25 September 2016

Κάνε Κάτι Καινούριο Κάθε Μέρα - Αύγουστος 2016



Μέρα 214 - 1 Αυγούστου 2016 - Είδα την ταινία 'Μπελ Εποκ'


Νικητής του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1993, η πολύ καλή και χιουμοριστική αυτή ταινία από την ισπανία βασίζεται στην εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 215 - 2 Αυγούστου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Bahane (Remixes) της Sezen Aksu


Σήμερα αποφάσισα να ακούσω ένα άλμπουμ. Αυτή τη φορά έριξα μια ματιά στη λίστα με τα πιο εμπορικά remix άλμπουμ όλων των εποχών και ανακάλυψα το συγκεκριμένο στο νούμερο 8!! 'Εχει πουλήσει περίπου 421000 αντίτυπα από το έτος κυκλοφορίας του, το 2005.

Η Sezen Aksu είναι μια πολύ δημοφιλής τραγουδίστρια από την Τουρκία, που έχει πουλήσει πάνω από 400 εκ άλμπουμς σε όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι 'εντάξει' - έχει κάποια πολύ καλά χορευτικά ρεμίξ, αλλά έχει επίσης και αρκετά που παραείναι ποπ/εμπορικά για τα γούστα μου. 


Μέρα 216 - 3 Αυγούστου 2016 - Είδα την ταινία 'Λεβιάθαν'


Προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2015, αλλά δεν το κέρδισε. Παρόλα αυτά, αυτή η πολύ καλή ταινία από την Ρωσσία έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία κινηματογράφου. Έχει το συνηθισμένο, αργό ρυθμό των περισσότερων ταινιών από τη Ρωσσία, αλλά κάνει πολύ καλή δουλειά με αυτό τον τρόπο στο χτύσιμο των χαρακτήρων της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 217 - 4 Αυγούστου 2016 - Είδα την ταινία 'Ο Καίσαρας Πρέπει Να Πεθάνει'


Αν υπάρχει μια ταινία που δείχνει τη δύναμη που ασκούν υποσυνείδητα οι καλές τέχνες και η λογοτεχνία στη ζωή μας, τότε σίγουρα είναι αυτή!! Όλοι οι ηθοποιοί είναι πραγματικοί βαρυποινίτες, οι οποίοι ετοιμάζουν μια δημόσια θεατρική παράσταση του έργου του Σαίξπηρ 'Ιούλιος Καίσαρας'. Το αποτέλεσμα (αλλά και η ταινία ολόκληρη) είναι πραγματικά συγκλονιστικό και θα σας κάνει να σκεφτείτε πολύ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 


Μέρα 218 - 5 Αυγούστου 2016 - Είδα την ταινία 'Το Κυνήγι'


Λάθος στη συγκεκριμένη ταινία!! Αντί να δω την ομώνυμη Δανέζικη του 2012, είδα αυτήν εδώ που δεν ήταν καθόλου καλή! Δεν βρήκα τον τίτλο της στα ελληνικά οπότε έκανα ακριβής μετάφραση του τίτλου της. Δεν θα σας βασανίσω παραπάνω με αυτή την ταινία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 219 - 6 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα την 'Οικία Σάντλευ', στο Λίβερπουλ





Ένα υπέροχο, ιστορικό σπίτι που χτίστηκε το 1824, το οποίο είναι πλέον μουσείο και γκαλερί τέχνης. Περιέχει τη συλλογή του Τζώρτζ Χολτ, πρωην εφοπλιστή και ιδιοκτήτη της οικίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 220 - 7 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα την πύλη του Strawberry Field, στο Λίβερπουλ


Το Strawberry Field (Παιδίο Φραουλών) ήταν ένα σπίτι για παιδιά, που ανήκε στο Στρατό Σωτηρίας, και βρίσκεται στο Γούλτον (προάστιο του Λίβερπουλ). Το όνομα έγινε παγκοσμίως γνωστό το 1967 με την κυκλοφορία του τραγουδιού 'Strawberry Fields Forever' από τους Μπιτλς. Ο Τζων Λέννον μεγάλωσε κοντά στο σπίτι αυτό. Μία από τις απολαύσεις των παιδικών του χρόνων ήταν το πάρτυ που γινόταν στους κήπους του σπιτιού κάθε καλοκαίρι. Δυστυχώς, σήμερα το σπίτι και οι κήποι είναι κλειστά στο κοινό. Η πύλη εισόδου των κήπων βρίσκεται όμως ακόμα εκεί.


