21 November 2016

Κάνε Κάτι Καινούριο Κάθε Μέρα - Οκτώβριος 2016





Μέρα 275 - 1 Οκτωβρίου 2016 - Επισκεύθηκα το 'Υπερυψωμένο μονοπάτι Των Γιγάντων'













Το Σάββατο έσβησα άλλο ένα μέρος από τη λίστα μου. Το συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται στη βορειο-ανατολική ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι μια έκταση που περιλαμβάνει 40 χιλιάδες περίπου κολώνες από βασάλτη, αποτέλεσμα μιας ηφαιστιακής έκρηξης πριν περίπου 50-60 εκατομμύρια χρόνια.

Το δραματικό αυτό θέαμα έπλασε πολλούς μύθους για γίγαντες που έχτησαν ένα μονοπάτι για να περάσουν απένταντι, στη Σκωτία. Το 1986 η περιοχή αυτή, καθώς και η ακτή τριγύρω της, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχα, δεν πρόλαβα να περπατήσω κατά το μήκος όλης της πολύ μεγάλης ακτής. Αλλά σίγουρα θα το κάνω μια άλλη φορά γιατί όλη η περιοχή είναι πανέμορφη όπως δείχνουν οι φωτογραφίες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 276 - 2 Οκτωβρίου 2016 - Επισκεύθηκα το Μπέλφαστ και πήρα μέρος σε Καθολική Λειτουργία




















Το Μπέλφαστ είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας. Ήταν το κέντρο της Ιρλανδικής βιομηχανίας στα λινά, την επεξεργασία του καπνού, τα σχοινιά καθώς και της ναυπηγικής βιομηχανίας. Ήταν εδώ, στο Μπέλφαστ, όπου κατασκευάστηκε ο Τιτανικός.

Είναι η πρωτεύουσα από την ίδρυση της Βόρειας Ιρλανδίας το 1921. Μεταξύ του 1969 και του 2001 είδε μερικές από τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ των καθολικών και προτεσταντικών πληθυσμών του.

Ήμουν τυχερός που έμεινα στο σπίτι μιας πολύ ευγενικής ηλικιωμένης κυρίας, που έζησε στο Μπέλφαστ για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Μου είπε πολλά για τη σύγκρουση και πώς ήταν η ζωή τότε. Και ήταν τόσο καλή που με ξενάγησε με το αυτοκίνητό της στην πόλη και έμαθα πολλά για την ιστορία της και τις συγκρούσεις. Έτσι, όταν με προσκάλεσε να παρευρεθώ σε μια Καθολική Λειτουργία στην εκκλησία της γειτονιάς της, δέχτηκα χωρίς δισταγμό (και όχι μόνο επειδή θα ήταν η πρώτη φορά που θα έκανα κάτι τέτοιο).

Οι άνθρωποι του Μπέλφαστ είναι εξαιρετικά φιλικοί, γενναιόδωροι και φιλόξενοι. Δεν είναι παράξενο για μένα, γιατί οι Ιρλανδοί (Βόρειοι ή μή) είναι τέτοια άτομα. Είναι τόσο κρίμα που, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να υφίσταται η σύγκρουση - αλλά χωρίς όλη την αιματοχυσία που υπήρχε πριν. Περπάτησα κατά μήκος του δρόμου που λειτουργεί ως το σύνορο μεταξύ της Καθολικής και Προτεσταντικής μεριάς - πολύ παράξενη εμπειρία.

Αλλά τελικά κατέληξα να αφιερώσω τον περισσότερο χρόνο μου στο να περπατάω τριγύρω και να τραβάω φωτογραφίες των πολυάριθμων τοιχογραφιών που βρίσκονται σε πάρα πολλούς τοίχους των δρόμων. Είναι το μόνο όμορφο απομεινάρι μιας κατά τα άλλα διψασμένης για αίμα σύγκρουσης, που έχει επηρεάσει τόσες πολλές ζωές. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 277 - 3 Οκτωβρίου 2016 - Δοκίμασα το τυρί 'Μοντγκόμερι Τσένταρ' της εταιρείας J A & E Montgomery Ltd


Φανταστικό τσένταρ! Ένα πραγματικά αρωματικό και γευστικό τυρί τσένταρ, που κέρδισε το Σούπερ Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του «Ώριμου Παραδοσιακού Τσένταρ Με Παραδοσιακή Γεύση».

Σύμφωνα με την περιγραφή του, για να γίνει χρησιμοποιούνται οι ίδιες χειροποίητες μεθοδοι με αυτές της πρώτης του παραγωγής το 1912. Η φάρμα που το παράγει είναι μία από τις πολύ λίγες που χρησιμοποιούν μη παστεριωμένο γάλα, δίνοντας στο τυρί την μοναδική του γεύση. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 278 - 4 Οκτωβρίου 2016 - Έφτιαξα 'Γαλατόπιτα'



Καιρός να μαγειρέψω κάτι. Και μια που μπύρα και τυρί ήταν στο μενού την προηγούμενη μέρα, ώρα για ένα γλυκάκι. Πρώτη φορά που φτιάχνω Γαλατόπιτα, αλλά βγήκε τόσο νόστιμη και είναι τόσο εύκολο να την κάνεις, που δεν θα είναι η τελευταία! Η συνταγή εδώ.


