16 November 2016

Κάνε Κάτι Καινούριο Κάθε Μέρα - Σεπτέμβριος 2016




Μέρα 245 - 1 Σεπτεμβρίου 2016 - Επισκεύθηκα τη Λιουμπλιάνα













H Λιουμπλιάνα είναι η πρωτεύουσα της Σλοβενίας και h μεγαλύτερη πόλη της. Είναι γνωστή για τον πληθυσμό των φοιτητών της της και τους χώρους πρασίνου, συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου πάρκου Τιβόλι. Ο ποταμός Λιουμπλιάνιστα, γεμάτος με υπαίθριες καφετέριες, χωρίζει την παλιά πόλη από το εμπορικό κέντρο της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 246 - 2 Σεπτεμβρίου 2016 - Επισκεύθηκα το Σπήλαιο Σκογιαν











Το Σπήλαιο Σκογιαν είναι ένα σύστημα σπηλαίωνστη Σλοβενία. Λόγω της εξαιρετικής σημασίας του, έχει εγγραφεί στον κατάλογο των φυσικών και πολιτιστικών χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, από το 1986. Διεθνείς επιστημονικοί κύκλοι έχουν αναγνωρίσει έτσι τη σημασία του σπηλαίου ως έναν από τους φυσικούς θησαυρούς του πλανήτη Γη. Ο μεγάλος όγκος του υπόγειου φαραγγιού είναι αυτό που διακρίνει το σπήλαιο από άλλα σπήλαια, και το τοποθετεί ανάμεσα στα πιο διάσημα υπόγεια χαρακτηριστικά στον κόσμο. Το ποτάμι που ρέει μέσα από το υπόγειο φαράγγι στρέφεται βορειοδυτικά πριν από τη Γέφυρα Cerkvenik και συνεχίζει την πορεία του κατά μήκος του Καναλιού Hanke. Αυτό το υπόγειο κανάλι έχει μήκος περίπου 3,5 χιλιομέτρων, 10 έως 60 μέτρα πλάτος και πάνω από 140 μ. ύψος. Σε μερικά σημεία, επεκτείνεται σε τεράστιους υπόγειους θαλάμους. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Θάλαμος Μαρτελ, με όγκο 2,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος υπόγειος θάλαμος που ανακαλύφθηκε στην Ευρώπη και έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία και αρκετά τρομακτική για όσους δεν τα πάνε καλά με τα ύψη. Δυστυχώς απαγορεύονταν οι φωτογραφίες εντός του σπηλαίου, έτσι οι πρώτες 6 φωτογραφίες είναι από το Google. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 247 - 3 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Όλα Για Τη Μητέρα Μου'


Νικήτρια του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1999, η ταινία είναι ένα πολύ συγκινητικό ισπανικό δράμα για μια μητέρα που χάνει τον έφηβο γιο της σε ένα τροχαίο ατύχημα. Ασχολείται με τα περίπλοκα ζητήματα του AIDS, την ομοφυλοφιλία, την πίστη και τον υπαρξισμό. Αξίζει να την δείτε. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 248 - 4 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Haacht Brewery Tongerlo Blond'



Νικήτρια του βραβείου καλύτερης μπύρας στον κόσμο το 2014, η συγκεκριμένη μπύρα πίνεται πάρα πολύ εύκολα. Προσωπικά δεν θα την έβαζα στην κορυφή της λίστας μου, αλλά σίγουρα είναι πολύ ωραία στη γεύση. 6% αλκοόλ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 249 - 5 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Ίσως, Αύριο'


Όπως όλοι γνωρίζετε είμαι μεγάλος οπαδός του σκανδιναβικού κινηματογράφου. Και όπως μπορεί να έχετε μαντέψει επίσης, αυτό τον καιρό διαλέγω από τη λίστα των ταινιών που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η συγκεκριμένη ταινία κέρδισε το Όσκαρ το 2011. Είναι ένα πολύ καλό δράμα από τη Δανία, το οποίο κινείται ανάμεσα σε μια μικρη δανέζικη πόλης και ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Αφρική. Αξίζει να την δείτε. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 250 - 6 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'St Paul Speciale'



