31 March 2010

Να αμαρτησω λιγο ακομα; (αληθινη ιστορια)

Οσοι απο εσας με ξερουν προσωπικα ξερουν οτι δεν ειμαι θρησκος καθολου. Για μενα, η θρησκεια ειναι το διαφημιστικο κομματι μιας εταιρειας που ονομαζεται ‘εκκλησια’, η οποια βγαζει τεραστια κερδη με το να ικανοποιει την αναγκη των ανθρωπων για ‘πιστη’ με το να τους πουλαει ενα αντικειμενο που το ονομαζει ‘Θεο’. Αντικαταστηστε ‘πεινα’ με τη λεξη ‘πιστη’, ‘φαγητο’ με ‘Θεο’, ‘διαφημιση’ με ‘θρησκεια’ και εχετε το μεγαλυτερο καταστημα Μακ Ντοναλντς με το ονομα ‘εκκλησια’.




Πριν τρια χρονια, μερικες μερες πριν το Πασχα, με σταματησε καποιος στο δρομο την ωρα που επεστρεφα σπιτι. Με ρωτησε εαν θα ηθελα να δω τζαμπα την ταινια του Μελ Γκιμπσον ‘Τα Παθη Του Χριστου’. Μην ανησυχειτε. Δεν ηταν ντυμενος σαν Καθολικος παπας και ουτε εγω ημουν πιτσιρικας. Ηξερα οτι στη γωνια της γειτονιας μου υπηρχε μια εκκλησια Μεθοδιστων. Ειχαν οργανωσει μια δωρεαν προβολη της ταινιας, μια που το Πασχα ηταν κοντα, για οποιον ηθελε να παει να την δει.




Δεν ειχα προγραμματισει τιποτα για την επομενη μερα και δεν με χαλαγε να δω ταινια τζαμπα. Δεχτηκα την προσκληση.


Το επομενο βραδυ εφτασε και μπηκα στην εκκλησια. Δεν ειχα μπει ποτε πριν σε εκκλησια Μεθοδιστων και με εκπληξη ειδα οτι απο μεσα εμοιαζε με σχολικη ταξη, με ενα μικρο βωμο στη δεξια γωνια, οπου ενα γραφειο με ενα σταυρο πανω του και μερικες φωτογραφιες του Ιησου στον τοιχο σε εκανε να καταλαβεις οτι αυτο ηταν ενα μερος για προσευχη. Βλεπετε, η εμπειρια που ειχα μεχρι εκεινη τη στιγμη απο την Χριστιανικη θρησκεια ηταν απο εκκλησιες Ορθοδοξες και Καθολικες, στις οποιες το εσωτερικο συναγωνιζεται για το μεγαλυτερο, βαρυτερο, ακριβωτερο ντεκορ στον πλανητη (αν οχι τον ιδιο τον παραδεισο).


Καρεκλες ειχαν τοποθετηθει σε σειρες σε ολοκληρο το δωματιο και αποφασισα να καθησω στην μπροστινη σειρα προς τα δεξια. Πρεπει να ηταν μια υποσυνειδητη αποφαση μια και μου αρεσει να καθομαι μπροστα μπροστα οταν παω στο σινεμα να δω ταινια. Ευτυχως που υποσυνειδητα δεν πειρα μαζι μου γλυκο ποπ κορν και κοκα κολα. Κοιταζωντας γυρω μου ειδα αλλα 30-35 ατομα στο δωματιο. Μερικα ηταν φανερο οτι ηταν πιστα, θεοφοβουμενα, αλλα απλα κοιτουσαν με περιεργια και κανα δυο ηταν τζαμπατζηδες σαν και μενα που ηρθαν να δουν δωρεαν ταινια.


Δεν μπορω να πω οτι ενοιωσα ενοχες που μπηκα σε χωρο προσευχης μονο και μονο για να δω τζαμπα ταινια. Εγω και ο Θεος, αν υπαρχει, εχουμε μια αμοιβαια κατανοηση μεταξυ μας, σαν ενας γαμπρος και μια πεθερα. Μενω μακρια απο τα ποδια του και εκεινος δεν ασχολειται με μενα, εκτος απο μερικες περιπτωσεις που επισκεπτομαι εκκλησια για λογους καθαρα εθιμοτυπικους, η οταν καποιος σε μια πλατεια μου κολλαει στη μουρη μια πινακιδα που λεει 'Μετανοειτε Τωρα'. Μαλιστα, φαινεται οτι απο μικρος ημουν αλεργικος στις εκκλησιες! Θυμαμαι στο σχολειο που οι δασκαλοι μας πηγαινανε εκκλησια μια φορα το μηνα και εγω ζαλιζομουνα μεσα σε λιγα λεπτα απο την ωρα που αρχιζε η λειτουργεια. Οι δασκαλοι μου νομιζαν οτι εκανα ψεματα οτι μου ερχοταν λυποθημια μεχρι που μια μερα κοντεψα να κανω εμετο μεσα στην εκκλησια. Τελικα, αργοτερα, εμαθα οτι το σωμα μου δεν σηκωνει τη μυρωδια του λιβανιου.


Τελος παντων. Η ταινια αρχισε και για να ειμαι ειλικρινης μου αρεσε, εστω και αν ανακατεψε και μπερδεψε μερικα πραγματα στην ιστορια, οπως εχει κανει αλλωστε και η εκκλησια με τη Βιβλο (αλλα αυτο ειναι ενα θεμα που θα γραψω σε αλλο κειμενο στο μελλον). Και ενω η ταινια ειχε φτασει στο αποκορυφωμα της, με τον Ιησου να ψυθιριζει τα τελευταια του λογια στο σταυρο, ξαφνικα σταματησε. Τα φωτα αναψανε και ενας ξανθος 40αρης, με τζην και μπλουζακι, μικροφωνο στο χερι, αναπηδαει μπροστα μας και φωναζει 'Αδερφια, γεια ποιο λογο θυσιαστηκε ο Ιησους;'


Κατι μου λεει οτι γερναω. Δεν υπαρχει λογος να το αρνουμαι. Αλλιως δεν εξηγηται πως δεν ετρεξα στην εξοδο και στη βροχη και το κρυο μεχρι να πει ο αλλος 'Αδερφια'. Εχασα την ευκαιρια και μεχρι να γυρισω να δω την εξοδο οι αλλοι δυο τζαμπατζηδες την ειχαν ηδη κανει, τρεχοντας εξω, στην ελευθερια, λιγο πριν κλεισουν την πορτα δυο τυποι που σταθηκαν μπροστα της σαν πορτιερηδες σε VIP κλαμπ. Ημουν παγιδευμενος!




Αφου δεν υπηρχε τροπος αποδρασης, επρεπε να κανω ο,τι κανει καθε εξυπνος φυλακισμενος για να παραμεινει ζωντανος και με ισιο μυαλο στη φυλακη. Οχι ρε, δεν εννοω οτι εγινα η γκομενα καποιου!!! Μιλαω για τακτικη. Τροπους να κανεις το φυλακα, συγγνωμη, εννοω τον παπα, να ερθει στα νερα σου και να σε αφησει να φυγεις αλαβωτος. Ετσι, εκατσα στην καρεκλα μου, σφυγμενος και χωρις να κανω θορυβο, ακουγωντας τον παπα και σχεδιαζοντας την επομενη μου κινηση.


'Ειμαστε ολοι αμαρτωλοι!' φωναζε στο μικροφωνο. Κριμα που δεν ηταν μαυρος γιατι τοτε θα ηταν σαν αυτες τις ταινιες που εχω δει, με ενα μαυρο παπα να βγαινει στο βωμο, φωναζοντας και ουρλιαζοντας για σωτηρια, κανωντας τον Τζειμς Μπραουν μεχρι ο υπολοιπος κοσμος να τον ακολουθησει, με τα χερια ψηλα, να τα κουνανε δεξια και αριστερα. Αλλα αυτος εδω εμοιαζε πιο πολυ με εργαζομενο σε τηλεφωνικο κεντρο, που υποδυεται οτι ειναι μαυρος και Τζειμς Μπραουν, σαν να ηταν σε μπαρ με καραοκε.




Αλλα μια και ο Θεος ενεργει μυστηρια, το κοινο εριχνε που και που τα κλασσικα 'Ναι', 'Αμην', 'Ευλογητος ο Κυριος' προς το μερος του παπα αλλα και προς το ταβανι. Φαινεται οτι το καραοκε του ειχε την καταληλη επιδραση στο κοινο.


'Ειστε ετοιμοι να ζητησετε συγχωρηση για τις αμαρτιες σας;', ρωτουσε.


'Ναι!', απαντουσαν ολοι, εκτος απο εναν Ελληνα στην πρωτη σειρα.


'Ειστε ετοιμοι να σωθητε και να περπατησετε με το Θεο, τον Κυριο μας, τον Ιησου Χριστο;', ουρλιαζε.


'Ναι', φωναζαν κι αυτοι, εκτος απο εναν μουγγο Ελληνα στην πρωτη σειρα.


'Τοτε ελατε εδω, γονατηστε και προσευχηθητε στον Ιησου για συγχωρεση', ειπε.


Και αμεσως, ο ενας μετα τον αλλο, πηγαν. Βηματησαν μπροστα, γονατισαν στο πατωμα και προσευχηθηκαν. Ακουμπουσε τα μετωπα τους, ελεγε κατι που εμοιαζε με προσευχη σε γρηγορη ταχυτητα και αυτοι ευχαριστουσαν το Θεο, δοξολογουσαν το Θεο, εσκηβαν και προσευχωνταν και μιλουσαν με τις δικες τους προσευχες.


Ηταν ωρα να βαλω σε λειτουργεια τα σχεδια μου γιατι η κατασταση ηταν πλεον εκτος ελεγχου. Ωρα για τη 'Στρουθοκαμηλος', μια τακτικη που μαθαμε ολοι μας στο σχολειο. Οταν ο δασκαλος ρωταει ολη την ταξη κατι και δεν ξερουμε την απαντηση, σκυβουμε τας κεφαλας μας, κοιταμε κατω και προσευχομαστε να μην διαλεξει εμας. Βεβαια το οτι καθομουν στην μπροστινη σειρα ηταν ενα μειονεκτημα, μια και δεν ηταν δυσκολο να με διαλεξει αναμεσα στους 8 που καθωνταν κατω ακομα. Αλλα ακολουθησα την τακτικη κατα γραμμα. Κατω το κεφαλι, με ματια να κοιτανε τα παπουτσια μου (Σημειωση: την επομενη φορα που πας να δεις ταινια σε εκκλησια να φορας αθλητικα παπουτσια για τρεξιμο), χερια σφηκτα σαν να κανω προσευχη. Ας ελπισουμε οτι νομιζει οτι προσευχομαι και με αφησει στην ησυχια μου.


