18 April 2010

Η Καλυβα

Το σημερινο είναι ένα 'ξαφνικο' κειμενο, επηρεασμένο από ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και απο τα σχόλια και την κριτική που ελαβε από μέρη της χριστιανικής εκκλησίας. Μαλιστα ενοχληθηκα τοσο από την κριτική και, ειδικά, από τους ανθρώπους που υποτιθεται οτι έχουν διαβάσει και έχουν καταλάβει τη Βίβλο και παρ' ολ' αυτα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι κριτικοί έκαναν λάθος,  που πηρα την αποφαση να βάλω τα πράγματα σε μια ταξη.



Το βιβλίο ονομαζεται ' Η καλυβα' (δεν ξερω αν ετσι εχει μεταφραστει στην Ελλαδα). Το αγόρασα επειδή έλαβε πολύ καλές κριτικες από άλλους αναγνώστες και η πλοκή φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα. Βασικά, η πλοκή είναι η ακόλουθη:


Ο κύριος χαρακτήρας στο βιβλίο είναι ο Μακ Φιλιπς. Η κόρη του, η Μισσι, απαγαγεται κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών και τα στοιχεία ότι μπορεί να εχει δολοφονηθεί άγρια βρίσκονται σε μια εγκαταλειμμένη καλύβα βαθιά στην αγριότητα του δασους του Όρεγκον. Τέσσερα χρονια αργότερα, στη μέση της κατάθλιψής του, λαμβάνει μια ύποπτη σημείωση, υποτιθεται από το Θεό, που τον προσκαλεί πίσω σε εκείνη την καλύβα για ένα Σαββατοκύριακο.


" Ενάντια στην κρίση του φθάνει στην καλύβα ένα χειμερινό απόγευμα και μεταφερεται πίσω στο σκοτεινότερο εφιάλτη του. Αυτο που βρισκει εκει θα αλλαξει τον κοσμο του για παντα."


Δεν θα χαλάσω την ιστορία για οσους απο εσας δεν εχετε διαβασει το βιβλίο. Τουλάχιστον θα προσπαθήσω να μην φανερωσω πολλα απο την ιστορια . Θα πω, εντούτοις, ότι στην καλύβα συνάντησε το Θεό που εμφανίστηκε ως τριάδα. Ο Πατέρας εμφανίστηκε υπό μορφή μαυρης γυναίκας, που αργότερα αλλαξε σε έναν μαυρο άνδρα. Ο Υιος, Ιησούς, εμφανίστηκε ως ενας 30αρης αντρας απο τη Μεση Ανατολη, με μια μεγαλη Εβραικη μυτη και εχοντας χομπυ την ξυλουργικη. Το Αγιο Πνεύμα εμφανίστηκε ως μια γυναίκα απο την Απω Ανατολη, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πνεύματος.


Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, του εδωσα μαλιστα 3 βαθμους με αριστα το 5. Το εκανα κυριως λογω των θρησκευτικων μηνυματων του και τις υποδηλώσεις του, τα οποία ήταν πάρα πολύ του στυλ 'αγαπατε αλληλους', ' η αγάπη είναι γύρω μας', κλπ , για την προτίμησή μου. Υπήρξαν ομως και μερικές πολύ καλές στιγμές στο βιβλίο, που μου κράτησαν το  ενδιαφερον.


Θα σας παρουσιάσω τώρα, κατωτέρω, 2 κλιπακια απο το YouTube, τα οποια κατακρινουν αυτό το βιβλίο ως αίρεση και ζητουν από όλους τους Χριστιανούς να μην το διαβάσουν. Παρακαλώ δειτε πρωτα τα κλιπακια. Θα αναφερω κατοπιν τους κύριους λόγους τους οποιους καθε κλιπακι δίνει ως στοιχεία της αίρεσης και θα δειξω γιατί οι λόγοι αυτοι είναι εντελώς βλακωδεις.


Παμε λοιπον!





Ας δουμε τους λογους που δινει ο ομιλητης στο παραπανω κλιπ και τις απαντησεις μου σε αυτους τους λογους:


Το βιβλίο είναι αλματα μακρυά από αυτα που διδασκει η Αγια Γραφη
Ας εξετασουμε τα βασικά πρώτα. Ο συγγραφέας του βιβλίου δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι αυτο που έγραψε είναι μια αληθινή ιστορία. Το βιβλίο δεν έχει τιτλο ' Το Ευαγγέλιο του… '. Είναι ένα βιβλίο φαντασιας, μια νουβελα, μια πλασματική ιστορία. Φυσικά και πρόκειται να είναι διαφορετικό από την Αγια Γραφη. Φυσικά και θα είναι ένα βήμα, δύο βήματα, 100 βήματα μακρυά της. Αυτό σημαινει μυθιστορημα!! Είναι κάτι που δεν είναι πραγματικό, είναι κατι το φανταστικό, ανήκει στο μυαλό του συγγραφέα! Το βιβλιο δεν υποστήριξε ποτέ ότι ήταν μια εναλλακτική λύση στην Αγια Γραφη. Δεν μπορω ειλικρινα να καταλαβω γιατι τοση αναστατωση! Δηλαδη η NASA θα πρέπει να βγάζει ένα ενημερωτικό δελτίο, από τώρα και στο εξής, κάθε φορά που γράφεται ένα νέο επεισόδιο του Star Trek, προειδοποιώντας τον κοσμο ότι το επεισόδιο είναι βήματα μακρυά από το διαστημικό πρόγραμμα της, ή βήματα μακρυά από αυτό που οι νόμοι του διαστημικού ταξιδιού δηλώνουν; Μην τρελαθουμε κιολας!!!! Σταματειστε να ζητε σε ενα κουτι, σταματηστε να λετε στον κοσμο τι πρεπει και τι δεν πρεπει να διαβαζει, σταματηστε να τους βαζετε παρωπιδες για να βλεπουν μονο αυτα που θελετε να βλεπουν!!!