Δεν έχω πολλά να πω για τη συγκεκριμένη μπύρα. Τη βρήκα βαρετή στη γεύση. Τίποτα το ιδιαίτερο. 5,5% αλκοόλ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 251 - 7 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Gulden Draak 9000 Quadruple'



Πάρα πολύ καλή μπύρα! Επαναλαμβάνω. Πάρα πολύ καλή μπύρα!! Δεν θα περίμενες ποτέ ότι κρύβει ένα μεγάλο 10,5% σε περιεκτικότητα αλκοόλ!!! Πολύ δράση στο ποτήρι, φανταστική γεύση, καμμία ένδειξη ότι είναι τόσο δυνατή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 252 - 8 Σεπτεμβρίου 2016 - 'Εφτιαξα 'Ψωμί με Μουστάρδα και Ξυνή Μπύρα'



Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθειά μου στο να φτιάξω ένα ψωμί με το να πειραματιστώ με μια συνταγή. Και πρέπει να πω ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα πιο γευστικά ψωμιά που έφτιαξα ως τώρα! Βασικά, χρησιμοποίησα τη συνταγή για 'Ψωμι Μουστάρδας και Μπύρας που ειχα φτιάξει τον Ιανουάριο (η συνταγή εδώ). Αλλά χρησιμοποίησα την ξυνή μπύρα που είχα δοκιμάσει τον προηγούμενο μήνα - την κρατησα στο ψυγείο και όταν ήρθε η κατάλληλη ώρα την αξιοποίησα!

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ψωμί γεμάτο γεύση. Ξεκινάει με ξυνές νότες, σαν το ψωμί το χειροποίητο που φτιάχνουν στα χωριά. Γρήγορα η γεύση αλλάζει σε μια δυνατή γεύση μουστάρδας, αλλά χωρίς το κάψιμο. Ταιριάζει απόλυτα να το συνοδεύσεις με πίκλες!


Μέρα 253 - 9 Σεπτεμβρίου - Δοκίμασα τη μπύρα 'Kapittel Watou Tripel'



Το ταξίδι γευσιγνωσίας στη Βελγική μπύρα συνεχίζεται, με άλλη μια δυνατή (10% αλκοόλ). Αυτή τη φορά μπορείς να μυρίσεις το πόσο δυνατή είναι και να το δείς στο ποτήρι (πάρα πολύ έντονη δράση μόλις την αδειάσεις σε ποτήρι). Παρά το ότι δεν είναι και η καλύτερη tripel που εχω δοκιμάσει, πίνεται ευχάριστα. 


Μέρα 254 - 10 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Η Τέλεια Ομορφιά'


Όπως το ταξίδι μου στον κόσμο της Βελγικής μπύρας, έτσι και το ταξίδι μου στον κόσμο των ταινιών με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας συνεχίζεται. Και μου είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια το πόσο τέλεια είναι αυτή η ταινία!!! Από την ερμηνεία του κύριου χαρακτήρα, την φωτογραφία, την σκηνοθεσία, τη μουσική, το σενάριο, τα πάντα είναι άψογα! Δεν ήθελα να τελειώσει και θα τη δω σίγουρα αρκετές φορές μια που είναι το είδος της ταινίας που δεν μπορείς να καταλαβεις κάθε έννοια της/νόημά της με την πρώτη φορά. Για μένα, είχε την αίσθηση της ταινίας «Μάτια ερμητικά κλειστά», αλλά με ένα πολύ πιο βαθύ  νόημα. Βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2014.Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 255 - 11 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Bon Secours Blonde'



Δεν είμαι σίγουρος αν μου αρέσει ή όχι αυτή η μπύρα. Ξεκινάει δυνατά (κυρίως λόγω της 8% περιεκτικότητας σε αλκοόλ) αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πέφτει και σπάει τα μούτρα της. Η αναμονή ότι κάτι πολύ καλό έρχεται ακολουθείται από απογοήτευση, με τη γεύση να μην σε πηγαίνει πουθενά. Παρ' όλ' αυτά πίνεται, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 


Μέρα 256 - 12 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Huyghe Artevelde'



Άλλη μια μπύρα που πίνεται εύκολα, αυτή τη φορά πιο ελαφριά (5,7% αλκοόλ). Αλλά και πάλι δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο για να ελκύσει την προσοχή σου.