Αλλα μιλησα γρηγορα. Δεν ηταν μονος του. Ξαφνικα, καποιος καθησε διπλα μου. Δεν ηταν απο το κοινο, δουλευε για την εκκλησια.


'Εισαι ετοιμος να ζητησεις αφεση των αμαρτιων σου, αδελφε;', με ρωτησε.


Η περιπτωση αυτη ηθελε αλλαγη σχεδιου, σκεφτικα. Απο δω και περα θα ηταν ενα παιχνιδι θρησκευτικου σκακιου μεταξυ δυο μεγαλων μαστερ, οποτε επρεπε να σχεδιασω καθε μου κινηση προσεκτικα. Αν εκανα επιθεση με ενα ΄'Αει γαμησου', θα με αντιμετωπιζε με μια αμυνα 'Ο Σατανας Στις Ζωες Μας', που θα με αφηνε ανοιχτο σε επιθεσεις απο τα πλαγια, ενα πιθανο ματ σε 5 κινησεις.


Οχι, το παιχνιδι ηθελε λογικες επιθεσεις οπως αυτες ενος πραγματικου Κασπαροφ. Ετσι, ξεκινησα με μια κινηση 'Στην Ιδια Ομαδα' για να δοκιμασω τις ικανοτητες του.


'Ειμαι κι εγω Χριστιανος οπως εσυ αλλα στην Ορθοδοξη εκκλησια εχουμε αλλους τροπους για να ζητησουμε συγχωρεση', απαντησα.


'Μπορεις να σωθεις αποψε', ειπε. Μαλιστα. Η κινηση 'Αγνοια'. Ηταν καλος, αγνοωντας την δοκιμαστικη μου επιθεση και περιμενωντας για αλλη επιθετικη κινηση για να δοκιμασει τη δυναμη μου. Ενταξει μεγαλε, για να δουμε ποσο καλος εισαι. Και συνεχισα με μια κινηση 'Μην Αμφιβαλεις Την Πιστη Μου'.


'Οι Ορθοδοξοι Χριστιανοι πιστευουν οτι δεν χρειαζεσαι εναν παπα για αφεση αμαρτιων, μπορεις απλα να προσευχηθεις στο Θεο για αφεση'. Οριστε κυριε, πια ειναι η απαντηση σου σε αυτη την κινηση;


Σταματησε για λιγο να σκεφτει τα λογια μου.


'Γιατι να χασεις πολυτιμο χρονο για να ζητησεις αφεση αμαρτιων; Δεν ξερουμε ποτε τι φερνει η επομενη μερα, οποτε ειναι καλυτερα να ειμαστε προετοιμασμενοι, αδερφε.'


Μαλιστα. Ακομα δεν τσιμπησε το δολωμα οποτε χρειαζοταν να δημιουργησω εναν αντιπερισπασμο και να τον χτυπησω δυνατα οταν δεν κοιταει (μιλαω μεταφορικα, βεβαια). Ας περασει ο 'Σωκρατης'. Η αγαπημενη μου τακτικη, αργη, υπομονετικη και η οποια στρεφει την ιδια τη δυναμη σου εναντιων σου, σαν το Ζιου Ζιτσου.


'Πιστευεις στο Θεο;', τον ρωτησα.


'Φυσικα και πιστευω', απαντησε.


'Πιστευεις οτι δεν πρεπει ποτε να λεμε ψεματα; Οτι ειναι αμαρτια να λεμε ψεματα;'


'Βεβαιως, αδερφε'


'Εσυ εισαι αμαρτωλος;'


'Ολοι μας ειμαστε. Γι αυτο και ειναι απαραιτητο να σωθουμε τωρα με το να ζητησουμε αφεση αμαρτιων, μια και δεν ξερουμε τι θα φερει η επομενη μερα.', ειπε.


'Κι εγω αμαρτωλος ειμαι. Οπως ολοι. Αλλα δεν ειμαι ακομα ετοιμος να ζητησω αφεση', δηλωσα.


'Γιατι οχι; Δεν φοβασε μην τυχων σου συμβει κατι και τοτε θα ειναι αργα;'


Ετσι! Τσιμπησε το δολωμα, αφησε την αμυνα του ορθανοιχτη νομιζοντας οτι δεν εκανα επιθεση και τωρα ηταν ωρα να αρχησω να του περνω τα πιονια ενα ενα.


'Αν σου ελεγα οτι ειμαι ετοιμος θα σου ελεγα ψεματα, αδελφε. Και το να λες ψεματα ειναι αλλη μια αμαρτια. Αυτο σημαινει οτι αν δεχομουν την προσκληση σου, θα αμαρουσα και παλι με το να πω ψεματα'. Παει ο αξιωματικος.


'Μα δεν φοβασαι που δεν θα λαβεις αφεση αμαρτιων;'. Επαναληψη των προηγουμενων λεξεων του. Ειχε βραχικυκλωσει και δεν ηξερε τι κινηση να κανει.


'Θελω να ζητησω αφεση οταν θα ειμαι ετοιμος. Οταν θα ξερω οτι δεν θα ξανακανω μετα κατι κακο. Αυτη τη στιγμη δεν ειμαι ετοιμος'.


'Μα γιατι οχι;'


'Επειδη ξερω οτι παλι θα κανω αμαρτιες. Αρα δεν υπαρχει λογος να ζητησω αφεση εφοσον προκειται να ξανααμαρτησω μετα απο λιγο, ειτε με το να πω ξεματα σε καποιον, ειτε με το να βλαστημησω καποιον, η με το να κοιμηθω με καποια γυναικα χωρις να ειμαι παντρεμενος.'. Παει και ο στρατιωτης.


'Μπορεις να ζητησεις αφεση και για αυτες τις αμαρτιες'. Λαθος ερασιτεχνη.


'Αν μετανοησω τωρα, ξερωντας πολυ καλα οτι αυριο θα αμαρτησω ξανα, η μετανοια μου δεν θα ειναι αληθινη αλλα ψευτικη. Αρα, θα εχω πει ψεματα , το οποιο ειναι αμαρτια. Αν πω σε σενα ναι, θελω να μετανοησω, θα λεω ψεματα. Αλλη μια αμαρτια. Οπως και να το δεις, εαν κανω κατι τωρα, αυτη τη στιγμη, θα καταληξει σε μια αμαρτια, σε πιο πολλες αμαρτιες απο οσες εχω ηδη. Δεν ειμαι λοιπον προετοιμασμενος για κατι τετοιο. Οταν ειμαι, θα μιλησω κατευθειαν σε αυτον εκει ψηλα'. Παει και το αλογο. Ρουα!




Στην αρχη δεν ειπε τιποτα. Περιμενα και περιμενα. Καμμια απαντηση. Δυσκολευοταν. Τον εχω στο χερι μου το βασιλια σου! Αλλα ξαφνικα, μια παρανομη κινηση!!!! Σηκωθηκε και τη θεση του πηρε ο ιδιος ο παπας!!! Για μια στιγμη! Απαγορευεται να αλλαξεις αντιπαλο στη μεση του παιχνιδιου! Αυτο ειναι απολυτα και ιερα αδικο! Που ειναι η βροντη και η αστραπη που περιμενα; Ο σεισμος; Τι ηταν αυτο! Οι εκπροσωποι του Παντοδυναμου ειναι υπερανω κανονισμων; Ελα ρε!!!


Αφου ηρθαν ετσι τα πραγματα, χωρις να χαθει λεπτο ειχαμε μια παρομοια συζητηση με την προηγουμενη. Γιατι δεν ηθελα να μετανοησω. Επειδη δεν ημουν ετοιμος, επειδη ηθελα να αμαρτησω για λιγο ακομα και επειδη ακομα κι αν ημουν ετοιμος θα το εκανα χωρις μεσαζοντες για να εξασφαλισω ενα πληρη εξειδικευμενο 'Συγχωρεμενος'.


Προς εκπληξη μου, δεχτηκε την εξηγηση μου. Δεν με πιεσε προς υποταγη. Δεν ζητησε απο τους αγγελους να με δεσουν και να με υποχρεωσουν να διαβασω προσευχες απο τη Βιβλο. Οχι μονο αυτο αλλα με καλεσε κιολας να μεινω για καφε και μπισκοτα που θα σερβιρονταν αργοτερα. (Χμ, θα σας υπενθυμησω και παλι οτι δεν ημουν 6 χρονων αλλα κοτζαμ αντρας, οποτε να σταματησετε να κανετε αυτες τις χυδαιες σκεψεις γιατι αμαρτωλειτε!!!). Απλα, χρησιμοποιησε την κινηση 'Διαιρω Και Υποτασσω'. Καλεσε τον για καφε, μιληστε για θρησκευτικα θεματα, κανε τον να αναθεωρησει την αποψη του για την Ορθοδοξια, κανε τον να εχει αμφιβολιες για την ιδια του την πιστη και τοτε φερε τον στη δικη σου παραταξη.


Αυτο που δεν ηξερε ηταν οτι εγω χρησιμοποιουσα την τακτικη 'Αινσταιν', μια δυσκολη τακτικη ως προς την εκτελεση αλλα πολυ αποτελεσματικη οταν αμυνεσαι. Η τακτικη, σε γενικες γραμμες, βασιζεται στην εξησωση E=mc2. Το Ε ειναι η Αποδραση (Escape στα αγγγλικα). Το c ειναι η κουβεντα για εκκλησιαστικα θεματα (Church talk στα αγγλικα). Το m ειναι ο αρσενικος (Male στα αγγλικα). Οποτε, Αποδραση = αρσενικος επι εκκλησιαστικη κουβεντα εις το τετραγωνο, που πολυ απλα συμαινει οτι οσο πιο πολλοι αρσενικοι μιλανε για θεματα εκκλησιας τοσο πιο πολλες πιθανοτητες να δραπετευσω ειχα. Κια μια που εκανα δηθεν οτι ειμουν πιστος, το μονο που επρεπε να κανω ηταν να προσποιηθω οτι πιστευω, να ξεκινησω μια βαθεια κουβεντα σχετικα με τη θρησκεια και απο κει και περα να αφησω την επιστημη να αναλαβει και να με σωσει.