Το βιβλίο περιγράφει το Θεό ως μαυρη γυναίκα και τον Ιησού ως χμμμ, εμμμμ....
Γελασα με το ότι ο ομιλητής δεν τελείωσε την πρότασή του μόλις συνειδητοποίησε ότι ο Ιησούς περιγράφηκε ως μεσηλικας ξυλουργός απο τη Μεση Ανατολη, μια και ετσι περιέγραψε τον Ιησού η Καινη Διαθηκη. Η ανησυχία του, έπειτα, στράφηκε στην περιγραφή του Θεού, του Πατερα, ως αφρο-αμερικανα γυναίκα . Αυτή ήταν η ανησυχία του. Αλλά είναι αίρεση; Στο κατω κατω, η Αγια Γραφη λέει ότι ο Θεός δεν μπορεί να περιγραφτεί, είναι μια δύναμη, ενα πνεύμα, περισσότερο από το ιδιο το φως. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που λεει και το βιβλίο, αλλά φαινετε οτι ο  ομιλητής σταματησε να το διαβαζει μολις εμφανίστηκε η μαυρη γυναίκα στην ιστορία.



Αλλωστε, ο Θεός έλαβε την ανθρώπινη μορφή ως Ιησούς όχι επειδή μοιάζει με ένα άτομο μεσης ηλικιας αλλά επειδή έτσι αποφάσισε να εμφανιστεί στους ανθρώπους. Επειδή εμφανίστηκε ως μεσηλικας άνδρας, παρά μια γυναίκα, ή ενας γερος, δεν ειναι αιρετικο το να τον απεικονίζεις ως μαυρη γυναίκα στην ιστορία, ειδικά όταν στο βιβλίο εξηγεί η γυναίκα στον Μακ ότι η μορφή που πηρε δεν ειχε σημασια δεδομένου ότι ο Θεός δεν εχει καμμια μορφή.



Στο βιβλίο ο Μακ κάθεται με το Θεό και του φωναζει. Ποτε δεν θα φωναζατε στο Θεο εάν στεκόσαστε μπροστά του. 
Σοβαρα; Υποθέτω ότι ο ομιλητής έχει καθίσει με το Θεό και έχει κουβεντιάσει σε πολλές περιπτώσεις μαζι του, για να θεωρει τον εαυτο του ως αρχή σε τι πρεπει να πουμε μπροστά στο Θεό. Θα τρελαθουμε!!! Πόσοι από μας δεν έχουν αναθεματίσει τα θεια από καιρό σε καιρό, ειδικά σε περίοδο βαθυ πόνου, όπως η απώλεια καποιου αγαπημένου προσωπου; Ξέρω ότι το εχω κανει αρκετες φορες. Έχω αναθεματίσει το Θεό που πηρε μακρυα μου αγαπημενα μου προσωπα και θα τον είχα αναθεματίσει εκεινη τη στιγμη εστω και αν βρισκοταν μπροστα μου!



Eπειδή βρίσκετε κάτι που σας συγκινει (στο βιβλίο) και κάτι που σας ταιριαζει, αυτό δεν το καθιστά σωστό. 
Πολυ σωστη η παραπανω φραση! Μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για τις δεκάδες των ρητών στην Αγια Γραφη. Παραδείγματος χάριν η Αγια Γραφη αναφερει ότι οι ομοφυλοφιλοι  πρέπει να καταδικαστούν στο θάνατο. Υποθέτω οτι για καποιον που ειναι ρατσιστης αυτο θα τον συγκινησει και θα του ταιριαζει. Αλλά το καθιστά σωστό; 



" Η πίστη σας δεν πρέπει να είναι στη φρόνηση των ανθρωπων" Α Κορινθιους.
Γί αυτό δεν παω ουτε τη θρησκεία, ουτε την εκκλησία. Επειδή επιβάλλει κανόνες στους ανθρώπους για το πώς πρεπει να πιστευουν, κανονες που έχουν δημιουργηθεί από ανθρωπους και όχι το Θεό.