Μέρα 221 - 8 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το σπίτι του Διευθυντή της Προβλήτας, στο Λίβερπουλ.



Το συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται στο συγκρότημα του Άλμπερτ Ντοκ. Χτίστηκε το 1852 για τον διευθυντή της προβλήτας και την οικογένειά του. Ο διευθυντής ήταν υπεύθυνος για την ασφαλή μετακίνηση των καραβιών που έρχονταν και έφευγαν από το λιμάνι του Λίβερπουλ κατα τη διάρκεια παλίρροιας. Το 2003 το σπίτι μεταμορφώθηκε σε μουσείο που δείχνει πως ηταν τα σπιτια κατα τη διάρκεια του πολέμου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 222 - 9 Αυγούστου 2016 - Είδα την ταινία 'Σαν Αδέσποτο Σκυλί'


Άλλη μια πολύ καλή ταινία, η οποία έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένης και μιας Χρυσής Σφαίρας Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1988. Είναι ένα Σουηδικό δράμα που περιγράφει τη ζωή ενός αγοριού που στ'ελνεταο να ζήσει με συγγενείς. Αξίζει να το δείτε. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 223 - 10 Αυγούστου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'The Decline Of The British Sea Power' από τους British Sea Power


Βρίσκεται στη λίστα των καλύτερων indie άλμπουμς όλων των εποχών, του περιοδικού ΝΜΕ. Θα σας πω μετά βεβαιότητας ότι δεν θα υπήρχε σε καμμία μα καμμία από τις μουσικές λίστες μου! Καθόλου του γούστου μου, εκτός από κάνα δυο σπάνιες εξαιρέσεις. Τουλάχιστον δοκίμασα!! Περισσότερες πληροφορίες για το γκρουπ εδώ.


Μέρα 224 - 11 Αυγούστου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Our Endless Numbered Days' από τους Iron & Wine


Άλλο ένα άλμπουμ από τη λίστα των καλύτερων indie άλμπουμς όλων των εποχών, αλλά αυτή τη φορά μου άρεσε. Μια συλλογή ωραίων μπαλάντων, που ακούγεται άνετα και σε κάνει να ηρεμήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το γκρουπ εδώ.


Μέρα 225 - 12 Αυγούστου 2016 - 'Εφαγα στο εστιατόριο 'Wildwood', στο Τσέλμσφορντ





Το Σαββατοκύριακο αυτό επισκεύθηκα δύο πολύ καλούς μου φίλους και με πήγαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο για βραδυνό. Το φαγητό ήταν καλό αλλά τί να το κάνεις, όταν το προσωπικό μας ρωτούσε συνέχεια αν τελειώσαμε τα πιάτα μας, ενώ συγχρόνως ξεχνούσαν να μας φέρουν άλλα που είχαμε παραγγείλει. Περισσότερες πληροφορίες για το εστιατόριο εδώ.


Μέρα 226 - 13 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το Γουίκφορντ



Δεν ανέβασα καμμιά φωτογραφία του Γουίκφορντ, μια και είναι μια πολύ μικρή πόλη με τίποτα το ιδιαίτερο. Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από την περιοχή γύρω από το Γουίκφορντ. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη μέρα πέρασε πολύ ευχάριστα χάρις του εξαιρετικού μπάρμπεκιου που έκαναν οι φίλοι μου στο σπίτι τους.


Μέρα 227 - 14 Αυγούστου 2016 - 'Ακουσα το άλμπουμ 'Since I Left You' από τους The Avalanches


Το συγκεκριμένο γκρουπ το ξέρω βέβαια, αλλά αυτό το άλμπουμ κατάφερε να περάσει κάτω από το ραντάρ μου. Βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ ηλεκρονικής χορευτικής μουσικής του περιοδικού Rolling Stone. Το αξίζει. Πολύ καλό! Περισσότερες πληροφορίες για το γκρουπ εδώ.


Μέρα 228 - 15 Αυγούστου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'St Feuillien Grand Cru'



Η ώρα για τις διακοπές μου έχει σχεδόν φτάσει, οπότε ώρα να το γιορτάσω δοκιμάζοντας για πρώτη φορά μερικές Βελγικές μπύρες. Η συγκεκριμένη είναι πλύ καλή και, παρότι δεν είναι lager, οι φίλοι του είδους lager θα την αγαπήσουν. Η γεύση της είναι κάπως ελαφριά - προσοχή όμως - έχει 9,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ! Παρότι μου άρεσε, η Hoegaarden Grand Cru είναι ακόμα η αγαπημένη μου από την κατηγορία Grand Cru. Περισσότερες πληροφορίες για τη μπύρα εδώ.