Ο καφες σερβιριστηκε, ακολουθησαν σπιτικα μπισκοτα και αρχισε να μου μιλαει για το πως μια μερα συναντησε το Θεο και απο τοτε ακολουθησε το δρομο του Θεου. Προσωπικα χαιρομαι για οποιον λεει κατι τετοιο, μια και φαινονται χαρουμενοι και ικανοποιημενοι με το μονοπατι τους. Εγω, απο την αλλη, ειμαι επισης χαρουμενος με το δικο μου μονοπατι και εφοσον  τα μονοπατια μας ειναι παραλληλα δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα. Το προβλημα το εχω εαν το μονοπατι σου παει να περασει απο το δικο μου, οποτε τοτε θα σου πω ενα 'Γεια σου γειτονα' αλλα δεν θα σε αφησω να μου κανεις κυρηγμα για το ποσο καλυτερο ειναι το μονοπατι σου απο το δικο μου. Αυτο λεγεται υποκειμενικη γνωμη.


Μετα την ομιλια του για το μονοπατι του προς τη σωτηρια, αρχησαμε μια πιο ενδιαφερουσα συζητηση σχετικα με τη Βιβλο και το λογο του Θεου. Αυτο το θεμα ηταν οντως ενδιαφερον μια και εχω διαβασει ολη την Καινη Διαθηκη. Αλλωστε, δεν μπορω να πω οτι δεν πιστευω σε κατι εαν δεν εχω πρωτα διαβασει την αντιπαλη αποψη. Για να μην πολυλογω, καταλαβε οτι ημουν καλα πληροφορημενος στα θεματα της Βιβλου, ικανοποιηθηκε οτι πιστευω στο Θεο αλλα ειχα το δικο μου τροπο στο να αντιμετοπιζω τη σωτηρια (ειναι ξεκαθαρο οτι η επικοινωνια του με το Θεο πρεπει να ειχε προβλημα εκεινο το βραδυ, μια που πιστεψε οτι ημουν θρησκος, ενω εγω δεν ειμαι) και με καλεσε να παρεβρεθω στην κοινωνια την Κυριακη το πρωι.


Η απαντηση μου στην προσκληση αυτη, πριν πω τα αντιο μου, ηταν η παλια, αγαπημενη κινηση 'Διπλωματια', αγαπημενη και τελειοποιημενη απο ολες τις γυναικες του πλανητη, που τη χρησιμοποιουν οταν δεν θελουν να σε απογοητευσουν.


'Ισως', ειπα και εφυγα.


Δεν ξαναπατησα στο μερος εκεινο, οχι επειδη ειχα μια τετοια εμπειρια αλλα επειδη μπαινω σε εκκλησια μονο για λογους εθυμοτυπικους η για να θαυμασω την αρχιτεκτονικη και την εσωτερικη διαταξη. Ποτε για να επικοινωνησω με το Θεο. Αλλωστε, ο Θεος δεν ειχε καμμια εκκλησια να διδασκει, το εκανε σε ερημους, σε βουνα, σε σπηλιες και δρομους. Δωρεαν, χωρις καμμια υποχρεωση να 'προσφερετε ο,τι επιθιμειτε'., 'αγοραστε το βιβλιο, CD, DVD' η να 'κανετε μια δωρεα'. Αν λοιπον καποτε αρχισω να πιστευω, θα κρατησω την επικοινωνια μου μεταξυ εμενα και του Ιδιου, χωρις κανενα αλλον. Μεχρι να ερθει αυτη η ωρα, νομιζω οτι θα αμαρτησω για λιγο ακομα.

Can I sin for a little bit longer? (a true story)

Those who know me well know that I’m not a religious person at all. To me, religion is the marketing part of a corporate body called ‘church’, which makes a grand profit from satisfying people’s need for ‘faith’ by selling them a product named ‘god’. Substitute ‘hunger’ for ‘faith’, ‘food’ for ‘god’, ‘advertising’ for ‘religion’ and you’ve got yourself the greatest McDonald’s of all in the name of ‘church’.

 


About three years ago, a few days before Easter, I got stopped by someone on my way back home. I was asked whether I would like to watch Mel Gibson’s ‘The Passion of the Christ’ for free. Don’t worry. He was not dressed in a Catholic priest’s gear and I certainly was not a young boy. I knew there was a Methodist church in the corner of my neighbourhood. It turned out that it was organising a viewing of the film, being so close to Easter, for anyone who wanted to come along and watch it.


 
 

I had nothing planned for the following evening and I didn’t mind watching a movie for free. So I gladly accepted.

 
Queue the following evening, entering the church hall. I had never been to a Methodist church before so I was a bit surprised to see that its interior looked more like a school classroom, with only a small raised altar in the right corner, where a desk with a cross on top and a few pictures of Jesus on the wall gave away the fact that this place was used for prayer. You see, my experience with the Christian religion has only been around Greek Orthodox and Roman Catholic churches, where their interiors compete for the tallest, heaviest, most expensive decorations on the planet (if not heaven itself).

 
Chairs had been arranged in rows all over the room and I decided to sit in the front row on the right. I guess that was a subconscious decision since I do like to sit as close to the front as I can in a movie theatre. Luckily, I had not subconsciously brought a bucket of sweet popcorn and a coke with me. I looked around me and saw about 30-35 people in the room. Some were clearly religious, God fearing people, others looked curious more than anything else, a couple of them were just cheapskates like me, coming around for the free movie.

 
I can’t say that I felt guilty for entering a house of prayer with the simple intention to watch a movie for free. Me and God, if he exists, have an amicable understanding between us like a son and a mother in law. I stay out of his way and he keeps out of mine, spare the very few instances where I visit a church in Greece as part of a social custom or when someone in a city square would throw a big ‘Repent Your Sins Now’ sign in front of my face. In fact, it seems that from a very early age I was kind of allergic to churches!!! I remember in my school years, when the teachers used to take us to church once a month, I used to feel dizzy a few minutes into the service. My teachers would think I was pretending to faint until one day I almost got sick inside the church. It turned out that my body could not take the smell if incense in the church.

 
Anyway, the movie started and, to be honest, I was enjoying it even though it mixed and matched a few things in the story, pretty much like what the church has done with the Bible (but that would be a future blog in itself). When the movie had reached its peak and Jesus whispered his last words on the cross, it suddenly stopped. The lights came on and a blonde man in his early forties, jeans and T shirt on, mic in hand, jumped in front of us screaming ‘So, brothers, what did Jesus sacrifice himself for?’

 
Well, I guess I am getting old after all. No way to deny that. I can’t explain otherwise how I failed to run for the exit and be out in the rain and the cold by the time he said ‘brothers’. I missed that window of opportunity and by the time I turned to look at the exit door the two fellow cheapskates had already managed to run to freedom, before two guys closed the door behind them and stood there like two bouncers in a VIP nightclub. I was trapped!


 

 
Well, since escape was not an option I had to do what every clever jailbird does to stay alive and sane in a prison. No silly, I’m not talking about becoming someone’s bitch!!! I’m talking about tactics. Ways to make the guard, sorry, the priest get on your side and let you leave unharmed. So I sat in my seat, tight and quiet, listening to the priest and planning my next move.

 
‘We are all sinners!’ he was shouting on the mic. It’s actually a pity he was not black because then I could have actually related to all the movies I’ve seen of a black priest coming on stage, shouting and screaming for salvation and then doing his James Brown impersonation before everybody else joins in, hands in the air waiving like they just don’t care. But this guy was more like a call centre employee, pretending to be black and James Brown, as if in a karaoke bar.


 

 
However, since god does work in mysterious ways, I guess, the audience was actually throwing the odd ‘Yeah’, ‘Amen’ and ‘Praise the Lord’ at him and to the ceiling above, which means his karaoke act was working the audience pretty swiftly. 

 

‘Are you ready to seek forgiveness for your sins?’ he was asking. 



‘Yeah!’ they were answering back, less a Greek in the front row. 

 

‘Are you ready to save yourselves and walk with God, our Lord, Jesus Christ?’ he would scream.



‘Yes!’ they would shout, less a mute Greek in the front row.

 
‘Then come up here, kneel and pray to Jesus for forgiveness’ he said. 

 

And in queue, one by one they did. Walked up there with him, kneeled on the floor and prayed. He would touch their heads, say something which seemed like a prayer in fast forward and they would thank God, praise God, bow and pray and speak their own little chants.

 
It was time for me to start using tactics as this was getting out of hand. So, enter ‘Ostrich’, a tactic we’ve all learned at school. When the teacher asks the class a question and you don’t know the answer bow thy head, look down and pray that he will not pick you to answer. Obviously sitting in the front row put me at a disadvantage as it was not hard to pick me from the remaining 8 people still sitting. But I followed the tactic to the letter. Head down, eyes staring at my shoes (note: make sure you put your running shoes on next time you go to watch a movie in a church), hands tight together as in prayer. Let’s hope he thinks I’m praying and lets me be.

 
Alas, I spoke to soon. He was not alone. Suddenly, someone sat next to me. He was not one of the audience, he was working for the church. 

 

‘Are you ready to ask forgiveness for your sins brother?’ he asked me. 

 

That action required a different approach, I thought. It was going to be a game of religious chess between two grandmasters so I had to think every move carefully. If I attacked him with a ‘Fuck Off’ move, he would most probably respond with the ‘Satan In Our Lives’ defence, which could leave me open to attacks from the flanks, possible a check mate in 5 moves.


No, the game required sensible attacks like a true Kasparov. So, I started with an ‘On Your Side’ move to test his tactical ability.

 
‘I’m a Christian like you but of the Greek Orthodox order, so we have other ways of asking forgiveness’, I replied.

 
‘You could be saved tonight’, he responded. Ah, the ‘Ignore’ move. He was good, ignoring my test-attack and waiting for another attacking move to test my strength. Ok then fellow, let’s see what you’ve got. And I followed with a ‘Don’t Question My Faith’ move.

 
‘Orthodox Christians believe that you do not have to ask a priest to get forgiveness, you can just pray yourself to God for it’. There you go mate, what’s your response to this move then?