Μέρα 279 - 5 Οκτωβρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Rio Baile Funk Vol 1 - Favela Booty Beats'


Στην αναζήτησή μου για κάτι νέο να ακούσω, έριξα μια ματιά στην ιστοσελίδα της Guardian και συγκεκριμένα στη λίστα με τα '50 άλμπουμ από όλο τον κόσμο που πρέπει να ακούσεις'. Το συγκεκριμένο άλμπουμ το περιγράφει ως εξής:

"Ξεχάστε την μουσικότητα των άλλων καλλιτεχνών της Βραζιλίας - αυτα τα κομμάτια είναι ωμά, ο πραγματικός ήχος των φαβέλων. Η βραζιλιάνικη μουσική ήταν πάντα σέξι, αλλά τα συγκεκριμένα booty beats πλησιάζουν το όριο του πορνογραφικού'.

Είναι ένα ενδιαφέρων άλμπουμ. Όχι λόγω της μουσικής, αλλά, κυρίως, επειδή είναι σαφώς μια επιλογή ορισμένων ωμών, underground beats - είναι σαν να ακούς πειρατικό ραδιόφωνο. Σε τέτοιο βαθμό που κάποια από τα κομμάτια σαφώς και δεν έγιναν σε στούντιο ηχογράφησης.


Μέρα 280 - 6 Οκτωβρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Dimanche a Bamako' από τους Amadou & Mariam


Παρέμεινα στη λίστα με τα 50 άλμπουμς από όλο τον κόσμο που πρέπει να ακούσεις. Αυτή τη φορά άκουσα αυτό το πολύ καλό άλμπουμ, από τους Amadou & Mariam, ένα τυφλό ζευγάρι από το Μάλι. Ακούγεται πολύ άνετα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 281 - 7 Οκτωβρίου 2016 - Επισκεύθηκα τον Άγιο Μαρίνο















Άλλη μια μικρή χώρα σβήστηκε από τη λίστα μου! Ο Άγιος Μαρίνος είναι μόνο 61 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μέγεθος και έχει πληθυσμό περίπου 32.000. Είναι ένα κρατίδιο που περιβάλλεται από την Ιταλία.

Είναι το παλαιότερο επιζών κυρίαρχο κράτος και συνταγματική δημοκρατία στον κόσμο. Ιδρύθηκε αρχικά στις 3 Σεπτεμβρίου 301 από τον λιθοξόο Marinus της Arba. Ο Άγιος Μαρίνος διέπεται από το Σύνταγμα του Αγίου Μαρίνου, μια σειρά από έξι βιβλία γραμμένα στα λατινικά στα τέλη του 16ου αιώνα, που υπαγορεύουν το πολιτικό σύστημα της χώρας, μεταξύ των άλλων θεμάτων. Η χώρα θεωρείται ότι έχει τα πρώτα γραπτά συνταγματικά κείμενα που εξακολουθούν να ισχύουν.

Έμεινα στην πρωτεύουσά της, την Città di San Marino, μια υπέροχα διατηρημένη πόλη που βρίσκεται στην κορυφή του υψηλότερου σημείου του Αγίου Μαρίνου, το Monte Titano. Είναι, επίσης, στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σε σύγκριση με τις άλλες δύο ορεινές πρωτεύουσες των μικρο-κρατών που έχω επισκεφθεί (Ανδόρα και Λιχτενστάιν), η Città di San Marino προσφέρει την καλύτερη θέα, μια και έχετε μια άποψη 360 μοιρών του Αγίου Μαρίνου και της Ιταλίας (βλέπεις μέχρι και την Τοσκάνη). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 282 - 8 Οκτωβρίου 2016 - Επισκεύθηκα τη Βενετία





















Η Βενετία ήταν για πολλά χρόνια στη λίστα μου και επιτέλους την είδα από κοντά το σαββατοκύριακο που πέρασε. Παρά το ότι είναι Οκτώβριος, είναι ακόμα γεμάτη τουρίστες.

Πρέπει όμως να πω ότι, παρότι είναι πολύ όμορφη, δεν με ενθουσίασε και τόσο. Η όλη βαβούρα γίνεται κυρίως γύρω από την περιοχή του μεγάλου καναλιού. Και σε άλλα, πιο απόμερα μέρη της πόλης, μακριά από τους πολλούς τουρίστες, οι γειτονιές μου φάνηκαν πολύ έρημες και 'ετοιμόροπες'. Πολλά κτίρια είχαν ανάγκη επισκευής και οι τοίχοι ήταν γεμάτοι με άσχημο γκραφιτι.

Η πόλη είναι επίσης πολύ ακριβή (βέβαια, αυτό είναι αναμενόμενο κάπως - επαναπαύεται στο ότι όλα τα ζευγάρια θα είναι διατεθημένα να πληρώσουν για αυτές τις ρομαντικές στιγμές). Και στα λίγα μέρη που δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά το φαγητό είναι μέτριο. Κατάφερα όμως να βρω έναν ωραίο φούρνο, που με κράτησε χορτάτο με τις ωραίες του πίτσες, σάντουιτς και γλυκά.