Μέρα 229 - 16 Αυγούστου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Sporkin Veurns Reuzenbier Tripel'



Το είδος Tripel μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά η συγκεκριμένη μπύρα δε μου άρεσε και τόσο. Η γεύση του λυκίσκου ήταν αρκετά έντονη, γι αυτό. Περιεκτικότητα αλκοόλ 7%.


Μέρα 230 - 17 Αυγούστου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Guinness Special Export'



Μέχρι στιγμής η Γκίνες έχει ποσοστό επιτυχίας 50% με μένα. Δε μου αρέσει καθόλου η Γκίνες που σερβίρουν στη Βρετανία, αλλά μου αρέσει αυτή που σερβίρουν στο Δουβλίνο. Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη, η οποία (αν δεν κάνω λάθος) εμφιαλώνεται στην Ιρλανδία για πώληση στο Βέλγιο. Ίσως γι' αυτό η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι τόσο μεγάλη (8%). Δε μου άρεσε όμως. Η γεύση της ξεκινάει σαν μια κλασσική σκούρα Βελγική μπύρα, κάτι σαν την Kasteel ή την Rochefort. Αλλά αμέσως γυρίζει πολύ προς τον καφέ και είναι αρκετά πικρή όσο περνάει ο χρόνος. Δυσκολεύτηκα να την πιω.


Μέρα 231 - 18 Αυγούστου 2016 - Δοκίμασα τη μπύρα 'Cuvee Des Jacobins Rouge'



Η πρώτη Βελγική μπύρα που δεν κατάφερα να τελειώσω!! Μέχρι σήμερα δεν είχα δοκιμάσει Sour Ale (ξινή μπύρα) και αποφάσισα να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη επειδή είχε πολύ καλές κριτικές. Έχει ένα πολύ όμορφο ρουμπινένιο χρώμα, που δυστυχώς δε μπορείτε να δείτε στην παραπάνω φωτογραφία. Αλλά η γεύση! Πάρα πολύ ξινή για τα γούστα μου - σαν να είχες ρίξει ξύδι μέσα στο μπουκάλι! Μην ανησυχείτε όμως. Θα την χρησιμοποιήσω σε ένα από τα ψωμιά που θα φτιάξω μια και μου αρέσει η ξινή γεύση στο ψωμί - του δίνει άτι από παραδοσιακό χωριάτικο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 


Μέρα 232 - 19 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα τη Μπούντβα










Οι διακοπές μου έφτασαν και σήμερα έσβησα από τη λίστα μου άλλη μια χώρα (Μαυροβούνιο) και μια πόλη (Μπούντβα).

Η Μπούντβα είναι μια πόλη του Μαυροβουνίου στην Αδριατική Θάλασσα. Έχει περίπου 14.000 κατοίκους και είναι το κέντρο του Δήμου Μπούντβα. Η παράκτια περιοχή γύρω της ονομάζεται Ριβιέρα Μπούντβα και είναι το κέντρο του τουρισμού του Μαυροβουνίου. Η πόλη είναι γνωστή για την καλά διατηρημένη μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη, τις αμμώδεις παραλίες και την πλούσια νυχτερινή ζωή. Η Μπούντβα είναι 2.500 ετών, κάτι που την κάνει να είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στις ακτές της Αδριατικής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 233 - 20 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα τον Κόλπο του Κότορ και το Πέραστ




Ο κόλπος του Κότορ βρίσκεται στην Αδριατική Θάλασσα, στο νοτιοδυτικό Μαυροβούνιο. Ο κόλπος κατοικείται από την αρχαιότητα . Οι καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του Kotor , Risan , Tivat , Perast , Prčanj και Herceg Novi , μαζί με το φυσικό τους περιβάλλον, είναι σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα . Η περιοχή του κόλπου του Κότορ αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979. Οι πολλές ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής την κάνουν να είναι ένας σημαντικός τόπος προσκυνήματος.

Τη συγκεκριμένη μέρα επισκεύθηκα δύο μέρη, την παλιά πόλη το Κότορ και το Πέραστ.













