να το ψηφισουν. Το Μνημονιο ψηφιστικε απο 172 βουλευτες. Αρα, η συμφωνια ηταν αντισυνταγματικη!!

Ο κυριος Κασιματης εχει πει επεισης

«Αναφέρω μερικές βασικές κατηγορίες παραβίασης του Συντάγματος: α) Δεν έχουν κυρωθεί με νόμο, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, οι τρεις διεθνείς συμφωνίες που συνιστούν τη δανειοδότηση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ: η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, με τίτλο «Μνημόνιο Συνεννόησης» και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ. Παρά τη μη κύρωση από τη λαϊκή αντιπροσωπεία, οι Συμβάσεις αυτές εφαρμόζονται μέσω ειδικού νόμου, στον οποίο περιελήφθησαν οι βασικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα μας με τις Συμβάσεις. Αυτό αποτελεί σοβαρή συνταγματική ανωμαλία. β) Δεύτερη κατηγορία παραβάσεων του Συντάγματος, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν οι κάθε είδους περικοπές νομοθετημένων αποδοχών (υπαλλήλων και συνταξιούχων). Η κατηγορία αυτή είναι ώριμη για δικαστική προσφυγή και κατατέθηκε ήδη η πρώτη αίτηση ακυρώσεως από το ΔΣΑ, την ΕΣΗΕΑ, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων, την ΑΔΕΔΥ κ.ά. Θα ακολουθήσουν ασφαλώς και πολλές άλλες. Εκτός από αιτήσεις ακυρώσεως των πράξεων περικοπής αποδοχών (επιδομάτων, 13ου και 14ου μισθού κ.λπ.) θα ακολουθήσουν και αγωγές αποζημίωσης και επιστροφής των ποσών που θα έχουν παρακρατηθεί κατά του Δημοσίου. γ) Μια τρίτη κατηγορία αποτελούν οι παραβιάσεις των συνταγματικών και διεθνούς δικαίου εγγυήσεων των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων (δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης, δικαιώματα εργαζομένων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ. ά.).»


Επειδη ομως δεν υπαρχει ελληνικο δικαστηριο που να το καταδικασει, η Ελλαδα θα πρεπει να παει στο Ευρωπαικο Δικαστηριο. Σχετικα με κατι τετοιο, το Μνημονιο λεει στο Αρθρο 6:
  










Επεισης, στο Αρθρο 8(1) λεει:

 



Δεν ειμαι συνταγματολογος, αλλα το παραπανω Αρθρο λεει οτι εαν το μνημονιο κριθει ως αντισυνταγματικο απο το Ευρωπαικο Δικαστηριο, οι δανειστες μπορουν να κανουν μια γραπτη ειδοποιηση για την εξοφληση του δανειου που εχει ηδη πληρωθει. Τωρα, το ποσο αυτη η ‘γραπτη ειδοποιηση’ εχει δυναμη στο να υποχρεωσει την Ελλαδα να το αποπληρωσει, ειναι αλλο θεμα.
Βλεπουμε λοιπον οτι λυση υπαρχει, αρκει οι πολιτικοι μας να το θελουνε. Να, λοιπον, πως θα προτινα εγω να γινουν τα πραγματα:


1.    ΠΑΓΩΜΑ/ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Η νεα κυβερνηση (που βγηκε με τις νεες αλλαγες οπως τις εξηγησα στο δευτερο μερος) θα πρεπει να παγωσει την πληρωμη οποιουδηποτε δημοσιου χρεους σε δανειστες εξωτερικου. 

Αμεσως θα πρεπει να στειλει ολες τις υποθεσεις που αφορουν την καταρτηση και συμφωνια ολων αυτων των δανειων στο Ευρωπαικο Δικαστηριο αλλα και το συμβουλιο του ΟΗΕ, για να ερευνηθει για το αν οι οροι των δανειων αυτων ειναι αντισυνταγματικοι/εναντια στο νομικο και οικονομικο δικαιο/κατα του νομου περι δικαιωματων του ανθρωπου.