Χάρηκα που πλέον μπορώ να λέω ότι επισκεύθηκα τη Βενετία - αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα ξαναπάω. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 283 - 9 Οκτωβρίου 2016 - Eπισκεύθηκα την 'Γκαλερί Ντελ' Ακαντέμια' στη Βενετία






Το μεγαλύτερο μουσείο/πινακοθήκη της Βενετίας, περιέχει την πιο εκτεταμένη συλλογή βενετσιάνων 'μάστερ' ζωγράφων στον κόσμο, που καλύπτει το 13ο έως τον 18ο αιώνα - καθώς και έργα από άλλους μεγάλους ζωγράφους όπως Τιτσιάνο, Τιντορέτο, Τζιορτζιόνε, Βερονέζε, Μπελίνι και Καρπάτσιο.

Είναι σίγουρα ένα μέρος που κάθε λάτρης της τέχνης πρέπει να επισκευθεί αν βρίσκεται στη Βενετία. Το αποκορύφωμα της επίσκεψής μου ήταν μια συλλογή από έναν άγνωστο καλλιτέχνη σε μένα μέχρι τώρα, τον Ιερόνυμο Μπος (Jheronimus Bosch). Ένα από τα πιο ωραία πράγματα όταν πας σε ένα μουσείο/πινακοθήκη είναι να ανακαλύπτεις καλλιτέχνες που ποτέ δεν γνώριζες, των οποίων τελικά τα έργα σου αρέσουν πολύ! Χαίρομαι που ανακάλυψα τα θαυμάσια (για μένα) έργα του - τη δουλειά του μπορώ να περιγράψω μόνο ως "ο παππούς του σουρεαλισμού του Νταλί!"

Επειδή δεν επιτρέπονταν οι φωτογραφίες, όλες οι φωτογραφίες είναι από το Google. Οι πρώτες δύο είναι από έργα ζωγραφικής του Bosch. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 284 - 10 Οκτωβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Ida'


Νικήτρια του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2015, η ταινία αυτή από την Πολωνία μας περιγράφει την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας στην Πολωνία του 1962, λίγο πριν ορκιστεί ως καλόγρια σε Καθολικό μοναστήρι, η οποία ψάχνει να βρει τον τάφο τον γονέων της.

Παρά τις πάρα πολλές καλές κριτικές, την βρήκα πολύ αργή και χωρίς πολλά ενδιαφέροντα σημεία για να με κρατήσει κολλημένο στη θέση μου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 285 - 11 Οκτωβρίου 2016 - Έφτιαξα ψωμί "Φουγκάς Ελιάς'



Το Φουγκάς είναι ένα γαλλικό ψωμί που έφτιαξα με τη βοήθεια της μηχανής ψωμιού μου (η οποία έπλασε τη ζύμη). Η συνταγή παρακάτω

210ml νερό
15ml ελαιόλαδο
350γρ άσπρο αλεύρι για ψωμί
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκη γλυκού μαγιά για μηχανή ψωμιού
50γρ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες

1) Βάλτε τα συστατικά στη μηχανή ψωμιού (με τη σειρά που αναφέρεται στο εγχειρίδιο του) και βάλτε την στη βασική ρύθμιση ζύμης.

2) Όταν το μηχάνημα έχει τελειώσει, αφαιρέστε τη ζύμη και τοποθετήστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

3) Χτυπήσει τη ζύμη προς τα κάτω (μια γροθιά κάτω) απαλά και απλώστε την ελαφρά. Βάλτε από πάνω τις ελιές και διπλώστε τη ζύμη δύο ή τρεις φορές για να τις ενσωματώσει.

4) Απλώστε τη ζύμη ξανά και ανοίξτε τη σε ένα στενόμακρο σχήμα, περίπου 30 εκατοστά μήκος. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάντε τέσσερις ή πέντε παράλληλες περικοπές διαγώνια πάνω στη ζύμη, αφήνοντας όμως ανέπαφες τις άκρες. Τεντώστε απαλά τη ζύμη, έτσι ώστε να μοιάζει σαν μια σκάλα.

5) Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί, τοποθετήστε τη ζύμη σε αυτό και καλύψτε με λαδωμένη, διαφανή μεμβράνη. Αφήστε τη σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε όγκο.

6) Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C. Βουρτσίστε την κορυφή της ζύμης με ελαιόλαδο, βάλτε τη στο φούρνο και ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι το ψωμί να έχει ροδίσει. Βάλτε το σε μια σχάρα να κρυωσει.


Μέρα 286 - 12 Οκτωβρίου 2016 - Δοκίμασα το τυρί "Wyfe Of Bath", της εταιρείας Bath Soft Cheese Company



Μια και έφτιαξα ένα πολύ νόστιμο ψωμί την προηγούμενη μέρα, έπρεπε να το συνοδεύσω με ένα βραβευμένο τυρί. Και, τελικά, αυτό που δοκίμασα ήταν πραγματικά πολύ νόστιμο!

Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού το 2015 και στην κατηγορία «Ημίσκληρο τυρί που παράγεται σε φάρμα ή γαλακτοκομεία συνολικής παραγωγής που δεν υπερβαίνει ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο των 2 τόνων». Γίνεται με την τοποθέτηση του τυροπήγματος σε καλάθια που έχουν καλυφθεί με ύφασμα. Σίγουρα δοκιμάστε το αν μπορείτε να το βρείτε! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 287 - 13 Οκτωβρίου 2016 - Επισκεύθηκα το θέατρο 'Everyman' στο Λίβερπουλ





Την Πέμπτη ήταν καιρός να πάω σε άλλο ένα θέατρο του Λίβερπουλ, αυτή τη φορά σε ένα από τα πιο δημοφιλή, το Everyman. Μετά από μια ολοκληρωτική ανακαίνιση άνοιξε ξανά το 2014 με μεγάλους επαίνους, κερδίζοντας το βραβείο RIBA Stirling Prize το 2014 για την Αρχιτεκτονική του.

«Προσβάσιμο και περιβαλλοντικά βιώσιμο, το νέο θέατρο συνδυάζει το κλασσικό του αμφιθέατρο και υπόγειο μπιστρό με πολλές νέες εγκαταστάσεις. Φωτινοί, ανοιχτοί χώροι και ένα καφέ στην πρόσοψή του - εγκαταστάσεις για πρόβες και εργαστήρια - ειδικοί χώροι για εργασία με νέους και κοινοτικές ομάδες - και ένας χώρος εργασίας για συγγραφείς επιτρέπουν σε ολόκληρο το κτίριο να είναι ένα ζωντανό, δημιουργικά κομβικό σημείο, μέρα και νύχτα. Και μια όμορφη πρόσοψη, που παρουσιάζει το λαό του Λίβερπουλ, εκφράζει το γεγονός ότι αυτό είναι πραγματικά ένα Everyman (Καθένας) θέατρο για όλους"

Είδα ένα έργο του Σαίξπηρ, "Οι δύο άρχοντες από τη Βερόνα", το οποίο μετατράπηκε σε ένα μιούσικαλ του 1966. Ήταν μια πολύ ευχάριστη και διαφορετική εμπειρία, με πολύ καλές ερμηνείες από τους ταλαντούχους ηθοποιούς. Οι φωτογραφίες είναι από το Google. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 288 - 14 Οκτωβρίου 2016 - Έφτιαξα Μαροκινό Κσρα



Αυτό το παραδοσιακό 'πλακωτό' ψωμί είναι το τέλειο συνοδευτικό ψωμί για το Ταζίν, ένα είδος πικάντικου Μαροκινού στιφάδου - αλλά είναι εξισου καλό με σαλάτες, τυριά και σάλτσες. Αν έχετε μηχανή ψωμιού, παρακάτω η συνταγή:

200ml νερό
250γρ δυνατό άσπρο αλεύρι για ψωμί
75γρ σιμιγδάλι
1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
Ενάμιση κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ξυρή μαγιά για μηχανή ψωμιού
Ελαιόλαδο για επικάλυψη
Σουσάμι για πασπάλισμα

1) Τοποθετήστε τα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο και το σουσάμι) στη μηχανή ψωμιού, με τη σειρά που λένε οι οδηγίες της. Χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση για βασική ζύμη.

2) Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τοποθετήστε τη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

3) Πατήστε τη ζύμη ελαφριά πρώς τα κάτω και στη συνέχεια χωρίστε την σε 2 μπάλλες. Πατήστε την κάθε μπάλλα ώστε να γίνει ένας δίσκος ζύμης πάχους 2 εκατοστών.

4) Τοποθετήστε κάθε δίσκο ζύμης σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί. Καλύψτε το με λαδωμένη διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

5) Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Βουρτσίστε την κορυφή της κάθε ζύμης με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με σουσάμι. Τσιμπήστε την επιφάνεια με μια μικρή σούβλα ή ένα πιρούνι.

6) Ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να έχει πάρεο χρώμα και να ακούγεται σαν να είναι κούφιο αν το χτυπήσετε από κάτω. Βάλτε το σε μια σχάρα να κρυώσει.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό άσπρο αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως για μια ποιο δυνατή γεύση.


Μέρα 289 - 15 Οκτωβρίου 2016 - Επισκεύθηκα το St George's Hall (Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου) στο Λίβερπουλ









Δεν γίνεται να μένεις στο Λίβερπουλ και να μην έχεις παρατηρήσει ποτέ το συγκεκριμένο κτίριο. Με το που βγαίνεις από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάιμ Στριτ είναι το πρώτο κτίριο που θα δεις - και αν είσαι Έλληνας ίσως και μπερδευτείς και νομίσεις ότι είσαι ακόμα στην Ελλάδα!

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1841 και το κτίριο άνοιξε το 1854. Αρχικά είχε δύο ξεχωριστές λειτουργίες: αίθουσα για φεστιβάλ, συναντήσεις, δείπνα και συναυλίες - και ως δικαστήριο.

Μάλιστα, το Βασιλικό Δικαστήριο του Λίβερπουλ στεγαζόταν στο νότιο άκρο του κτιρίου μέχρι το 1984. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 έλαβε χώρα μια σημαντική εργασία συντήρησης του κτιρίου, που κόστισε 23εκ λίρες. Ξανα-άνοιξε επίσημα τον Απρίλιο του 2007 από τον πρίγκιπα Κάρολο.