Το Πέραστ (παραπάνω φωτογραφίες) είναι στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονιμιάς της UNESCO. Eίναι μια παλιά πόλη, στον κόλπο του Κότορ. Είναι γνωστό για τα Ενετικά παλάτια του αλλά και τα δύο νησάκια του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας των Βράχων. Το δεύτερο μάλιστα είναι το μόνο τεχνητά κατασκευασμένο νησί στην Αδριατική, με έκταση 3.030 τμ - χτίστηκε πάνω σε ένα βράχο όταν δύο Ενετοί ναύτες από το Πέραστ βρήκαν μια εικόνα της Παναγίας το 1452. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.











Το Κότορ (βλέπε φωτογραφίες παραπάνω) είναι μια όμορφη παραλιακή πόλη στον κόλπο του Κότορ. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 13.000 και είναι το διοικητικό κέντρο του Δήμου Κότορ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 234 - 21 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το Ντουμπρόβνικ












Το Ντουμπρόβνικ είναι μια πόλη στη νότια Κροατία, στις ακτές της Αδριατικής Θάλασσας. Είναι γνωστό για τη χαρακτηριστική παλιά πόλη του, η οποία είναι περικυκλωμένη με τεράστια πέτρινα τοίχη που ολοκληρώθηκαν τον 16ο αιώνα. Παρά τις χιλιάδες των τουριστών (είναι υψηλή σεζόν, τί να κάνουμε) δεν μπορείς να αγνοήσεις το γεγονός ότι είναι μια πολύ όμορφη πόλη και, είτε η παλιά είτε η πιο μοντέρνα πόλη, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς να κάνεις μια πόλη να είναι τουριστικός προορισμός για εκατομμύρια. Συγγνώμη φίλοι του Game Of Thrones, περιμένω τη σειρά να τελειώσει για να τη δω όλη με τη μία, γι 'αυτό και δεν ξέρω καν αν φωτογράφισα σημεία που είναι στη σειρά. Πάντως δοκίμασα ένα μπέργκερ από χταπόδι για πρώτη φορά - νόστιμο, αλλά όχι όσο ενα χταποδάκι στα κάρβουνα! Και μην ξεχνάμε ότι έσβησα άλλη μια χώρα από τη λίστα μου (Κροατία). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 235 - 22 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το Μόσταρ











Το Μόσταρ είναι μια πόλη στη νότια Βοσνία-Ερζεγοβίνη και είναι στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι η πιο σημαντική πόλη της περιοχής της Ερζεγοβίνης και πολιτιστική πρωτεύουσα της. Το Μόσταρ πήρε το όνομά του από τους φύλακες της γέφυρας ( mostari ), οι οποίοι στους μεσαιωνικούς χρόνους φρουρούσαν το Stari Most ( Παλιά Γέφυρα ) πάνω από τον ποταμό Νερέτβα. Η παλιά γέφυρα, που χτίστηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και θεωρείται ένα από τα πιο υποδειγματικά κομμάτια της ισλαμικής αρχιτεκτονικής στα Βαλκάνια. Στη σύγκρουση της δεκαετίας του 1990, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής πόλης και η παλιά γέφυρα καταστράφηκαν. Η γέφυρα πρόσφατα ξαναχτίστηκε και πολλά από τα κτίρια της Παλιάς Πόλης έχουν αποκατασταθεί ή ανακατασκευαστεί με τη συμβολή της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής που έχει συσταθεί από την UNESCO. Ακόμα κι αν έμεινα εκεί μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το παλιό τμήμα της πόλης είναι πολύ όμορφο και οι άνθρωποι πολύ φιλικοί. Άσε που έσβησα άλλη μια χώρα από τη λίστα!! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 236 - 23 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το Σπλιτ









Το Σπλιτ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας και η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής της Δαλματίας. Είναι γνωστό για το Παλάτι του Διοκλητιανού, και ένα συγκρότημα παλιών κτιρίων γύρω από το παλάτι, που χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα τον 4ο αιώνα. Το ιστορικό αυτό κέντρο της και το παλάτι αποτελούν τμήμα τόπων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο χώρος αυτός κάποτε είχε χιλιάδες κτίρια, αλλά σήμερα αυτά που απέμηναν περιλαμβάνουν περισσότερα από 200 κτίρια . Μέσα σε λευκούς πέτρινους τοίχους και κάτω από τις αυλές και τις γκαλερί της παλιάς πόλης είναι τα καταστήματα , μπαρ, καφετέριες , καθεδρικοί ναοί, ξενοδοχεία και αρκετά σπίτια.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το Σπλιτ μου άρεσε περισσότερο από το Ντουμπρόβνικ. Στην αρχή, όταν πλησίαζα την πόλη με το λεωφορείο, έμοιαζε να είναι μια άσχημη τσιμεντούπολη. Αλλά τη στιγμή που βρίσκεσαι στην παλιά πόλη, μετατρέπεται σε μια πανέμορφη πόλη που δείχνει κανονική, σε αντίθεση με το Ντουμπρόβνικ που είναι φτιαγμένο για τουρισμό. Ειδκά η παλιά της πόλη είναι ένας πανέμορφος λαβύρινθος για να χαθείς μέσα του. Και το Σπλιτ είχε και πάρα πολύ καλή νυχτερινή ζωή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 237 - 24 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το Χβαρ