Περιπου το 97% των δανειων που ελαβε η Ελλαδα την τελευταια 10ετια πηγαν στην εξυπηρετηση προηγουμενων δανειων. Το δημοσιο χρεος αυτη τη στιγμη ειναι περιπου 300 δις ευρω. 100 δις ωφειλονται σε ελληνικες τραπεζες και 200 δις σε τραπεζες του εξωτερικου.

Οσα δανεια κριθουν απο τα δικαστηρια ως αδικα/αντισυνταγματικα κλπ θα μας απαλασσουν ουσιαστικα απο την υποχρεωση να τα πληρωσουμε (κατι που εγινε προσφατα με το Εκουαντορ), η θα μας δινουν τη δυνατοτητα να κανουμε αναδιαρθρωση πληρωμης με πολυ καλους ορους (βλεπε Αργεντινη).

Σε δανεια που θα κριθουν κανονικα, το παγωμα πληρωμης τους θα ισχυσει, αλλα οι δανειστες θα κλειθουν να συζητησουν μια αναδιαρθρωση.

Πχ αδικα δανεια μπορουν να αναδιαρθρωθουν ωστε μονο το ενα τριτο του δανειου να πληρωθει (ατοκο), ενω σε κανονικα δανεια το μισο (ατοκο).

Οι οροι αυτοι θα πρεπει να περιλαμβανουν παγωμα πληρωμης για τα επομενα 8 χρονια και αφαιρεση οποιουδηποτε τοκου. Πχ εαν υπαρχει ενα δανειο 50 δις απο τη Γερμανια και συμφωνηθει μειωση του ποσου σε 25 δις, μεσα στους υπολοιπους ορους πληρωμης θα πρεπει να ειναι οτι πληρωμες προς εξοφληση θα ξεκινησουν σε 8 χρονια και το συνολικο ποσο θα ειναι παλι 25 δις (δηλαδη δε θα πληρωθουν φοροι σε αυτο το ποσο). Οι δανειστες δε θα εχουν και πολλες επιλογες μια και αρνηση τους ως προς αλλαγη των ορων και του ποσου θα σημαινει και αυτοματη αρνηση απο την πλευρα της Ελλαδας να πληρωσει το συγκεκριμενο δανειο.



2.    ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Αλλο ενα παραμυθι που μας πουλανε οι πολιτικοι ειναι οτι αυτο ειναι αδυνατο και θα ηταν καταστροφικο. Ισα ισα που κατι τετοιο ειναι και δυνατο και θα μας σωσει.

Στη συγκεκριμενη συνθηκη προς ενταξη στην Ευρωζωνη δεν υπαρχει αναφορα σε εξοδο μιας χωρας απο αυτη. Αυτο ομως δεν σημαινει αυτοματα οτι δεν υπαρχει περιπτωση κατι τετοιο να γινει, απλα το οτι η συνθηκη δεν καλειπτει μια τετοια περιπτωση.

Μαλιστα, ολο και πιο συχνα ακουμε οικονομολογους απο το εξωτερικο να αναφερονται σε μια τετοια πιθανοτητα και να λενε οτι κατι τετοιο θα ηταν προτιμοτερο για την Ελλαδα. Και ετσι ειναι.

Πολυ απλα, οταν μια χωρα εχει τη δυνατοτητα να τυπωνει το δικο της χρημα, μπορει να αντιμετωπισει μια οικονομικη κριση πολυ καλυτερα απο μια που δεν μπορει.

Κατι τετοιο βεβαια δεν θα συμφερε την Γερμανια μια και θα εφερνε κριση στο ευρω και ισως εδινε το εναυσμα και σε αλλες χωρες τις Ευρωζωνης να κανουν το ιδιο.

Η εξοδος απο την Ευρωζωνη δεν σημαινει και εξοδο απο την ΕΕ. Απλα, με το να βγουμε απο την Ευρωζωνη αποκταμε παλι εμεις τον ελεγχο της οικονομιας μας και επανερχομαστε στο εθνικο μας νομισμα.