Επιτέλους είχα την ευκαιρία να δω το εσωτερικό του κτιρίου. Πήρα μάλιστα και μέρος σε μία από τις ξεναγήσεις που σε πάνε στα βάθη και ύψη του κτιρίου (φόρεσα μάλιστα και κανονική στολή εργάτη με κράνος !!) και έμαθα πολλά για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, καθώς και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες δικαστικές υποθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δωμάτιά του . Σίγουρα θα ξαναπάω για να επισκευθώ και τις υπόλοιπες αίθουσές του, δεδομένου ότι είναι ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο. Οι πρώτες 4 φωτογραφίες είναι από το Google. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 290 - 16 Οκτωβρίου 2016 - Έφαγα χάμπουργκερ στο 'Death Row Dinner' (Η τραπεζαρία του θανατοποινίτη) στο Λίβερπουλ





Καλή παρέα και ακόμα καλύτερη κουβέντα (ειδικά για ποδοσφαιρικά θέματα) ήταν η Κυριακάτικη απασχόληση. Και όταν βρήκαμε κλειστό το μέρος που πρότεινα για πολύ καλά χάμπουργκερ , μπήκαμε σε αυτό εδώ το μέρος.

Είμουν τυχερός μια και όχι μόνο το χάμπουργκερ ήταν καλό αλλά ήταν και η πρώτη μου φορά σε αυτό το μέρος. Ενδιαφέρον ντεκόρ (δεν ξέρω αν όντως μοιάζει με την τραπεζαρία που τρώνε οι θανατοποινίτες μια και δεν έτυχε να ήμουν ποτέ) - και το φαγητό και η μουσική άρεσε σε όλη την παρέα. Εκτός από τη φωτογραφία του χάμπουργκέρ μου όλες οι άλλες είναι από το Google. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 291 - 17 Οκτωβρίου 2016 - Δοκίμασα κεμπάμπ από το Tureen, στο Λίβερπουλ


Υπάρχει μια μικρή ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη μέρα!

Η Δευτέρα ήταν βραδιά ποδοσφαίρου στο Άνφιλντ. Στο δρόμο για το γήπεδο το λεωφορείο σταμάτησε σε κόκκινο φανάρι, ακριβώς έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί. Δεν το είχα προσέξει άλλη φορά (ψωνίζω συχνά από την περιοχή εκείνη) - αλλά παρατήρησα της μεγάλες σούβλες με κομμάτια κοτόπουλου που έμπαιναν μέσα σε έναν πύλινο φούρνο. Και αποφάσισα να περάσω από κει μια άλλη φορά.

Το πλάνο άλλαξε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα και την απογοητευτική ισοπαλία με τη Μαν Γ. Δυο πολλοί καλοί μου φίλοι θα έμεναν το βράδυ στο σπίτι μου και μια που πεινούσαμε και οι τρεις, αποφασίσαμε να παμε απο κει. Αγοράσαμε μεγάλα κεμπαμπ κοτόπουλου τυλιγμένα σε αραβικό ψωμί που το έφτιαχναν εκείνη την ώρα. Ο ιδιοκτήτης μας κέρασε και κομμάτια από 'αρνί κοφτά' που μόλις είχε βγει από το φούρνο (πολύ νόστιμο), καθώς και αναψυκτικά.

Πολύ νόστιμο κεμπάμπ με μπόλικο κοτόπουλο (κρίμα που η φωτογραφία δεν το δείχνει).


Μέρα 292 - 18 Οκτωβρίου 2016 - Δοκίμασα το τυρί "Quicke's Extra Mature Cheddar" της εταιρείας Quicke's Traditional Ltd



Άλλο ένα βραβευμένο τυρί και ένα φανταστικό ώριμο τσένταρ! Νικητής του Χρυσού Μεταλλίου στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού 2015 στην κατηγορία "Έξτρα ώριμο παραδοσιακό τσένταρ - παραδοσιακή γεύση".

Ωρίμανσε για 18-21 μήνες, με αποτέλεσμα να είναι ένα πολύ νόστιμο και δυνατό σε γεύση τυρί, που μπορείτε να απολαύσετε με οτιδήποτε - ειδικά με ένα ποτήρι βαθύ κόκκινο Cabernet Sauvignon. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 293 - 19 Οκτωβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Ο Οικογενειακός Φίλος'


Όταν είδα την καταπληκτική ταινία 'Η Τέλεια Ομορφιά', αποφάσισα να δω άλλη μια ταινία σκηνοθετημένη από τον Πάολο Σορεντίνο. Αλλά αυτή τη φορά 'Ο Οικογενειακός Φίλος' απογοήτευσε, ειδικά αν τη συγκρίνεις με την Τέλεια Ομορφιά. Περισσότερες πληροφορίες εδω


Μέρα 294 - 20 Οκτωβρίου 2016 - Έφτιαξα 'Καρβέλι με Φέτα και Μαύρες Ελιές'