Μέρα 257 - 13 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Proefbrouwerij Reinaert Grand Cru'



Μια πάρα πολύ καλή μπύρα!  Γεμάτο σώμα, πολύ δράση στο ποτήρι και πάρα πολύ γευστική. Προσοχή όμως, γιατί περιέχει 9,5% αλκοόλ. Μετά το πρώτο ποτήρι, θα αρχίσετε να το νοιώθετε!


Μέρα 258 - 14 Σεπτεμβρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Tremors' από τον Sohn


Μια πολύ καλή φίλη μου, μου έφερε στην προσοχή τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Ένας πολύ ταλαντούχος Άγγλος μουσικός, που ζει στην Αυστραλία. Πολύ καλό άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 259 - 15 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Αναχωρήσεις'


Ούτε η αφίσα ούτε το τρέιλερ αντικατοπτρίζει το πόσο καλή είναι αυτή η ταινία! Νικητής του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2008, αυτό το ιαπωνικό δράμα είναι ένα πολύ ισχυρό και συγκινητικό ταξίδι γεμάτο γέλιο και δάκρυα. Μεγάλες ερμηνείες και ένα καταπληκτικό σάουντρακ. Σίγουρα αξίζει το βαθμό 8,1 στην ιστοσελίδα του IMDB. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 260 - 16 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα το τυρί 'Cerney Ash' από την εταιρεία Cerney Cheese



Μια που δοκιμάζω αρκετές νέες μπύρες αυτό το μήνα, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να φάω κάτι να πάει μαζί τους. Και τι καλύτερος τρόπος από το να δοκιμάσω μερικά από τα τυριά που ήταν νικητές στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού το 2015! Ναι, ξέρω ότι το τυρί και η μπύρα δεν ακούγεται τόσο καλό όσο το τυρί και το κρασί - αλλά θα κάνει σίγουρα μεγάλη διαφορά στο συκώτι μου, αν πιω ενα μπουκάλι μπύρα αντί για ένα μπουκάλι κρασί.

Το συγκεκριμένο τυρί, παρασκευασμένο από μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το καλύτερο τυρί από κατσικίσιο γάλα. Είναι ένα μαλακό τυρί, επικαλυμμένo με το χέρι με ένα μείγμα στάχτι δρυ και θαλασσινό αλάτι.

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με εντυπωσίασε και τόσο. Έχει μια υπέροχη μαλακή υφή, αλλά δεν έχει γεύση που να συναρπάζει - το κρατούσα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο στόμα μου μπας και αναδείξει καμμιά δυνατή γεύση, αλλά μάταια. Η γεύση του δεν ήταν αρκετά δυνατή για τα γούστα μου. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία που το φτιάχνει, εδώ.


Μέρα 261 - 17 Σεπτεμβρίου 2016 - Έφαγα πρωινό στο 'Wake & Cate', στο Λίβερπουλ


Επιτέλους!! Ένα μέρος στο Λίβερπουλ που μπορώ πλέον να απολαύσω ελληνικό καφέ και φραπέ!! Το συγκεκριμένο μέρος, από αυτά που ανακάλυψα, είναι μέρος ενός ελληνικού franchise το οποίο έχει περίπου 26 μαγαζιά στην Ελλάδα. Εκτός από καφέ σερβίρει και προιόντα σφολιάτας, σάντουιτς, κείκ και γλυκά/πάστες.

Άνοιξε όταν εγώ ταξίδευα στην Κροατία, οπότε με το που γύρισα έπρεπε να το δοκιμάσω. Δυστυχώς, το βρήκα μέτριο. Οι καφέδες πολύ καλοί. Αλλά τα προιόντα σφολιάτας δεν ήταν. Προσωπικά νομίζω ότι παρα το ότι το μαγαζί έχει εργαστήριο στο πίσω μέρος του, χρησιμοποιεί έτοιμη, προπαρασκευασμένη σφολιάτα η οποία στη γεύση δεν έχει να κάνει καθόλου με την νόστιμη σφολιάτα που βρίσκεις στην Ελλάδα. Οι πάστες τους είναι επίσης 50/50. Μερικές ήταν πολύ καλές, άλλες όχι και τόσο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 262 - 18 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Μεφίστο'