3.    ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Για να υπαρξει σταθεροτητα στο οικονομικο σχεδιο του κρατους, ενα μεγαλο μερος του ελεγχου των βασικων τραπεζων στην Ελλαδα πρεπει να περασει στο ιδιο το κρατος. Εαν αυτο δε γινει, τοτε τα παραπανω μετρα δεν θα εχουν κανενα απολυτως αποτελεσμα.

Ο μονος τροπος για να διασωθουν οι λαϊκες αποταμιευσεις και καταθεσεις, ειναι η δημοσιοποιηση των βασικων τραπεζων και η μεταστροφη τους σε μοχλους αναδιοργανωσης και αναπτυξιακης στηριξης της επιχειρησης, του ατομικου παραγωγου και επιχειρηματια, καθως και του  νοικοκυριου. Μονο με ενα μερος των τραπεζων στα χερια του κρατους μπορει να ελεγχθει και η ροη κεφαλαιου στο εξωτερικο που αποτελει εδω και χρονια μια απο τις πιο μεγαλες πληγες της ελληνικης οικονομιας.

Επισης, με αυτο τον τροπο ατομα που θα χασουν εξαιτιας μιας υποτιμησης της δραχμης (πχ αν εχουν παρει στεγαστικα και αλλα δανεια σε ευρω) θα μπορουν να προστατευθουν.

Το κρατος εχει ηδη τροφοδοτησει τις ελληνικες τραπεζες με 28 δις ευρω (αυτο εγινε αρχικα, τωρα εχουν παρει και αλλα), ενα ποσο που αντιστοιχει στο μεγαλυτερο μερος του μετοχικου κεφαλαιου των μεγαλυτερων ελληνικων τραπεζων.

Συγκεκριμενα, το μετοχικο κεφαλαιο των παρακατω τραπεζων στις 23 Ιουλιου 2010 ηταν ως εξης (πηγη Financial Times):

Εθνικη Τραπεζα της Ελλαδος    6,6 δις ευρω
Eurobank Εργασιας                    3,07 δις ευρω
Alpha Bank                                  2,65 δις ευρω
Αγροτικη                                       905 εκ ευρω
Αττικης                                          315 εκ ευρω
Εμπορικη                                     1,3 δις ευρω
Γενικη                                           134 εκ ευρω
Μαρφιν Εγνατια                           289 εκ ευρω
Πειραιως                                      1,8 δις ευρω

Οπως βλεπετε, τα 28 δις που εδωσε το κρατος προσφατα στις τραπεζες λογω της οικονομικης κρισης, μπορουσε να αγορασει το 100% των μεγαλυτερων ελληνικων τραπεζων.

Οι παραπανω τραπεζες θα δημοσιοποιηθουν, με το 100% των μετοχων τους να πηγαινει στο κρατος και θα παραμεινουν εκτος χρηματιστηριου.

Σε τραπεζες που θα αρνηθουν την δημοσιοποιηση, το κρατος θα παγωσει τα δανεια που τους ωφειλει (θυμαστε οτι 100 δις του δημοσιου χρεους ωφειλονται στις ελληνικες τραπεζες). Ετσι, οι τραπεζες θα πρεπει να διαλεξουν πτωχευση (μια και παγωμα των δανειων αυτων σημαινει ουσιαστικα και πτωχευση των τραπεζων που τα εχουν δανεισει) η εθνικοποιηση.




4.    ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Μετα την εξοδο της χωρας απο την Ευρωζωνη, η δραχμη θα επανελθει. Η αντιστοιχεια δραχμης/ευρω θα ειναι 1 προς 1, ωστε να μην υπαρξει μειωση της αξιας της δραχμης εντος συνορων. Εκτος συνορων, η υποτιμηση της δραχμης θα κανει τα προιοντα μας πιο φτηνα, αυξανωντας τις εξαγωγες.