Το Χβαρ ( ελληνικά : Φάρος ), είναι μια πόλη και λιμάνι στο νησί Χβαρ, στην Κροατία . Κατοικείται από 3.771 άτομα , γεγονός που το καθιστά ως τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Βρίσκεται σε έναν κόλπο στη νότια ακτή του νησιού, απέναντι από τις άλλες κοντινές πόλεις του Στάρι Γκραντ και της Γιέλσα. Οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν έναν οικισμό που ονομαζόταν Φάρος ( 384 π.Χ.) στα βόρεια του νησιού, από όπου μπορούσαν να ελέγχουν την εύφορη αγροτική περιοχή , γνωστή σήμερα ως Κάμπος του Στάρι Γκράντ. Έχει προταθεί ότι υπήρχε ταυτόχρονα ένας δεύτερος ελληνικός οικισμός με το όνομα Ηράκλεια, στη θέση της σημερινής πόλης του Χβαρ. ΥΓ: Λόγω μιας μικρής καθυστέρησης δε μπόρεσα να ανεβω μέχρι το κάστρο, οπότε η φωτογραφία της πολης από ψηλά είναι από το Google. Αλλά αυτή με το ηλιοβασίλεμα είναι από το δωμάτιό μου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 238 - 25 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το Στάρι Γκραντ







Το Στάρι Γραντ (Παλιά Πόλη) είναι μια πόλη στη βόρεια πλευρά του νησιού Χβαρ στην Κροατία. Είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Τοποθετημένη στο τέλος ενός μακρή, προστατευμένου κόλπου και δίπλα σε προνομιακής καλλιέργειας γεωργική γη, έγινε από παλιά ελκυστική για εγκατάσταση ανθρώπων. Αρχικά ονομάστηκε Φάρος από τους Έλληνες αποίκους της Πάρου, οι οποίοι έφτασαν το 384 π.Χ. Το αρχαιότερο τμήμα της πόλης αποτελεί μέρος της λίστας προστατευόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία περιλαμβάνει όλον τον κάμπο του Στάρι Γκραντ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 239 - 26 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα τη Μπλε Σπηλιά



Η Μπλε Σπηλιά βρίσκεται στο νησί Μπίσεβο και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα γύρω από τα νησιά κοντά στο Σπλιτ. Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στο νερό και δίνουν στη σπηλιά αυτό το μπλε χρώμα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 


Μέρα 240 - 27 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το Τρογίρ και το Σίμπενιτς











Σήμερα έσβησα δύο μέρη από τη λίστα μου. Πρώτο από τα δύο το Τρογίρ, μια ιστορική πόλη και λιμάνι στην Αδριατική ακτή της Κροατίας, με πληθυσμό 10.818. Βρίσκεται σε ένα μικρό νησί ανάμεσα στην κροατική ηπειρωτική χώρα και το νησί της Ciovo. Τον 3ο αιώνα π.Χ. το 'Τραγούριον' ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από το νησί της Vis, και εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό λιμάνι μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη τράγος. Από το 1997, το ιστορικό κέντρο του Τρογίρ έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. ( Η πρώτη φωτογραφία είναι από το Google). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.






Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου στο Σίμπενιτς είναι μια τρίκλιτη βασιλική με τρεις αψίδες και τρούλο ( 32 μ υψηλά μέσα ) στην πόλη του Σίμπενιτς. Είναι ο ναός της Καθολικής Εκκλησίας στην Κροατία, και η έδρα της επισκοπής του Σίμπενιτς. Είναι επίσης το πιο σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο της Αναγέννησης σε ολόκληρη τη χώρα. Από το 2000, ο καθεδρικός ναός είναι στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να μπω μέσα γιατί γινόταν γάμος. Σαν δε ντρέπονται λέω εγώ που δεν με καλέσανε!!!! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 241 - 28 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα το Ζαντάρ












Το Ζαντάρ είναι η αρχαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλη στην Κροατία, και βρίσκεται στην Αδριατική Θάλασσα. Είναι το κέντρο του Νομού Ζανταρ και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Δαλματίας. Στην τελευταία επίσημη απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του Ζαντάρ ήταν 75.082 , καθιστώντας το την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το Ζαντάρ είναι ένα ιστορικό κέντρο της Δαλματίας, καθώς και η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Ζαντάρ. Έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 242 - 29 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα τις Λίμνες Πλίτβιτσε













Το εθνικό πάρκο των λιμνών του Πλίτβιτσε είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στην Κροατία. Το 1979, προστέθηκε στο μητρώο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η προστατευόμενη περιοχή εκτείνεται σε 296 τετραγωνικά χιλιόμετρα ( 73.350 στρέμματα ). Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επισκέπτες επισκέπτονται το πάρκο. Το πάρκο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις λίμνες του οι οποίες είναι τοποθετημένες σαν πεζούλες. Επί του παρόντος, 16 λίμνες φαίνονται από την επιφάνεια. Αυτές οι λίμνες είναι αποτέλεσμα της συμβολής των πολλών μικρών ποταμών και υπόγειων καρστικών ποταμιών. Οι λίμνες είναι αλληλένδετες και ακολουθούν τη ροή του νερού. Χωρίζονται από φυσικά φράγματα τραβερτίνης, η οποία εναποτίθεται με τη δράση του βρύων, φυκιών και βακτηριδίων. Τα ιδιαίτερα ευαίσθητα φράγματα τραβερτίνης είναι το αποτέλεσμα μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ του νερού, του αέρα και των φυτών. Τα επιστρωμένα φυτά και τα βακτήρια συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας τα φράγματα τραβερτίνης που αναπτύσσονται με ρυθμό περίπου 1 εκατοστού ανά έτος. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 243 - 30 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα τη Λίμνη Μπόχιν














Η τέταρτη χώρα που σβήνω από τη λίστα αυτό το μήνα!! Η λίμνη Μπόχιν, που έχει έκταση 318 εκτάρια ( 790 στρέμματα ), είναι η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη στη Σλοβενία. Βρίσκεται εντός της κοιλάδας Μπόχιν των Ιουλιανών Άλπεων, στη βορειοδυτική περιοχή της Άνω Καρνιόλα και είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Τρίγκλαβ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 244 - 31 Αυγούστου 2016 - Επισκεύθηκα τη Λίμνη Μπλεντ











Η λίμνη Μπλεντ είναι μια λίμνη στις Ιουλιανές Άλπεις, στην περιοχή Άνω Καρνιολαν της βορειοδυτικής Σλοβενίας. Συνορεύει με την πόλη του Μπλεντ. Η περιοχή είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η λίμνη έχει 2.120 μ ( 6.960 ft ) μήκος και 1.380 μ ( 4.530 ft ) πλάτος, με μέγιστο βάθος 29,5 μ ( 97 ft ) και έχει ένα μικρό νησί ( το νησί Μπλεντ). Η λίμνη βρίσκεται σε ένα γραφικό περιβάλλον, περιτριγυρισμένο από βουνά και δάση. Το κάστρο Μπλεντ, μεσαιωνικής εποχής, βρίσκεται πάνω από τη λίμνη στη βόρεια ακτή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Σύνοψη Αυγούστου

Τί μήνας ήταν αυτός!!! Μήνας δύο ημιχρόνων. Το πρώτο μισό ήταν γεμάτο μουσική, ταινίες, μπύρα και Λίβερπουλ. Το δεύτερο μέρος ήταν αποκλειστικά όλο ταξίδια και σβήσιμο μερών που ήθελα να δω από τη λίστα μου. Συνολικά, είδα 5 ταινίες για πρώτη φορά, επισκεύθηκα 5 μέρη στο Λίβερπουλ, δοκίμασα 4 μπύρες, άκουσα 4 άλμπουμ και έφαγα σε 1 εστιατόριο. Αλλά πάνω από όλα, έσπασα το προσωπικό μου ρεκόρ, σβήνωντας 14 μέρη από τη λίστα μου!!! Έχω ακόμα αρκετές μέρες πριν το τέλος της χρονιάς, οπότε η λίστα θα μικρύνει και άλλο!!!