Νικήτρια του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1981, αυτή η Γερμανική/Ουγγρική/Αυστριακή παραγωγή είναι μια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κλάους Μανν. Η ταινία προσαρμόζει την ιστορία του Μεφιστοφελή και του Φάουστ με το να έχει τον κύριο πρωταγωνιστή να εγκαταλείπτει τη συνείδησή του και να ενσωματώνεται στο ναζιστικό κόμμα για να βελτιώσει την κοινωνική του θέση. Αξίζει να το δείτε. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 


Μέρα 263 - 19 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα το τυρί 'Morn Dew' της εταιρείας White Lake Cheese Ltd


'Ενα πραγματικά πολύ νόστιμο τυρί. Ο χρυσός νικητής στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού 2015, στην κατηγορία "ημι-μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία». Είναι ένα ήπιο και κρεμώδες τυρί, με μαλακή, σπογγώδη υφή, παρασκευασμένο από γάλα του νησιού Γκέρνσεϊ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 


Μέρα 264 - 20 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Prearis Quadrupel'



Άλλη μια δυνατή Βελγική μπύρα (10%), αλλά αυτή τη φορά μια μέτρια για μένα. Μπορείς καθαρά να γευτείς την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Πολύ βαριά και σκούρα στη γεύση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 265 - 21 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Δε Θα Τα Πάρεις Μαζί Σου'


Καταπληκτική ταινία! Δεν την είχα ακουστά ως τώρα, παρά το ότι κέρδισε Όσκαρ καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας το 1939. Αν την είχα δεί χρόνια πριν, πιθανων να είχα ξεκινήσει το 'Κάνε Κάτι Καινούριο Κάθε Μέρα' πολύ νωρίτερα! Πρέπει σίγουρα να την δείτε, ειδικά αν θέλετε ένα μάθημα στο πώς πραγματικά να ζήσετε και να χαρείτε τη ζωή! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 266 - 22 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα το τυρί 'Wigmore' από την εταιρεία Village Maid Cheese Ltd


Το καλύτερο μέχρι στιγμής τυρί από όσα έχω δοκιμάσει αυτό το μήνα. Σε εμφάνιση μοιάζει αρκετά με το Καμαμπέρ - αλλά κρύβει μια πολύ πιο δυνατή, φανταστική γεύση. Χρυσό μετάλλιο στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού 2015, στην κατηγορία "Τυρί μαλακό από πρόβειο γάλα - απλή γεύση". Κατα τους παραγωγούς του, είναι ένα παραδοσιακό, χειροποιητο τυρί από πλυμένο τυρόπηγμα, που παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο πρόβειο γάλα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 267 - 23 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Ινδοκίνα'


Χαίρομαι για την απόφασή μου να δω ταινιες που κέρδισαν Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, μια και έχω ανακαλύψει μερικά μαργαριτάρια. Αν και στη συγκεκριμένη ταινία, νικήτρια του Όσκαρ το 1992, δεν βάζω τον μεγαλύτερο βαθμό, παρ' 'ολ' αυτά ήταν πολύ καλή. Είναι μια γαλλικκή ταινία, βασισμένη στην αποικιακή γαλλική Ινδοκίνα κατά τη διάρκεια του 1930 με 1950, και δείχνει την ιστορία μιας γαλλίδας ιδιοκτήτριας φυτείας κατά την άνοδο του εθνικιστικού κινήματος του Βιετναμ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 268 - 24 Σεπτεμβρίου 2016 - Δοκίμασα το τυρί 'Gorwydd Caerphilly' της εταιρείας Trethowan's Dairy Ltd


Να και ένα τυρί που γίνεται όλο και πιο νόστιμο όσο το τρως! Η πρώτη μπουκιά δεν 'κούνησε τη γη'. Αλλά η γευση του παρέμεινε στο στόμα μου και γινόταν όλο και πιο καλή - με καλούσε να δοκιμάσω τη μια μπουκιά πίσω από την άλλη. Αποτέλεσμα είναι το τυρί να ειναι όλο και πιο νόστιμο με κάθε μπουκιά! Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού 2015, στην κατηγορία "Ημίσκληρο τυρί που παράγεται σε φάρμα ή γαλακτοβιομηχανία με συνολική παραγωγή που δεν υπερβαίνει τον εβδομαδιαίο μέσο όρο των 2 τόνων". Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Μέρα 269 - 25 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Ο Μικρός Κόλια'