Η Τραπεζα της Ελλαδος θα αρχησει την κυκλοφορια του εθνικου νομισματος. Το δημοσιο χρεος (πλην των παγωμενων δανειων) θα καλυφθει προς το παρων με αυτο τον τροπο, ωστε να μπορουν οι μισθοι και συνταξεις να καλυφθουν.

Οι τραπεζες που περασαν στον ελεγχο του κρατους θα χρησιμποποιηθουν ως πληρωτες και δανειοδοτες αυτου του νεου χρηματος, αλλα με τους παρακατω ορους:

1.    Οι τραπεζες αυτες θα χωριστουν αναλογα με το πως θα χρησιμοποιουνται τα χρηματα. Πχ 

  • Η Αγροτικη για να δανειοδοτησει και να επενδυσει σε αγροτικα θεματα και κατοπιν δικη της αποφασης αλλα και του κρατους. Τα δανεια της θα ειναι με ελαχιστο επιτοκιο, που δεν θα ξεπερναει το ποσοστο πληθωρισμου.
  • Η Εμπορικη θα εχει την αναλογη δραση οπως η Αγροτικη, αλλα στον τομεα του Εμποριου.
  • Η Γενικη θα χρησιμοποιηθει αποκληστικα για τις πληρωμες των δημοσιων υπαλληλων.
  • Η Αλφα (πχ) θα ονομαστει ‘Ασφαλισεων’ και θα χρησιμοποιηθει αποκλειστικα στις πληρωμες συνταξεων και αλλων ασφαλειων/επιδοματων.
  • Μια απο τις υπολοιπες θα ονομαστει Κρατικων Επενδυσεων. Η λειτουργεια της θα εξηγηθει σε παρακατω κεφαλαια.
  • Οι υπολοιπες θα χρησιμοποιηθουν κανονικα, αλλα με χαμηλους τοκους δανειοδοτησης, ελεγμενους απο το κρατος.
2.    Στις τραπεζες που κυρηξαν πτωχευση, το κρατος θα καλυψει την πληρωμη των καταθεσεων που χαθηκαν (στους αναλογους καταθετες) και θα αναλαβει την συλλογη των δανειοδοτησεων.

3.    Ιδιωτες και επιχειρησεις που ζημιωθηκαν απο την αλλαγη στη δραχμη (πχ καποιος που εχει στεγαστικο δανειο σε ευρω θα πρεπει να πληρωσει παραπανω οταν η δραχμη υποτιμηθει, μια επιχειρηση που εισαγει απο την Ευρωπη θα πρεπει να πληρωνει πιο πολλα) θα λαμβανουν βοηθεια. Πχ ο ιδιωτης που εχει στεγαστικο δανειο σε ευρω θα μπορει να το σταματησει και να παρει ενα ισοδυναμο δανειο σε δραχμες.

4.    Ολες οι τραπεζες (δημοσιες και μη) θα παρακρατουν το 40% καταθεσεων που μεταφερονται σε καταθεσεις εξωτερικου. Με αυτο τον τροπο θα προσπαθησουμε να σταματησουμε την ροη χρηματος προς το εξωτερικο, οχι για παντα αλλα εως οτου τα μετρα που εξηγω σε αυτο και σε μελλοντικα κειμενα εχουν γινει.

Ετσι, με το τελος του πρωτου ετους η Ελλαδα θα εχει ενα νεο εκλογικο συστημα με το οποιο ο λαος αποφασιζει για το ποια προβληματα πρεπει να λυθουν και η Βουλη απλα ενεργει στο να λυσει τα συγκεκριμενα προβληματα. Η Ελλαδα θα εχει βγει απο την Ευρωζωνη, θα εχει σταματησει την πληρωμη δανειων για τα επομενα 8 χρονια, θα εχει μειωσει το συνολικο ποσο δανειων που πρεπει να πληρωσει και θα εχει επιστρεψει στη δραχμη ωστε να μπορει να ελεγχει την οικονομικη της σταθεροτητα.

Στο επομενο κειμενο θα σας παρουσιασω τις επομενες ριζικες αλλαγες, οι οποιες πρεπει να γινουν απο το δευτερο ετος.