Άλλο ένα νόστιμο ψωμί, που είναι πιό νόστιμο όταν τρώγεται την ίδια ημέρα. Προσωπικά, την επόμενη φορά θα προσθέσω περισσότερες ελιές και φέτα, για να δώσει μια πιο έντονη γεύση. Εδώ είναι η συνταγή, αν έχετε μια μηχανή ψωμιού:

210ml νερό
350γρ σκληρό άσπρο αλεύρι για ψωμί
25γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλιά της σούπας αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ξυρή μαγιά για μηχανή ψωμιού
40γρ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
50γρ τυρί φέτα, τριμμένη
ελαιόλαδο για το άλειμμα

1) Τοποθετήστε τα πρώτα 7 συστατικά στη μηχανή ψωμιού, με τη σειρά που αναφέρεται στο εγχειρίδιο της μηχανής. Ρυθμίστε τη μηχανή στη βασική ρύθμιση ζύμης.

2) Όταν η μηχανή κάνει μπιπ (ή 5 λεπτά πριν το τέλος του κύκλου ζυμώματος) προσθέτουμε τις ελιές και τη φέτα.

3) Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, τοποθετήστε τη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χτυπήστε την ελαφρά με μια γροθιά προς τα κάτω.

4) Κάντε τη ζύμη μια παχουλή μπάλα, τοποθετήστε τη σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί, σκεπάστε τη με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει για 30-45 λεπτά σε ζεστό μέρος.

5) Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Αφαιρέστε τη διαφανή μεμβράνη, βουρτσίστε την κορυφή της ζύμης με ελαιόλαδο και ψήστε τη για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.


Μέρα 295 - 21 Οκτωβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Τες, Γλυκιά Μου Ξαδέλφη'


Η συγκεκριμένη ταινία είναι ένα δράμα του 1979, σκηνοθετημένη από τον Ρομάν Πολάνσκι. Κέρδισε το 38ο Βραβείο Χρυσής Σφαίρας ως Καλύτερη Ξένη Ταινία. Είναι μια διασκευή του φημισμένου βιβλίου του Τόμας Χάρντι 'Η Τες Των Ντ'Υρμπερβίλ', που δημοσιεύτηκε το 1891.

Ο Τόμας Χάρντι δεν είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Από τότε που διάβασα το βιβλίο του 'Τζουντ Ο Αφανής' και μετά διάβασα το 'Η Τες Των Ντ'Υρμπερβίλ' αποφάσισα να μην διαβάσω άλλα βιβλία του μια και βρίσκω το στυλ του βαρετό.

Αλλά μια που λατρεύω ταινίες περιόδου, αποφάσισα να δω αυτή την ταινία ελπίζωντας ότι ο Πολάνσκι θα έδινε μια καλή μορφή σε ένα όχι και τόσο καλό βιβλίο. Δυστυχώς οι ελπίδες μου δεν επιβεβαιώθηκαν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 296 - 22 Οκτωβρίου 2016 - Έφαγα στο 'Slim's Pork Chop Express' στο Λίβερπουλ


Άλλο ένα Σάββατο γεμάτο ποδοσφαιρο και Άνφιλντ, οπότε η ευκαιρίες να κάνω κάτι καινούριο ήταν περιορισμένες. Έτσι δοκίμασα άλλο ένα εστιατόριο. Το συγκεκριμένο σερβίρει διάφορα πιάτα με χοιρινό. Η φωτογραφία είναι παραπλανιτική - λόγω του χαμηλού φωτισμού το φαγητό μοιάζει να έχει καεί! Και όχι, δεν τα έφαγα όλα αυτά μόνος μου!! Νόστιμο φαγητό, ειδικά τα παιδάκια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 297 - 23 Οκτωβρίου 2016 - Επισκεύθηκα τις Σήραγγες Γουίλιαμσον, στο Λίβερπουλ





Οι Σήραγγες Γουίλιαμσον είναι ένας λαβύρινθος από σήραγγες στην περιοχή Έτζ Χιλ, στο Λίβερπουλ. Χτίσθηκαν υπό τη διεύθυνση του εκκεντρικού επιχειρηματία Τζόζεφ Γουίλιαμσον, μεταξύ του 1810 και 1840. Παρέμειναν εγκαταλελειμμένες, γεμάτες μπάζα και σκουπίδια, έως ότου ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών το 1995. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές (οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα) και μέρους των σηράγγων είναι ανοικτό στο κοινό ως μέρος πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για να είμαι ειλικρινής απογοητεύτικα λίγο από την επίσκεψή μου. Έχοντας επισκευθεί αρκετές σήραγγες και σπηλιές στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν πολύ σύντομη. Άσε που στην πραγματικότητα δεν ήταν σήρραγες. Ο Γουίλιαμσον προσπάθησε να ανεβάσει την επιφάνεια της γης (η περιοχή ήταν πλαγιά ενός λόφου) ούτως ώστε να χτίσει σπίτια από πάνω. Έτσι, έχτισε μια σειρά από 'στέγες' στις πλευρές του λόφου, οι οποίες δίνουν στο χώρο κάτω από τις στέγες αυτές την εικόνα σήραγγας.