Νικήτρια του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1996, η ταινία αυτή είναι ένα καλό δράμα από την Τσεχία για έναν μουσικό που συμφωνεί να λάβει μέρος σε έναν εικονικό γάμο, προκειμένου να κερδίσει κάποια χρηματα, αλλά καταλήγει να φροντίζει τον πεντάχρονο γιο της συζύγου του οταν αυτή μεταναστεύει στη Δυτική Γερμανία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 270 - 26 Σεπτεμβρίου 2016 - Έφτιαξα 'Ψωμί με ανάμεικτες πιπεριές'




Άλλο ένα νόστιμο ψωμί, του οποίου αυτή τη φορά έφτιαξα μόνο το ζυμάρι στη μηχανή ψωμιού. Επειδή η πιπεριές κρατάνε λίγη υγρασία, είναι καλύτερα το ψωμί να φαγωθεί σε 2-3 μέρες.

120ml νερό
200ml γάλα
500γρ σκληρό λευκό αλεύρι για ψωμί
2 κ γλυκού ζάχαρι
1,5 κ γλυκού αλάτι
1,5 κ γλυκού ξηρή μαγιά για μηχανή ψωμιού
Μισή γλυκιά κόκκινη πιπεριά, σε κομματάκια
Μισή γλυκιά πράσινη πιπεριά, σε κομματάκια
Μισή γλυκιά κίτρινη πιπεριά, σε κομματάκια
Γάλα για επάλειψη 

1) Βάλτε τα πρώτα 6 υλικά στη μηχανή του ψωμιού, με τη σειρά που λέει το εγχειρίδιο της μηχανής. Βάλτε την στην ένδειξη για βασικό, απλό ζυμάρι.

2) Προσθέστε τις πιπεριές όταν χτυπήσει η μηχανή, ή 5 λεπτά πριν τη λήξη του κύκλου ζύμωσης.

3) Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, βγάλτε την από τη μηχανή και βάλτε την σε μια επίπεδη επιφάνεια ελαφρά αλευρωμένη. Πιέστε την απαλά προς τα κάτω και δώστε της ένα σχήμα μπάλλας. Με τα χέρια πλάστε την σε ένα οβάλ σχήμα.

4) Βάλτε τη ζύμη πάνω σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί. Σκεπάστε την με μια ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη και αφήστε την σε ένα ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά (ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος).

5) Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Αλείψτε τη ζύμη με λίγο γάλα. Ψήστε το ψωμί για 30-40 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και αν το κτυπάτε από τη βάση να βγάζει ένα 'κούφιο' ήχο. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.


Μέρα 271 - 27 Σεπτεμβρίου 2016 - Επισκεύθηκα το 'Key Lime Coffee' στο Λίβερπουλ




Άλλη μια νέα καφετέρια στις πολλές που έχουν ανοίξει ήδη στο Λίβερπουλ. Οι φωτογραφίες είναι από την δεύτερη επίσκεψή μου. Αρκετ'α όμορφο ντεκόρ, κεντρική θέση στην πόλη και φαίνεταο καθαρή. Νομίζω ότι τα γλυκά που σερβίρει είναι καλύτερα από το πρωινό της. Και γνωριστήκαμε και με έναν Έλληνα που εργάζεται εκεί. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 272 - 28 Σεπτεμβρίου 2016 - Έφαγα στο 'Elif' στο Λίβερπουλ



Όταν ανοίγει καινούριο μαγαζί στην Μπολντ Στριτ τότε πρέπει να το επισκευθείς, ειδικά όταν το κρέας το ψήνει στα κάρβουνα. Το συγκεκριμένο, Τούρκικο εστιατόρειο έχει γίνει δημοφιλές σε σύντομο χρονικό διάστημα και, μετά από μερικές ακόμα επισκέψεις με φίλους (βλέπε παραπάνω φωτογραφίες) η γενική γνώμη είναι ότι το φαγητό του είναι πολύ καλό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 273 - 29 Σεπτεμβρίου 2016 - 'Εφτιαξα ψωμί 'Τσάλλα'




Ένα παραδοσιακό Εβραικό ψωμί, το οποίο ενισχύεται με προζύμι που το αφήνεις να ξεκουραστεί για 8-10 ώρες πριν φτιάξεις τη ζύμη. Ένα από τα πιο νόστιμα ψωμιά που έχω φτιάξει. Αξίζει ο χρόνος που πέρνει για να γίνει.