 
He paused for a moment to reflect on my answer. 

 

‘But you should not waste any time to ask forgiveness for your sins. We never know what comes tomorrow so it’s better to be prepared brother.’ 

 

OK, he still didn’t take the bait, so I needed to create a diversion and hit him hard when he was not looking (metaphorically speaking, of course). Enter ‘Socrates’. My favourite tactic, slow, patient and turns the opponent's own power against them, like in Jiu Jitsu.

 
‘Do you believe in god?’ I asked him.

 
‘Of course I do’, he replied.

 
‘Do you believe that we should never lie? That it’s a sin to lie?’

 
‘Absolutely, brother’.
 

‘Are you a sinner?’

 
‘We all are. That’s why it’s important to be saved now by asking forgiveness, as we never know what the next day brings’, he said.

 
‘I am a sinner too. Like everyone. But I’m not ready to ask for forgiveness yet.’ I pointed out.

 
‘Why not? Are you not afraid that something may happen to you and it would be too late?’ 

 

Bingo! He took the bait, opened his defence wide open by thinking I was not attacking and it was time to start taking his pieces one by one.

 
‘If I said to you I am ready, I would be lying brother. And lying is another sin. That means that if I accepted your offer, I would be sinning again by lying.’ Down goes the bishop.

 
‘But are you not scared of not receiving forgiveness for your sins?’ Repeat of his previous words. He was dazzled and didn’t know what move to make next.

 
‘I want to ask forgiveness when I’m ready. When I know that I will not be doing anything wrong after that. Right now I’m not ready to do that.’
 

‘Why not?’

 
‘Because I know that I will sin again. So there is no point to ask forgiveness if I am going to sin again shortly afterwards, whether that would be by lying to someone, or swearing to someone, or sleeping with someone without being married.’ Pawn down.

 
‘You can ask forgiveness for those sins too’. Amateur error.

 
‘If I repent now, knowing fully well that tomorrow I will be sinning again, then my repentance would not be true but fake. So, I would be lying which is a sin. If I say to you yes I want to repent I would also be lying. Another sin. Whichever way you look at it, if I take action now, this very moment, would result in a sin, in more sin that I already have. So, I am not ready for this. When I am, I will speak directly to the man up there.’ Horse down, check!


 

 
He didn’t say anything at first. I waited and waited. No answer. He was struggling. Your king is mine! But then, all of a sudden, an illegal move!!!! He stood up and was replaced by the priest himself!!! Hold on! You can’t change opponents half way! This is wholly and holy unfair! Where is the thunder and the lightning I should be expecting? The earthquake? What is that! Representatives of the Almighty are above the rules???? Come on!!!

 
Oh well, without a moment to waste we had a similar initial conversation as before. Why didn’t I want to repent; because I was not ready yet, because I wanted to sin for just a little bit longer and even when ready I would do it without the middle man to ensure a fully qualified ‘You’re forgiven’.

 
To my surprise, he accepted my explanation. He did not pressure me into submission. He did not call upon angels to tie me down and force me to read prayers from the Bible. He even invited me to stay over as they were serving coffee and cookies later on. (Hmmm, let me remind you again that I was not a 6 year old kid but a fully grown adult, so stop sinning by having those immoral thoughts!!!). He simply used the ‘Divide and Conquer’ move. Invite him to coffee, talk about religion, make him reconsider his views on Orthodox Christianity, make him question his own part of the faith and then turn him to your side.

 
What he didn’t know was that all that time I was using the ‘Einstein’ move, a difficult one to execute but a very effective one especially when defending. The move, in general terms, is defined as E=mc2. E is for escape, c is for church talk and m is for male. So, Escape = male times church talk squared, which in simple terms means that the more males talk about church matters the higher the chances of an escape. And since I was pretending to be ‘of the faith’ all I had to do was pretend to believe, enter into a deep religious conversation and let science take its effect and rescue me.


 

 
Coffee was served, home made cookies followed and he started talking to me about how one day he met God and from then onwards he followed his path to salvation. Personally I am happy for anyone who says so, since they seem to be happy and content with their path. I, on the other hand, am also happy with mine so as long as we walk in parallel lines all should be fine. It all changes when your path tries to cross into mine, in which case I will say ‘hey neighbour’ but would not let you preach on how better your path is to mine. It’s called subjective opinion.

 
After his ‘path to salvation’ talk, we moved to a more interesting discussion about the Bible and God’s word. Now that was something I could relate to since I have read the whole New Testament. After all I cannot say I don’t believe in something if I haven’t read what the opposing view is. To cut the long story short, he realised that I was well informed on Bible matters, he was satisfied that I believed in God but had my own way of dealing with salvation (clearly his communication with God must have suffered connection problems that night, since he believed that I believed, even though I don’t believe) and invited me to attend mass the following Sunday.

 
My response to that invitation, before saying my goodnights and leaving, was the old favourite ‘Diplomacy’ move, favoured and perfected by every female on the planet and used whenever they want to let you down nicely.
 

‘Maybe’ I said, and left the building.
 

I never set foot on the place again, not because of what happened but because I only enter churches as part of a cultural activity or to admire architecture and interior. Never to communicate with God. After all, God did not have a church to preach, he used desserts, mountains, caves and roads for that. Free of charge, with no obligation to ‘offer what you wish’, ‘buy the book, CD, DVD’ or ‘contribute’. Therefore, if I ever start believing, I would keep my communication between me and the man himself, not anyone else. Until that time comes, I think I would like to sin for a little bit longer.




26 March 2010

Η ακριβεια στην Ελλαδα

Καθε χρονο, οποτε ερχομαι Ελλαδα για διακοπες, παρατηρω τη διαφορα απο χρονο σε χρονο στις τιμες. Το παραξενο ειναι οτι οποιος με ρωταει που μενω και του απαντω ‘Αγγλια’, μου λεει ‘Πω πω, πανακριβα εκει, ετσι;’. Οταν, λοιπον, απαντω οτι εδω και λιγα χρονια η Αγγλια εχει τις ιδιες αλλα και καλυτερες τιμες απο την Ελλαδα, δεν με πιστευουν.

Ειναι βεβαια φανερο οτι οποιος δεν εχει ταξιδεψει απο την Ελλαδα στο εξωτερικο, νομιζει οτι οι τιμες Ελλαδας – Εξωτερικου ειναι αυτες που ηταν στη 10ετια του ’70, ’80, ακομα και του ’90. Ελα ομως που τα πραγματα εχουν αλλαξει παρα πολυ και το μονο πραγμα που εχει μεινει το ιδιο ειναι οι μισθοι στην Ελλαδα.

Αποφασισα λοιπον να γραψω αυτο το κειμενο για να δωσω μια ιδεα, σε ολους εσας που δεν εχετε την ευκαιρια να βγειτε εχω απο τα συνορα, το ποσο η Ελλαδα εχει ακριβεινει σε σχεση με την Αγγλια τουλαχιστον (μια που δεν μπορω να μιλησω για ολες τις ευρωπαικες χωρες) τα τελευταια χρονια.

Θα ηθελα να ξεκαθαρισω οτι δεν ειμαι ουτε δεξιος, ουτε αριστερος, ουτε κεντροος, ναζιστης, κλπ κλπ. Το βαρος της καταστασης δεν το ριχνω αποκλειστικα σε ενα κομμα η σε μια συγκεκριμενη εποχη. Ολοι βαλαν το χερακι τους για αυτη την κατασταση, ακομα και εσεις οι ιδιοι. Δυστυχως ο Ελληνας εχει το κακο ελλατωμα να ριχνει τις ευθηνες για καθε κακο σε ολους τους αλλους εκτος απο τον ιδιο τον εαυτο του. Οποτε, δεν ειμαι εδω για να αποδοσω ευθηνες, αλλα απλα να σας ανοιξω λιγο τα ματια για να δειτε οτι η Ελλαδα πλεον δεν ειναι ο παραδεισος που καποτε πιστευαμε αλλα και πολλοι απο εσας πιστευουν ακομα.

Για να σας διευκολυνω στις συγκρισεις, θα χρησιμοποιησω μονο ευρω σε ολα τα στοιχεια που θα δωσω. Αυτη τη στιιγμη που γραφω (19 Μαρτιου 2010) 1 λιρα Αγγλιας ειναι 1,11 ευρω.

Αρχιζω με μια συγκριση μισθων μεταξυ Ελλαδας και Βρετανιας. Απο την Βρετανικη Στατιστικη Υπηρεσια βλεπω οτι ο μεσος ορος μισθου για το 2009 ηταν 2.171,16 ευρω το μηνα, δηλαδη περιπου 26.053,92 ευρω το χρονο. Το ποσο αυτο δεν ειναι το καθαρο εισοδημα αλλα πριν αφαιρεθουν φοροι και ασφαλεια.

Τα επαγγελματα με τον μεγαλυτερο μεσο ορο μισθου ηταν ιατρικα επαγγελματα (4.577 ευρω το μηνα), διευθηντες εταιριων (3.308 το μηνα) και επαγγελματιες σε χωρους τεχνολογιας και επιστημης (3.100 το μηνα). Το χαμηλωτερο μεσο ορο των ειχαν επαγγελματα πωλητων σε εμπορικα μαγαζια (1.234 το μηνα). Ο μεσος ορος μισθου στο δημοσιο τομεα ηταν 2.393 το μηνα, ενω στον ιδιωτικο ηταν 2.065 το μηνα. Βεβαια εδω η εργασια στο δημοσιο τομεα δεν ειναι εφ ‘απαξ. Αν κανεις σωστα τη δουλεια σου δεν εχεις φοβο, αν εισαι τεμπελης περνεις δρομο.

Συμφωνα με την στατιστικη υπηρεσια της Ευρωπαικης Ενωσης, το 2009 το νομιμο ελαχιστο οριο μισθου ηταν 1.010 ευρω το μηνα, ενω στην Ελλαδα ηταν 681 ευρω το μηνα.

Δυστυχως, αν και εψαξα πολυ να βρω αναλογα στοιχεια για την Ελλαδα, δε μπορεσα να βρω το μεσο ορο μισθου για το 2009. Πιστευω ομως οτι εσεις θα το ξερετε καλυτερα απο μενα, οποτε δεν ειναι και τοσο αναγκαιο.