Ας δουμε τωρα το δευτερο κλιπακι






Το να λες οτι ο Ιησούς είχε μια μεγάλη μύτη είναι μια ρατσιστική παρατήρηση, δεδομένου ότι οι Εβραίοι έχουν απεικονιστεί οτι εχουν μεγάλες μύτες. 
Από πότε μια εβραϊκή μύτη, ή μια ρωμαϊκή μύτη (παραδείγματος χάριν) είναι ρατσιστικές παρατηρήσεις; Το βιβλίο δεν κάνει αστειευεται για τη μεγαλη μυτη του Ιησου, απλα τον απεικονίζει ως έχοντας μια, κατι που είναι  χαρακτηριστικό στους περισσότερους Εβραιους.

Αν αυτό είναι ρατσισμός, τοτε δεν είναι ρατσιστικό το ότι σε παρα πολλα εργα χριστιανικης ζωγραφικής ο Ιησούς απεικονίζεται ως ξανθός,  με μπλε ματια, σαν Ευρωπαιος αντρας, παροτι γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή από μια εβραια μητέρα; Παραδείγματος χάριν:






Αρα, το να απεικονιζεις τον Ιησου ως εχωντας μια μεγαλη μυτη (χαρακτηριστικο στοιχειο των Εβραιων) ειναι πιο ρατσιστικο απο το να τον απεικονιζεις ως εναν πιο ασπρο κι απ' το ασπρο, γαλανοματι, ξανθο αντρα απο τη Μεση Ανατολη; Δε νομιζω!



Εστω και αν το βιβλιο ειναι απλα μια νουβελα, δεν του δινει το δικαιωμα να διαστρεβλωνει την Αγια Γραφη.
Οι αναγνωστες μου που εχουν ηδη διαβασει τα κειμενα μου με τιτλο 'Τα Χρονικα Της Βιβλου' θα ξερουν ηδη οτι η Αγια Γραφη εχει ηδη διαστρεβλωθει. Οι ιδιοι οι Ευαγγελιστες (Μαρκος, Ματθαιος, κλπ) λενε τις ιδιες ιστοριες τελιως διαφορετικα και οι πατερες της εκκλησιας αφαιρεσαν/προσθεσαν/αλλαξαν μερη των κειμενων για να ταιριαζουν με τη θεολογια που η εκκλησια θελει να περασει (πχ σχετικα με το ρολο των γυναικων στην εκκλησια). Τουλαχιστον αυτο το βιβλιο λεει οτι ειναι νουβελα, ενω οι πατερες της εκκλησιας σας λενε οτι η Αγια Γραφη ειναι ο λογος του Θεου.



Το βιβλιο διδασκει Μοντελισμο (μια περιγραφη του Μοντελισμου δινεται στο κλιπακι)
Και παλι, αυτος που το λεει αυτο δεν διαβασε το βιβλιο. Η ενωτητα της Τριαδας εξηγηται με λεπτομερια στο βιβλιο, σε αντιθεση με τυχων αυτονομισμου μεταξυ Πατερα, Υιου και Αγιου Πνευματος.



Το βιβλίο προωθεί την καθολική σωτηρία, που σημαίνει ότι όλα τα άτομα σώζονται άσχετα από εάν το θέλουν ή όχι.
Και παλι λαθος. Αυτο που λεει το βιβλιο ειναι οτι δε χρειαζεται να εισαι Χριστιανος για να σωθεις, μια και το 'Χριστιανος' ειναι μια απλη ετικετα, οποως το 'Βουδιστης', 'Μουσουλμανος', κλπ. Για μενα αυτο ειναι πιο λογικο απο αυτο που κυρησουν οι πατερες της εκκλησιας, μια και μονο ο Θεος μπορει να αποφασισει ποιος θα σωθει και ποιος οχι. Μαλιστα το κλιπακι κανει αναφορα σε κατι που ειπε ο Ιωαννης, ο οποιος ηταν θνητος και οχι ο Θεος.



Το προβλημα με αυτο το βιβλιο ειναι οτι πολλοι εχουν πει οτι αλλαξε τη ζωη τους, και τωρα η θεολογια τους βασιζεται σε αυτα που λεει το βιβλιο , και οχι αυτα που διδασκει ο λογος του Θεου. Πολλοι θα ζησουν στην Κολαση για μια αιωνιοτητα με το να πιστευουν αυτα που εγραψε αυτος ο ανθρωπος. Γι' αυτο και το βιβλιο αυτο ειναι τοσο επικινδυνο.
Το προβλημα με την Αγια Γραφη ειναι οτι πολλοι εχουν πει οτι αλλαξε τη ζωη τους, και τωρα η θεολογια τους βασιζεται σε αυτα που λεει η Αγια Γραφη , και οχι αυτα που διδασκει ο λογος του Θεου. Πολλοι θα ζησουνμια ολοκληρη ζωη  με το να πιστευουν αυτα που εγραψαν ανθρωποι (Μαρκος, Ματθαιος, Ιωαννης, Λουκας, Παυλος, κλπ). Γι' αυτο και η Αγια Γραφη ειναι τοσο επικινδυνη.



Αν επρεπε να διαλεξω μεταξυ ελευθεριας λογου και θρησκευτικης λογοκρισιας, ξερω πιο απο τα δυο θα διαλεγα. Εσυ ξερεις;

No comments:

Post a Comment