Ωστόσο, η ιστορία γύρω από τον Γουίλιαμσον και για το πώς κατασκευάστηκαν οι σήραγες ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Εκτός από τις πρώτες 2 φωτογραφίες, οι άλλες είναι από το Google. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 298 - 24 Οκτωβρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Space Is The Place' από τον Sun Ra


Γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου όταν ξέρω ότι θα καταλήξω με πονοκέφαλο!!;; Αποφάσισα να ρίξω μια ματιά σε άλλη μια μουσική λίστα. Αυτή τη φορά στη λίστα με τα 50 πιό περίεργα άλμπουμ όλων των εποχών από το περιοδικό Mojo.

Το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν στο νούμερο 2 αλλά κατάφερε να μου δώσει πονοκέφαλο 1ου βαθμού! Το να το πείς 'πειραματική τζαζ' θα ήταν υποτιμιτικό για την πειραματική τζαζ. Το να το πεις 'μια σειρά τυχαίων μουσικών νότων που κατά λάθος δημιουργούν μελωδία που και που' θα ήταν μια πιο ακριβής περιγραφή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 299 - 25 Οκτωβρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Tilt' του Scott Walker


Άλλο ένα άλμπουμ από τη λίστα των 50 πιο περίεργων άλμπουμ όλων των εποχών. Αλλά αυτή τη φορά ένα αρκετά καλό άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995 και έφτασε στο νούμερο 27 των άλμπουμ τσαρτς στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ούτε ένα single.

Το είδος της μουσικής στο άλμπουμ περιγραφεται ως 'Αρτ Ροκ, Αβαντ-Γκαρντ, πειραματικό'. Παρά τον καταθλιπτικό και μελανγχολικό τόνο που υπάρχει σε όλο το άλμπουμ, η όλη διάταξή του, από τη μουσική ως τους στίχους, είναι αξιέπαινη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Μέρα 300 - 26 Οκτωβρίου 2016 - 'Εφτιαξα 'Καρυδόπιτα Πελοποννήσου'


Έφτασα ήδη τις 300 μέρες!!! Άλλες 66 μέρες μείνανε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές χρονιές που είχα ποτέ. Και για να το γιορτάσω, δοκίμασα άλλη μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή, που δημιούργησε πολλά χαρούμενα και ικανοποιημένα πρόσωπα όσων δοκίμασαν το τελικό αποτέλεσμα. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 301 - 27 Οκτωβρίου 2016 - 'Εφτιαξα 'Ψωμί με σπανάκι και παρμεζάνα'




Πρέπει να πω ότι από όλα τα ψωμιά που έχω φτιάξει ως τώρα το συγκεκριμένο δεν μου άρεσε και τόσο. Το σπανάκι του δίνει μια παράξενη γεύση. Αλλά αν θέλετε να το κάνετε, η συνταγή παρακάτω!

1 κ σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, κομμένο
115γρ φρέσκα φύλλα σπανακιού
120ml νερό
1 αυγό
450γρ σκληρό λευκό αλεύρι για ψωμί
Μισό κ γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
50γρ τριμμένη παρμεζάνα
1,5 κ γλυκού αλάτι
1 κ γλυκού ζάχαρι
1,5 κ γλυκού ξηρή μαγιά για μηχανή ψωμιού
2 κ σούπας κουκουναρόσπορο

1) Ζεστένετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε το σπανάκι, ανακατεύετε καλά να αναμυχθούν και σκεπάζετε καλά το τηγάνι. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά. Μετά ανακατεύετε και παλι και αφήνετε το τηγάνι χωρίς σκέπασμα, να κρυώσει.

2) Βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά στη μηχανή ψωμιού, με τη σειρά που λέει το εγχειρίδιο λειτουργείας της.

3) Ρίξτε στη μηχανή και το μείγμα με το σπανάκι. Βάλτε τη μηχανή στη βασική ρύθμιση ζύμης.

4) Προσθέστε τον κουκουναρόσπορο όταν το κουδούνι της μηχανής χτυπήσει ή 5 λεπτά πριν τελειώσει ο κύκλος ζύμωσης.

5) Όταν το μηχάνημα έχει τελειώσει, αφαιρέστε τη ζύμη και τοποθετήστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χτυπήστε τη ζύμη προς τα κάτω (μια γροθιά κάτω) απαλά και απλώστε την ελαφρά σε σχήμα παραλληλόγραμμου, περίπου 2,5εκ σε πάχος.

6) Τυλίξτε την παραλληλόγραμμη ζύμη από τη μια πλευρα ώστε να σχηματίσει το σχήμα μιας παχιάς σκυτάλης, με ένα τετράγωνο άκρο. Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελφρώς αλευρωμένο ταψί, σκεπάστε τη με μια ελαφρά λαδωμένη διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

7) Γυρίστε τη ζύμη από την άλλη μεριά και βάλτε τη σε άλλο ένα ελαφριά αλευρωμένο ταψί. Κάντε τη ζύμη πιο παχιά με το να γυρίσετε τις άκριες και τις πλευρές της προς τα κάτω. Σκεπάστε την και πάλι με μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.

8) Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε την κορυφή σε πέντε διαγώνιες καθέτους. Ψήστε το ψωμί για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο το κάτω μέρος, όταν το χτυπήσετε. 


Μέρα 302 - 28 Οκτωβρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Forever' από τους The Cranes


Δεν θυμάμαι το λόγο που είχα αυτό το άλμπουμ στη λίστα μου. Μάλλον εμφανίστηκε σε μια από τις λίστες που είχα βρει, αλλά δε μπορώ να θυμηθώ σε ποια. Είναι ΟΚ άλμπουμ αλλά τίποτα το ιδιαίτερο εκτός από την πολύ καλή φωνή της τραγουδίστριάς του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Μέρα 303 - 29 Οκτωβρίου 2016 - Έφτιαξα 'Ψωμί με καραμελωμένα κρεμμύδια'



Ένα πολύ νόστιμο ψωμί που κάνει μια πεντανόστιμη κόρα.

80γρ βούτυρο
2 κρεμμύδια, κομμένα
280ml νερό
1 κ σούπας μέλι
450γρ δυνατό λευκό αλεύρι για ψωμί
1,5 κ γλυκού αλάτι
Μισή κ γλυκού πιπέρι
1,5 κ γλυκού ξηρη μαγιά για μηχανή ψωμιού

1) Λειώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το κρεμμύδι να κρυώσει.

2) Βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά στη μηχανή ψωμιού, με τη σειρά που λέει το εγχειρίδιο λειτουργείας της.

3) Βάλτε ένα σουρωτήρι πάνω από τη μηχανή και ρίξτε τα υλικά από το τηγάνι, έτσι ώστε το ζουμί από το κρεμμύδι να πέσει πάνω στα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε το κρεμμύδι στην άκρη να κρυώσει τελείως.

4) Βάλτε τη μηχανή στη βασική ρύθμιση ζύμης. Προσθέστε το κρεμμύδι όταν το κουδούνι της μηχανής χτυπήσει ή 5 λεπτά πριν τελειώσει ο κύκλος ζύμωσης.

5) Όταν το μηχάνημα έχει τελειώσει, αφαιρέστε τη ζύμη και τοποθετήστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χτυπήστε τη ζύμη προς τα κάτω (μια γροθιά κάτω) απαλά και δώστε της ένα σφαιρικό σχήμα.

6)  Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελφρώς αλευρωμένο ταψί, σκεπάστε τη με μια ελαφρά λαδωμένη διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.

7) Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε στην κορυφή ένα σταυρό περίπου 1εκ σε βάθος. Ψήστε το ψωμί για 35-40 λεπτά. 


Μέρα 304 - 30 Οκτωβρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Harnessed The Storm' από τους Drexciya


Άλλο ένα άλμπουμ για το οποίο δεν θυμάμαι το λόγο που το έβαλα στη λίστα. Αυτή τη φορά είναι από μια πολύ γνωστή εταιρία χορευτικής μουσικής (Tresor) αλλά η ταυτότητα των μελών του γκρουπ είναι άγνωστη. Δεν μου άρεσε και τόσο, πολύ μινιμαλιστικό για τα γούστα μου.


Μέρα 305 - 31 Οκτωβρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Η Έβδομη Σφραγίδα'


Η συγκεκριμένη ταινία είναι παράδειγμα του γιατί θα συνηστούσα σε όλους σας να κάνετε κάποτε αυτό που κάνω φέτος (δηλ κάτι καινούριο κάθε μέρα). Δεν έχει να κάνει μόνο με τις καινούριες εμπειρίες που αποκτάς - έχει να κάνει με το πόσο εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου.

Δεν ήξερα τίποτε για τη συγκεκριμένη ταινία. Αλλά όταν άκουσα το άλμπουμ 'Tilt' του Σκωτ Γουόκερ (βλέπε πιο πάνω), το ενδιαφέρον μου για αυτόν τον καλλιτέχνη με έκανε να ακούσω και άλλα κομμάτια του. Ένα από αυτά, που μου άρεσε πάρα πολύ, είχε τον ίδιο τίτλο και από ό,τι έμαθα το έγραψε επηρεασμένος από την ταινία.

Έτσι, ως αποτέλεσμα, είδα την ταινία που ήταν πάρα πολύ καλή. Σκηνοθετημένη από τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, λέει την ιστορία ενός ιππότη του Μεσαίωνα και την παρτίδα σκακιού που παίζει με την προσωποποίηση του Θανάτου, ο οποίος έχει έρθει για να πάρει τη ζωή του. Αξίζει να τη δείτε. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Οκτώβριος 2016 - Σύνοψη
Ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας πολλών και διάφορων δραστηριοτήτων. Δοκίμασα 3 βραβευμένα τυριά, έκανα 2 συνταγές για πρώτη φορά, επισκεύθηκα 3 εστιατόρεια και έφτιαξα 5 ψωμιά. Είδα επίσης 4 ταινίες και άκουσα 6 άλμπουμς. Αλλά κυρίως, επισκεύθηκα 4 μέρη στο Λίβερπουλ και έσβησα άλλα 4 μέρη από τη λίστα μου! (Μπέλφαστ, Giant's Causeway, Σαν Μαρίνο και Βενετία).