Ας παμε τωρα στο...ψητο. Θα ξεκινησω με τιμες τροφιμων και ποτων. Θα δωσω μονο τις τιμες της Βρετανιας, μια και μονο εσεις ξερετε ποιες ειναι οι αναλογες στην Ελλαδα. Επισης, δεινω τιμες απο τις 3 μεγαλυτερες αλυσιδες σουπερμαρκετ (Τεσκο, Ασντα και Σεινσμπουρις) που εχουν το 85% τις συνολικης αγορας, αρα οι τιμες αντικατοπριζουν πανω κατω αυτες που πληρωνουν οι Βρετανοι. Θα ηθελα να σημειωσω ομως οτι τιμες κρεατος, ψαριου, φρουτων και λαχανικων ειναι σχετικα φτηνοτερες στα μαναβικα, κρεωπολεια, κλπ, αλλα εγω θα δωσω μονο αυτες στα σουπερμαρκετ.

Μπορειτε κι εσεις να ριξετε μια ματια σε οσα προιοντα θελετε πηγαινοντας στην παρακατω ιστοσελιδα. Σε αυτη τη σελιδα μπορειτε να δειτε τις τιμες της ημερας σε ολα τα προιοντα αυτων των σουπερμαρκετ


Συγγνωμη που οι τιμες δεν ειναι σε μια τελια σειρα, αλλα το προγραμμα που χρεισιμοποιησα για να γραψω αυτο το κειμενο ειχε προβλημα στο να τα βαζει ολα σε μια στυλη. Παμε λοιπον:

Γιαουρτι Τοταλ της Φαγε (500γρ)            2,22 ευρω
Μηλα  (το κιλο, αναλογα την ποικιλια)    Απο 1,52 ως 2,88
Πορτοκαλια (        \\        )                         Απο 1,11 ως 3,53
Μπανανες    (        \\        )                         Απο 0,99 ως 1,90
Φραουλες    (        \\        )                         Απο 4,81 ως 9,69
Αχλαδια       (        \\        )                         Απο 1,22 ως 2,21
Σταφυλια     (        \\        )                          Απο 3,30 ως 8,30
Μανταρινια (        \\        )                           Απο 2,22 ως 4,84
Ντοματες    (        \\        )                           Απο 2,02 ως 7,47
Πατατες      (        \\        )                           Απο 0,43 ως 2,06
Μαρουλι    (το ενα, αναλογα την ποικιλια)      
                                                                  Απο 0,41 ως 1,54
Λεμονια    (το ενα)                                   Απο 0,14 ως 0,46

Γαλα, φρεσκο ημιπαχο αγελλαδινο (το λιτρο)      0,74 ευρω
Γαλα, φρεσο ημιπαχο κατσικισιο  (το λιτρο)         1,11 ευρω
Γαλα Εβαπορε Καρνεισον  (410γρ)                      0,63 ευρω
Γαλα Ζαχαρουχο Καρνεισον (397γρ)                   1,54 ευρω

Επιτραπεζιο νερο Evian (το ακριβο νερο)
(συσκευασια 6 μπουκαλιων του εναμιση λιτρου)   3,96 ευρω

Επιτραπεζιο νερο του ιδιου καταστηματος (φτηνο) (το 2λιτρο)  
                                                                                   0,14 ευρω
Νερο Περιε (1 λιτρο)                                                 1,08 ευρω

Μπυρα Amstel (συσκευασια 6 μπουκαλιων)        6,65 ευρω
Μπυρα Heineken (συσκευασια 6 μπουκαλιων)    6,11 ευρω
Μπυρα Carlsberg (συσκευασια 4 μεγαλα κουτακια)    3,02 ευρω
Μπυρα Stella Artois (4 μεγαλα κουτακια)              4,41 ευρω
Μπυρα Stella Artois (24 μεγαλα κουτακια)          19,41 ευρω
Μπυρα Budweiser (4 μεγαλα κουτακια)                 4,97 ευρω
Μπυρα φτηνη του ιδιου καταστηματος (4 μεγαλα κουτακια)  
                                                                                        1 ευρω

Φαβα (το κιλο)                                                          1,74 ευρω
Ρεβυθια (το κιλο)                                                      2,18 ευρω
Φακες (το κιλο)                                                         2,18 ευρω
Γιγαντες (το κιλο)                                                      1,74 ευρω

Νες Καφε (200 γρ)                                                  4,44 ευρω
7up μπουκαλι (2 λιτρα)                                            1,76 ευρω
Σπραιτ μπουκαλι (2 λιτρα)                                       1,84 ευρω
Πορτοκαλαδα Φαντα μπουκαλι (2 λιτρα)                1,84 ευρω
Σπραιτ κουτακι (6 τεμ)                                              2,94 ευρω
7up κουτακι (6 τεμ)                                                   2,94 ευρω
Κοκα κολα μπουκαλι (2 λιτρα)                               1,84 ευρω
Κοκα κολα κουτακι (8 τεμ)                                      3,33 ευρω
Red Bull κουτακι (355 ml)                                       1,48 ευρω
Χυμος πορτοκαλι Ντελ Μοντε (1 λιτρο)                 1,30 ευρω
Χυμος πορτοκαλι φτηνος (1 λιτρο)                        0,62 ευρω

Αλευρι λευκο, φτηνο του μαγαζιου (το κιλο)         0,32 ευρω
Αλευρι λευκο, φηρμας  (το κιλο)                            0,68 ευρω
Αλευρι που φουσκωνει           ιδιες τιμες οπως και πιο πανω
Ζαχαρη ασπρη  (το κιλο)                                       1,05 ευρω
Αλατι  (το κιλο)                                                        0,43 ευρω

Καλαμποκελαιο  (το λιτρο, αναλογα την ποιοτητα)  
                                                                       Απο 1,54 ως 1,86
Ηλιελαιο (το λιτρο, αναλογα την ποιοτητα)      Απο 1,02 ως 2,31
Ελαιολαδο (το λιτρο, αναλογα την ποιοτητα)    Απο 3,37 ως 8,64

Τυρι Φετα ‘Αγνο’  (το κιλο)                                    7,16 ευρω
Τυρι Φετα ‘Μεβγαλ’ (το κιλο)                              12,32 ευρω
Τυρι Φετα ‘Δωδωνης’  (το κιλο)                        1 2,21 ευρω
Τυρι Φετα φτηνο (το κιλο)                                      5,55 ευρω
Τυρι Ενταμ  (το κιλο)                                 Απο 4,73 ως 6,27
Τυρι Παρμεζανα  (το κιλο)                        Απο 13,88 ως 19,98

Κρεας μοσχαρισιο (rump steak) (το κιλο)          8,52 ευρω
Κρεας μοσχαρισιο μπριζολα (το κιλο)                6,75 ευρω
Κρεας αρνισιο, ωμοπλατη μπριζολακια  (το κιλο)    8,25 ευρω
Κρεας αρνισιο, ωμοπλατη για φουρνο χωρις κοκκαλα (το κιλο)  
                                                                               8,30 ευρω
Κρεας αρνισιο, μπουτι (το κιλο)                        11,02 ευρω
Κιμας αρνισιος (το κιλο)                                      6,35 ευρω
Χοιρινη μπριζολα (το κιλο)                                  4,75 ευρω
Χοιρινο ωμοπλατη                                               3,53 ευρω
Αρνισια συκωτακια Νεας Ζηλανδιας (το κιλο)   2,53 ευρω
Χοιρινο μπουτι (το κιλο)                                       6,64 ευρω
Κιμας μοσχαρισιος (το κιλο)                               5,32 ευρω
Κοτοπουλο ολοκληρο     (το κιλο)            Απο 2,22 ως 3,21
Κοτοπουλο ελευθερας βοσκης (το κιλο)          4,44 ευρω

Μακαρονια (το πακετο)                                      0,71 ευρω
Μακαρονια φηρμας του μαγαζιου (το πακετο)  0,43 ευρω
Ζυμαρικα διαφορα σχηματα (συσκευασια 3 κιλων)  
                                                                             3,33 ευρω
Ρυζι (το κιλο)                               Απο 0,81 ως 1,63 ευρω

Τονος κονσερβα John West (συσκευασια 3 Χ 185γρ) 3,33 ευρω   
Τονος κονσερβα Princes (συσκευασια 4 Χ 185γρ)    4,44 ευρω
Τονος κονσερβα φτηνη  (185 γρ)                      0,50 ευρω
Σαρδελες κονσερβα                     Απο 0,27 ως 0,91 ευρω

Σαλτσα Πουμαρο (500γρ)                                0,44 ευρω

Πεστροφα φρεσκια (το κιλο)                             6,42 ευρω
Γλωσσα φρεσκια (το κιλο)                             1 0,18 ευρω
Μπακαλιαρος φρεσκος – φιλετο  (το κιλο)   16,20 ευρω
Μπακαλιαρος πακεταρισμενος (το κιλο)         8,80 ευρω

Σφουγγαρακια κουζινας μικρα (5 τεμαχια)      0,17 ευρω
Γαντια πλαστικα μεγαλα                                    0,97 ευρω
Σαπουνι πιατων Fairy (450 ml)                        1,11 ευρω
Καθαριστικο μπανιου Ζιφ (750 ml)                   2,89 ευρω
Καθαριστικο μπανιου Mr Muscle (500 ml)      1,11 ευρω
Ταμπλετες πλυντηριου πιατων φτηνες (30 τεμ)    1,91 ευρω
Ταμπλετες πλυντηριου πιατων Fairy (30 τεμ)       7,75 ευρω
Persil non Bio (2,85 κιλα)                                 5,55 ευρω
Ariel Bio (4,75 κιλα)                                        11,10 ευρω
Χαρτι υγειας Αντρεξ Αλο Βιρα (9 ρολα)          5,58 ευρω
Χαρτι υγειας φτηνο (12 ρολα)                           4,66 ευρω
Χαρτι κουζινας φτηνο (6 ρολα)                         3,89 ευρω
Χλωρινη (750 ml)                                              0,78 ευρω
Μαλακτικο ρουχων Κομφορτ (1,5 λιτρα)         3,24 ευρω
Ντεπον (16 δισκια)                                            0,26 ευρω
Ασπιρινη (16 δισκια)                                         0,14 ευρω
Οδοντοκρεμα Κολγκειτ Τοταλ (100 ml)          2,48 ευρω
Σαμπουαν Παντεν Προ Βε (400 ml)                3,49 ευρω
Σαμπουαν Ελβιβ (250 ml)                               2,34 ευρω


Ας παμε τωρα σε τιμες ρουχων και παπουτσιων. Δυστυχως δεν ξερω ποιες φηρμες πουλανε στην Ελλαδα. Αλλα ξερω οτι στα παπουτσια τα Κλαρκς θεωρηται μεγαλη φηρμα, ετσι θα κανω συγκρισεις σε αυτη τη φηρμα και καποιες γνωστες:

Γυναικεια μποτα.
Κανονικη τιμη 77,69 ευρω.
Τιμη εκπτωσης 38,84 ευρω




Γυναικεια μποτα.
Κανονικη τιμη 111 ευρω.
Τιμη εκπτωσης 55,50 ευρω.