Για το προζύμι:
200ml νερό
225γρ δυνατό λευκό αλεύρι για ψωμί
1 κ σούπας ζάχαρι
1 κ γλυκού αλάτι
1,5 κ γλυκού ξηρή μαγιά για μηχανή ψωμιού

Για τη ζύμη:
2 αυγά
225γρ δυνατό λευκό αλεύρι για ψωμί
1 κ σούπας ζάχαρι
1 κ γλυκού αλάτι
50γρ βούτυρο, λιωμένο

Για επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
1 κ σούπας νερό
Παπαρουνόσπορο

1) Βάλτε τα υλικά για το προζύμη στη μηχανή ψωμιού, με τη σειρά που λέει το εγχειρίδιο της μηχανής. Βάλτε την στην ένδειξη για βασική, απλή ζύμη.

2) Όταν τελειώσει ο κύκλος, σβήστε τη μηχανή και αφήστε το προζύμη μέσα της. Μην ανοίξετε το καπάκι της. 

3) Μετά από 8-10 ώρες, προσθέστε τα υλικά για τη ζύμη. Βάλτε τη μηχανη στην ένδειξη για βασική, απλή ζύμη.

4) Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, βάλτε τη πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Πιέστε την ελαφρά προς τα κάτω. Κάντε τη ζύμη επίπεδη και λεπτή (περίπου 2,5 εκατοστα λεπτή). Διπλώστε τις δύο άκρες της προς το κέντρο. Ξαναδιπλώστε την και πιέστε την να κλείσει.

5) Χρησιμοποιώντας τις παλάμες σας, απλώστε την σαν ένα παχύ σχοινί περίπου 50εκ σε μήκος. Μαζέψτε το σε σχήμα κοχλία και βάλτε το τέλος της ζύμης στη βάση του κοχλία.

6) Βάλτε το ψωμί σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Σκεπάστε το με ένα μεγάλο μπωλ (ή μια ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη). Αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

7) Ζεστάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπωλ χτυπήστε τον κρόκο με το νερό. Με ένα πινέλο αλείψτε τη ζύμη. Ρίξτε παπαρουνόσπορο από πάνω (επειδή μου είχε τελειώσει, χρησιμοποίησα μαύρους κρεμυδοσπορους).

8) Ψήστε το ψωμί για 35-40 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.


Μέρα 274 - 30 Σεπτεμβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Wreckers'


Παρά το ότι ο  Μπένεντικτ Κάμπερμπατς πρωταγωνιστεί, η συγκεκριμένη ταινία είναι απλά ΟΚ. ""Ένα παντρεμένο ζευγάρι μετακομίζει πίσω στο χωριό της παιδικής του ηλικίας για να ξεκινήσει οικογένεια, αλλά μια αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον αδελφό του συζύγου αναφλέγει την αδελφική αντιπαλότητα και εκθέτει ψέματα που είχαν ενσωματωθεί στη σχέση του ζευγαριού". Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Σύνοψη Σεπτεμβρίου

Μετά τα ταξίδια του Αυγούστου, ο Σεπτέμβριος ήταν συγκριτικά πιο ήπιος, κυρίως λόγω του φόρτου εργασίας και τις ανάγκης να αναπληρώσουμε τον 'τραπεζικό μας λογαριασμό'. Παρ' όλ' αυτά, κατάφερα να σβήσω άλλα δύο μέρη από τη λίστα μου (Λιουμπλιάνα και Σπήλαιο Σκογιαν). Δοκίμασα επίσης 4 βραβευμένα τυριά, που τα συνόδευσα με 8 νέες μπύρες. Είδα επίσης 9 ταινίας, οι πιο πολλές νικήτριες Όσκαρ. Ο μήνας συμπληρώθηκε με 3 νέα ψωμιά, επίσκεψη σε 3 καφετέριες/εστιατόρεια και 1 άλμπουμ.



No comments:

Post a Comment