Γυναικειο παπουτσι.
Κανονικη τιμη 50 ευρω.
Τιμη εκπτ. 33,30 ευρω.





Αντρικο παπουτσι.
Κανονικη τιμη 55,50 ευρω.
Τιμη εκπτ. 44,40 ευρω.





Αντρικο παπουτσι.
Κανονικη τιμη 44,40 ευρω.
Τιμη εκπτ. 33,30 ευρω.







Μπορειτε να ‘θαυμασετε’ ολο τον καταλογο στην αγγλικη ιστοσελιδα της εταιρειας, κλικαρωντας εδω http://www.clarks.co.uk/

Παμε τωρα στις γνωστες, ακριβες φηρμες αθλητικων παπουτσιων:




Παιδικο Nike Air Max Classic.
38,84 ευρω








Παιδικο Nike Piko III.
19,97 ευρω.








Παιδικο Robe Di Kappa Monika.
Κανονικη τιμη 14,42 ευρω.
Τιμη εκπτωσης 9,98 ευρω.







Παιδικο Adidas adiRun.
Τιμη 24,41 ευρω.








Αντρικο Robe Di Kappa ‘Monaki Race’.
Κανονικη τιμη 22.19 ευρω.
Τιμη εκπτωσης 14.42 ευρω.







Το πιο ακριβο αντρικο παπουτσι στον καταλογο ειναι το Nike Air Classic η τιμη του οποιου ειναι 94,34 ευρω.








Οι παραπανω τιμες ειναι απο μια απο τις μεγαλυτερες αλυσιδες καταστηματων αθλητικων ειδων στη Βρετανια, το JJB Sports. Μπορειτε να δειτε ολα τα προιοντα του και να ‘χαζεψετε’ με τις τιμες παρακατω

http://www.jjbsports.com/pws/Home.ice 

Βεβαια, για οσους δεν νοιαζονται για φηρμες και προτιμουν να ψωνιζουν οικονομικα, τα μεγαλυτερα σουπερμαρκετ εχουν και τις δικες τους φηρμες, οπου οι τιμες ειναι πραγματικα απιστευτες. Παραδειγμα: 










6,66 ευρω






















11,10 ευρω






















5,55 ευρω  (αντρικο)











4,44 ευρω (αντρικο)











4,44 ευρω τα 3 πουκαμισα!!











11,10 ευρω (αντρικο)











15,54 ευρω (αντρικο) για το κουστουμι!











8,88 ευρω (γυναικειο)












19,98 ευρω (γυναικειο) το μπουφαν










13,32 ευρω (γυναικειο)











16,65 ευρω (γυναικειο)












11,10 ευρω (γυναικειο)











13,32 ευρω (γυναικειο)










2,22 ευρω (παιδικο)












8,88 ευρω (παιδικο)










1,67 ευρω (παιδικο)












9,99 ευρω (παιδικο)








Μπορειτε να δειτε ολα τα προιοντα παρακατω:

http://direct.asda.com/george/clothing/10,default,sc.html 

http://www.clothingattesco.com/ 


Ας παμε ομως τωρα σε αντικειμενα οπως επιπλα, κουζινες, κλπ. Ο μονος τροπος για να κανω μια συγκριση ηταν να συγκρινω πραγματα που θα ηταν ακριβως τα ιδια και στα δυο κρατη. Πειρα λοιπον τον καταλογο της ελληνικης ΙΚΕΑ και συγκρινα πραγματα με τα αντιστοιχα της αγγλικης. Παρακατω δινω μερικα παραδειγματα 

Αγγλικο ΙΚΕΑ 1.243,20 ευρω, Ελληνικο ΙΚΕΑ 1.778 ευρω. Το ελληνικο ΙΚΕΑ ηταν 43% πιο ακριβο.


Αγγλικο ΙΚΕΑ 3.157,95 ευρω, Ελληνικο ΙΚΕΑ 3.645 ευρω, Το ελληνικο ΙΚΕΑ ηταν 15,4% πιο ακριβο.





Αγγλικο ΙΚΕΑ 210 ευρω,
Ελληνικο ΙΚΕΑ 289 ευρω.
Το ελληνικο ΙΚΕΑ ηταν 38% πιο ακριβο.











Αγγλικο ΙΚΕΑ 287 ευρω,
Ελληνικο ΙΚΕΑ 419 ευρω.
Το ελληνικο ΙΚΕΑ ηταν 46% πιο ακριβο.










Πιστευω οτι καταλαβαινετε για τι διαφορα μιλαμε. Βεβαια υπηρχαν και πολλα αντικειμενα στα οποια η τιμη ηταν η ιδια αλλα και λιγο πιο ακριβη στο αγγλικο ΙΚΕΑ. Η διαφορα ομως ηταν γυρω στα 1 με 20 ευρω περιπου. Μπορειτε να συγκρινετε μονοι σας στα παρακατω:

Αγγλικο ΙΚΕΑ  http://www.ikea.com/gb/en/
Ελληνικο ΙΚΕΑ  http://www.ikea.gr/content/index.asp?language=1



Συνεχιζω με ηλεκτρονικα ειδη, συγκρινωντας ακριβως τα ιδια ηδη. Τις ελληνικες τιμες τις εχω παρει απο τιν ιστοσελιδα του Κωτσοβολου και του e-shop, αναλογα με το ποια ειχε την πιο φτηνη τιμη.

Kodak Z915.
Αγγλια 114,17 ευρω,
Κωτσοβολος 170 ευρω (τιμη σουπερ ευκαιριας),
e-shop 146,42 ευρω.
Η ελληνικη τιμη ηταν τουλαχιστον 28% πιο ακριβη.




Samsung LE32B450, τηλεοραση 32 ιντσων
Αγγλια 338,54 ευρω,
Κωτσοβολος 365 ευρω (τιμη στο ιντερνετ μονο, ενω στο καταστημα ηταν 449 ευρω.
Η ελληνικη τιμη ηταν τουλαχιστον 8% πιο ακριβη.




Apple Ipod 2GB
Αγγλια 52,50 ευρω,
Κωτσοβολος 59,99 ευρω,
e-shop 58,90 ευρω.
Η ελληνικη τιμη ηταν τουλαχιστον 12% πιο ακριβη.




Κονσολα παιχνιδιων Xbox 360 Arcade
Αγγλια 155.40 ευρω,
Κωτσοβολος 182.99 ευρω.
Η ελληνικη τιμη ηταν τουλαχιστον 18% πιο ακριβη.









Κονσολα παιχνιδιων Wii με τα παιχνιδια ‘Sports’ και ‘Sports Resort’
Αγγλια 187.58 ευρω,
Κωτσοβολος 222.99 ευρω (με ενα μονο απο τα 2 παιχνιδια),
e-shop 202,99 ευρω.
Η ελληνικη τιμη ηταν τουλαχιστον 8% πιο ακριβη.







Επειδη τα προιοντα ειναι παρα πολλα και αρκετα απο τα συγκεκριμενα μοντελα δεν υπηρχαν και στα 2 κρατη, σας εδωσα μονο μια μικρη ιδεα. Αλλα μπορειτε και εσεις να δειτε τα υπολοιπα στην παρακατω ιστοσελιδα

http://www.ebuyer.com/ 




Εκει ομως που υπαρχει τεραστια διαφορα ειναι στα αεροπορικα εισητηρια. Προσωπικα χρησιμοποιω για ολα τα αεροπορικα μου εισητηρια μια ιστοσελιδα που δινει τις καλυτερες τιμες απο ολες τις αεροπορικες εταιρειες για το συγκεκριμενο προορισμο. Αυτη η ιστοσελιδα ειναι η http://www.skyscanner.net

Για ενα μικρο παραδειγμα, στις 26 Μαρτιου 2010 εβαλα να δω τιμες εισητηριου με επιστροφη απο Λονδινο προς οποιοδηποτε προορισμο εκτος Μ Βρετανιας, για τη βδομαδα 23-30 Απριλιου 2010. Παρακατω οι τιμες, οι οποιες περιλαμβανουν ΟΛΟΥΣ τους φορους, δηλαδη η τιμη ειναι αυτη που πληρωνεις


-->

Φρανκφουρτη                11,15 ευρω        
Αλτενμπεργκ                 14,00 ευρω       
Στοκχολμη                     13,53 ευρω       
Οσλο                              15,61 ευρω       
Κερρι (Ιρλανδια)            18,95 ευρω       
Δουβλινο                        21,84 ευρω       
Σαννον (Ιρλανδια)          23,95 ευρω       
Μπαντεν Μπαντεν         23,99 ευρω               
Βρεμη                             29,81 ευρω
Αμβουργο                      34,61 ευρω
Ποζναν (Πολωνια)         34,36 ευρω
Ροκλοβ (Πολωνια)       35,69 ευρω
Τριεστη                           39,62 ευρω
Παλμα (Μαγιορκα)        41,88 ευρω
Λιμοζ                              43,17 ευρω
Καρκασον (Γαλλια)       44,30 ευρω
Πορτο                             45,10 ευρω
Τζερονα (Ισπανια)         45,23 ευρω
Μπρατισλαβα                45,94 ευρω
Ιμπιζα                             46,30 ευρω
Γκρατς (Αυστρια)          46,54 ευρω
Βαλενσια                        47,67 ευρω
Φαρο (Πορτογαλια)       47,70 ευρω
Μπιντκοτζ (Πολωνια)    47,74 ευρω
Βερολινο                        47,74 ευρω
Αλικαντε                         49,19 ευρω
Μαδριτη                         50,55 ευρω
Σανταντερ (Ισπανια)     54,50 ευρω
Μαλαγα                         55,03 ευρω
Ναπολι                           55,77 ευρω
Αιντχοβεν                      56,57 ευρω
Κοπενχαγη                   59,08 ευρω
Γκντανσκ (Πολωνια)    61,66 ευρω
Σαρδινια                        63,54 ευρω
Νιμ (Γαλλια)                  64,19 ευρω
Πιζα                               64,31 ευρω
Τορινο                           65,75 ευρω
Τζενοβα                        67,08 ευρω
Μπολονια                     67,69 ευρω
Λας Παλμας                 68,55 ευρω
Βερονα                         69,20 ευρω
Τουλον (Γαλλια)           69,62 ευρω
Παρμα                           70,31 ευρω
Σεβιλλη                         70,80 ευρω
Μαλτα                           70,88 ευρω
Λινζ (Αυστρια)              72,16 ευρω
Μουρθια (Ισπανια)       73,02 ευρω
Ριγα (Λετονια)               73,50 ευρω
Ταμπερε (Φινλανδια)    74,01 ευρω
Μιλανο                          74,19 ευρω
Γενεβη                           74,48 ευρω
Ρεους (Ισπανια)           75,30 ευρω
Κρακοβια                     75,61 ευρω
Ζυριχη                          76,44 ευρω
Βενετια                          77,09 ευρω
Κατοβιτσε (Πολωνια)   78,69 ευρω
Μπερζερακ (Γαλλια)   78,84 ευρω
Περπινιον (Γαλλια)      78,90 ευρω
Λοτζ (Πολωνια)            78,93 ευρω


Εδω δεν σταματαει η λιστα, απλα εβαλα μονο τις πολεις με τιμη εισητηριου κατω των 80 ευρω. Επισης, υπαρχουν ακομα καλυτερες τιμες εαν πετας χειμωνα και εαν κλισεις το εισητηριο αρκετες εβδομαδες (και μηνες) πριν.

Ας δουμε ομως απο την ιδια ιστοσελιδα την τιμη ενος εισητηριου απο Αθηνα, για την ιδια ακριβως εβδομαδα και για πολεις εκτος Ελλαδας (σε παρενθεση η αντιστοιχη τιμη απο Λονδινο).


Ρωμη              126,47        (124,19)
Μιλανο            131,98        (55,65)
Παρισι             153,19        (86,84)
Βερολινο         167,98        (47,74)
Λονδινο           169,71
Μπαρσελονα  170,00        (141,13)
Μαδριτη           195,25        (50,55)
Μαντσεστερ     221,54        (85,21)
Βαρσοβια        258,53        (169,00)
Βρυξελλες       377,17        (154,55)


Δεν κανω λαθος. Μονο οι παραπανω προορισμοι υπηρχαν απο Αθηνα για τη συγκεκριμενη ημερομηνια και το φθηνοτερο εισητηριο ηταν 126,47 ευρω!!! Μαλιστα οι τιμες ηταν οι πιο φθηνες που βρηκα. Απο την ιστοσελιδα της Aegean οι αντιστοιχες τιμες ηταν

Ρωμη              152,40
Μιλανο            154,92
Παρισι             185,67
Βερολινο         341,66
Λονδινο           228,98
Μπαρσελονα  279,25
Μαδριτη           259,25
Μαντσεστερ     406,15
Βαρσοβια        δεν πεταει
Βρυξελλες       293,24


Πια δικαιολογια μπορει να μου δωσει εμενα η Ελλαδα οταν πεταω Μιλανο απο το Λονδινο με 55,65 ευρω, ενω η Aegean θελει τα τριπλασια για μια αποσταση που ειναι συγκριτικα πολυ πιο μικρη απο την Αθηνα παρα απο το Λονδινο;


 


Ας παμε τωρα για λιγο στους λογαριασμους νερου, ηλεκτρικου, κλπ. Στη Μ Βρετανια η παροχη αυτων των υπηρεσιων εχει ιδιοτικοποιηθει, με αποτελεσμα να μπορεις να εχεις παροχη απο πολλες εταιρεις, αναλογα την περιοχη που μενεις, και βεβαια με διαφορετικες τιμες στους λογαριασμους.
  
Για να σας δωσω λοιπον μια γενικη ιδεα, χρησιμοποιησα την ιστοσελιδα http://www.uswitch.com/gas-electricity/ppc/energy1/?gclid=CKXjjNzb1qACFReZ2Aod6SG0tQ.

Η ιστοσελιδα αυτη σου δινει λιστα με ολες τις εταιρειες που μπορουν να σου παρεχουν ηλεκτρικο, νερο, τηλεφωνο και φυσικο αεριο και σου δινει και μια ιδεα για το ποσο ακριβες η φτηνες ειναι. Βαζοντας λοιπον τις λεπτομερειες της κατοικιας μου στο Λιβερπουλ, βγηκαν τα παρακατω (αναφερω μονο τις 3 πιο φτηνες):

 

Ηλεκτρικο:

 
NPower:           Παγεια 25,64 ευρω το χρονο. Κοστος 0,16 ευρω ανα κιλοβατωρα
EDF Energy:    Παγεια 57,61 ευρω το χρονο. Κοστος 0,10 ευρω ανα κιλοβατωρα
Sainsbury’s Energy:     Ιδιες τιμες με την EDF Energy



Νερο:
Το νερο παρεχεται απο μια μονο εταιρεια στην περιοχη μου. Επισης, στη Μ Βρεταννια ο λογαριασμος του νερου ειναι ο ιδιος ανεξαρτητα απο το ποσο νερο θα καταναλωσεις. Σου ερχεται ο λογαριασμος για ολη τη χρονια και μπορεις να τον πληρωσεις σε 12 δοσεις η αμεσως.

Για το σπιτι μου, ο λογαριασμος φετος ειναι 356,60 ευρω εστω και αν θελω να κανω μπανιο στη μπανιερα καθε μερα. 

 

Τηλεφωνο/Ιντερνετ: 

PlusNet:            Παγεια 19,14 ευρω το μηνα, δωρεαν απεριοριστα τηλεφωνηματα στη Μ Βρετανια καθε βραδυ και ολο το σαββατοκυριακο, συνδεση broadband 8MB

Talk Talk:           Συνδεση 33,30 ευρω. Παγεια 20.51 ευρω το μηνα, δωρεαν απεριοριστα τηλεφωνηματα στη Μ Βρετανια καθε βραδυ και ολο το σαββατοκυριακο, συνδεση broadband 24MB.

BT:                     Παγεια 21.12 ευρω το μηνα, δωρεαν απεριοριστα τηλεφωνηματα στη Μ Βρετανια ολο το σαββατοκυριακο, συνδεση broadband 20MB.

 

Για απεριοριστη συνδεση broadband (δηλαδη να μην εχει οριο στο ποσα θα κατεβασεις απο το ιντερνετ) η φτηνοτερη ηταν

Orange:             Παγεια 22.76 ευρω το μηνα, δωρεαν απεριοριστα τηλεφωνηματα στη Μ Βρετανια καθε βραδυ και ολο το σαββατοκυριακο, συνδεση broadband 20MB

 


Οσον αφορα τα μεσα μαζικης μεταφορας, τα εισητηρια στη Μ Βρεταννια ειναι σε γενικες γραμμες πιο ακριβα απο αυτα στην Ελλαδα. Το μονο καλο ειναι οτι μπορεις να αγορασεις εισητηρια απεριοριστων διαδρομων που στοιχιζουν πιο φτηνα. Επισης, εαν αγορασεις τα εισητηρια 1 και 2 μηνες πριν την ημερομηνια ταξιδιου, η τιμη τους ειναι πολυ πιο φτηνη. Παραδειγμα:

Η τιμη εισητηριου για λεωφορειο στο Λιβερπουλ ειναι 1,89 ευρω για μια διαδρομη. Αυτο σημαινει οτι ειτε κατεβεις στην επομενη σταση, ειτε στην τελευταια, η τιμη ειναι η ιδια. Ομως, η τιμη εισητηριου μιας ολοκοληρης ημερας ειναι 3,55 ευρω, με το οποιο μπορεις να παρεις οσα λεωφορεια θελεις και να κανεις οσες διαδρομες θελεις τη συγκεκριμενη μερα.

Για να ταξιδεψω απο το Λιβερπουλ στο Λονδινο (που ειναι η δουλεια μου) περνω το τρενο. Η αποσταση ειναι περιπου οσο η αποσταση Αθηνα – Καλαματα. Με το τρενο μου περνει δυομιση ωρες να φτασω Λονδινο.

Συνηθως, το εισητηριο με τρενο Λιβερπουλ – Λονδινο μου κοστιζει 70 ευρω με επιστροφη. Το αγοραζω ενα μηνα περιπου πριν ταξιδεψω. Εαν το αγορασω μια βδομαδα πριν το ταξιδι θα πληρωσω απο 95 ως και 128 ευρω. Βεβαια η τιμη εξαρταται και απο την ωρα του ταξιδιου. Το ταξιδι για το Λονδινο γινεται σε ωρα αιχμης, οποτε το εισητηριο ειναι ακριβο. Εαν ταξιδευα σε κανονικη ωρα, η τιμη του θα ηταν περιπου 30-40 ευρω.

Το αντιστοιχο ταξιδι αλλα με πουλμαν περνει περιπου 5 ωρες. Το εισητηριο με επιτροφη ειναι απο 7 ως και 35 ευρω, αναλογα την ωρα και ποσο νωρις το εχεις αγορασει.


 


Τελος, θα σας αναφερω τι ειδους φορους πληρωνουμε στη Μ Βρετανια:


Φορος εισοδηματος

Για συνολικο εισοδημα μεχρι 7.187,25 ευρω το χρονο, δεν πληρωνεις φορο.
Για ατομα ηλικιας 65-74 ετων, το παραπανω οριο ειναι 10.533,90 το χρονο.
Για ατομα ηλικιας 75 ετων και πανω, το παραπανω οριο ειναι 10.700,40 το χρονο.
Παντρεμενα ζευγαρια εχουν αλλα 2.963,70 ευρω το χρονο αφορολογητα.
Τυφλα ατομα εχουν αλλα 2.097,90 ευρω το χρονο αφορολογητα.

Εισοδημα μεχρι 41.514 ευρω το χρονο – φορος 20%.
Εισοδημα πανω απο 41.514 ευρω το χρονο – φορος 40% (στο παραπανω των 41.514)
Απο το φορολογικο ετος 2010/11 εισοδημα πανω των 166.500 το χρονο θα εχει φορο 50%.



Φορος κερδων κεφαλαιου (δηλαδη απο κερδη πωλησεως κατοικιας, κλπ)

0% εαν το συνολικο καθαρο κερδος ειναι μεχρι 11.211 ευρω για τη χρονια.
18% για ποσο πανω απο τα 11.211 ευρω.



Φορος κληρονομιας

Για κληρονομια συνολικης αξιας μεχρι 360.750 ευρω, 0% φορος.
40% φορος για ποσο ανω των 360.750 ευρω.

Αλλα, αφορολογητη θα ειναι και:

 
Κληρονομια που δινεται στο/στη συζυγο, οση αξια και να εχει.

Οποια δηποτε δωρεα σε βρετανικο κομμα το οποιο εχει τουλαχιστον 2 εκλεγμενα μελη στη βουλη, η εχει μονο 1 μελος αλλα το κομμα ελαβε πανω απο 150.000 ψηφους.

Δωρεα σε φιλανθρωπικα ιδρυματα και συγκεκριμενους οργανισμους οπως μουσεια, πανεπιστημια, κλπ.

Μικρες δωρεες μεχρι 277,50 ευρω το χρονο σε οσα ατομα θες (με συνολικη αξια ως 3.330 το χρονο), αλλα μεχρι 277,50 το ατομο και εφοσον ζησεις πανω απο 7 χρονια απο το ετος που εγινε η δωρεα.




Φορος εταιρειων (ο φορος πληρωνεται στο καθαρο κερδος)

Για εταιρειες με καθαρο κερδος μεχρι 333.000 ευρω το χρονο, ο φορος ειναι 21%.
Για ολες τις αλλες ο φορος ειναι 28%.



ΦΠΑ

Υπαρχουν 3 ειδη ΦΠΑ, 0%, 5% και 17,5%

Τα παρακατω προιοντα εχουν 0% ΦΠΑ η εξερουνται τελιως απο ΦΠΑ:


•    Ολα τα νωπα κρεατα, ολοκληρα αλλα και τεμαχισμενα.

•    Ολα τα ζωα τα οποια εκτρεφονται για καταναλωση απο ανθρωπο.

•    Ολα τα ψαρια, ζωντανα και μη, εφοσον ειναι για ανθρωπινη καταναλωση.

•    Ολα τα φρουτα και λαχανικα (εκτος των φυτων και δεντρων απο τα οποια προερχονται) που προοριζονται για ανθρωπινη καταναλωση.

•    Ολα τα βοτανα και μπαχαρικα (εκτος των φυτων και δεντρων απο τα οποια προερχονται) που προοριζονται για ανθρωπινη καταναλωση.

•    Ολα τα δημητριακα, εκτος αυτων που ειναι για ζωικη τροφη, σε οποιαδηποτε μορφη (φυτο, σπορος, χονδρικη και λιανικη πωληση).

•    Ολα τα οσπρια και ξηροι καρποι, εκτος αυτων που ειναι για ζωικη τροφη, εφοσον ειναι ωμα (αλλα και καβουρντισμενα/αλατισμενα εαν ειναι ακομα στο κελιφος)

•    Ετοιμες σκονες για κεικ, σουπες, σαλτσες κλπ

•    Ολα τα μαγειρικα ελεα (και αυτα που ειναι για κοσμητικη χρηση, αλλα με την προυποθεση οτι προερχονται απο ελεα που χρησιμοποιουτναι στη μαγειρικη και δεν εχουν αλλες χημικες ουσιες)

•    Φαγωσιμος αμυλος και ζελατινη.

•    Αλατι για μαγειρικη χρηση.

•    Γλυκαντικα (ζαχαρη, μελι, αλλα και τεχνητα)

•    Αρωματικες ουσιες και ανυψωτες γευσεις

•    Προσθετες ουσιες οπως μπεικιν παουντερ, κρεμοριο, κλπ.

•    Ολα τα κατεψυγμενα και κονσερβοποιημενα φαγητα, εκτος παγωτου.

•    Ολα τα παγωμενα ετοιμα φαγητα.

•    Ολα τα σαντουιτς που πουλιονται ετοιμα σε καταστηματα (οχι αυτα που ετοιμαζονται σε φαστ φουντ, κλπ)

•    Ολα τα ειδη ψωμιου, εκτος αν αποτελουν μερος φαγητου (πχ κουβερ σε εστιατοριο).

•    Ολα τα ειδη κεικ και ζαχαροπλαστικης (εκτος αν αποτελουν μερος ειδικης παραγγελιας, πχ γαμου).

•    Ολα τα ειδη σοκολατας κουβερτουρας, ζαχαρωτων και αλλων ειδων που θα χρησιμοποιηθουν στην παρασκευη γλυκισματων.

•    Ολα τα κατεψυγμενα γλυκισματα που πρεπει πρωτα να ξεπαγωσουν πριν την καταναλωση.

•    Ολα τα ειδη γαλακτος.

•    Ολα τα ειδη καφε, τσαγιου, κακαου και σοκολατας (ως ροφημα) για προσωπικη καταναλωση (δηλαδη οχι αυτα που πουλιουντε στην καφετερια, κλπ).

•    Εισοδος σε μουσειο, ζωολογικο κηπο, γκαλερι, εκθεσεις τεχνης, θεατρικες/μουσικες/χωρευτικες παραστασεις που εχουν πολιτιστικα θεματα.

•    Οικοδομικες εργασιες για ατομα με ειδικες αναγκες.

•    Εξοπλισμος για τυφλα ατομα και ατομα με προβλημα στην οραση.

•    Εξοπλισμος για ατομα με ειδικες αναγκες.

•    Ιατρικη περιθαλψη που παρεχεται απο νοσοκομειο, ασυλλο και ιδιωτικη κλινικη.

•    Παροχη συνταγων απο εγγεγραμενο φαρμακοποιο.

•    Υγειονομικες υπηρεσιες που παρεχονται απο εγγεγραμενους γιατρους, οδοντιατρους, φαρμακοποιους και αλλους επαγγελματιες στον ιατρικο τομεα.

•    Προιοντα ακρατειας.

•    Εκκενωση βοθρων, δεξαμενων και παρομοιων ειδων.

•    Λογαριασμος νερου.

•    Εγκεκριμενες αλλαγες σε διατηριτεο κτηριο η μνημειο.

•    Οικοδομηση και πωληση κτηριων για φιλανθρωπικους σκοπους.

•    Εκτυπωση φυλλαδιων.

•    Βρεταννικα γραμματοσημα (για χρησιμοποιηση σε γραμματα).

•    Ταχυδρομικες υπηρεσιες που παρεχονται απο τα κρατικα ταχυδρομεια.

•    Βιβλια, περιοδικα, χαρτες, εφημεριδες.

•    Ειδη παιδικου ρουχισμου και παιδικα παπουτσια.

•    Προστατευτικα κρανη για ποδηλατα και μοτοσυκλετες που εχουν τις αναλογες προδιαγραφες.

•    Προστατευτικα κρανη και στολες για βιομηχανικη/εργατικη χρηση.

•    Οικονομικες υπηρεσιες οπως παροχη δανειων, πιστοτικων καρτων, κλπ.

•    Συναλλαγες ασφαλιστικων υπηρεσιων.

•    Διοδια για γεφυρες, τουνελ και δρομους που διαχειριζονται απο το κρατος.

•    Εισιτηρια για μεταφορα επιβατων σε αυτοκινητο, πλοιο και αεροπλανο με χωρητικοτητα ανω των 10 επιβατων.

•    Διαφημιστικες υπηρεσιες για φιλανθρωπικα ιδρυματα.

•    Αντικειμενα που εχουν αγοραστει απο φιλανθρωπικα ιδρυματα.



 

Τα παρακατω εχουν ΦΠΑ 5%:

•    Αντικειμενα βοηθειας κινητικοτητας για τους ηλικιωμενους (οπως καροτσακια πχ)

•    Προιοντα για τη διακοπη καπνισματος (οπως πχ τσιχλες νικοτινης)

•    Υγειονομικα προιοντα.

•    Ηλεκτρικο ρευμα για οικιακη χρηση.

•    Φυσικο αεριο για οικιακη χρηση.

•    Πετρελαιο θερμανσης για οικιακη χρηση.

•    Εγκατασταση αντικειμενων για αποταμιευση ενεργειας, οπως μονωτικα υλικα, ηλιοθερμα, τουρμπινες νερου, κλπ

•    Εγκατασταση αντικειμενων οικιακης θερμανσης.

•    Ανακαινιση καινου κτηριου προς κατοικηση.

•    Παιδικα καθισματα αυτοκινητου.



 Αδεια τηλεορασης (αντιστοιχο με το λογαριασμο ΕΡΤ στην Ελλαδα)

Ο φορος αυτος πληρωνεται ξεχωριστα, δηλαδη δεν συμπεριλαμβανεται σε κανενα αλλο λογαριασμο. Το ποσο ειναι το ιδιο για καθε κατοικια και αυτη τη στιγμη ειναι 158,18 ευρω το χρονο.




Δημοτικα τελη

Το ποσο ειναι αναλογα με την πολη, την περιοχη της πολης, την συγκεκριμενη κατοικια και το ποσα ατομα μενουν στη συγκεκριμενη κατοικια. Οι φοιτητες, οι ανεργοι και ατομα με μικρο εισοδημα εξερουνται του φορου, η πληρωνουν ενα μειωμενο ποσο.

Για την πολη του Λιβερπουλ στην οποια μενω, τα δημοτικα τελη αυτη τη στιγμη ειναι απο 1.118,20 μεχρι 3.354,70 ευρω το χρονο.




Φορος αυτοκινητου

Το ποσο δεν ειναι αναλογο με τα κυβικα, αλλα με την ποσοτητα διοξυδιου το ανθρακος που εκπεμπει, το αν ειναι ιδιωτικης χρησης και το τι καυσιμο καιει. Παραδειγμα,

Αυτοκινητο ιδιωτικης χρησης, με βενζινη και εκπομπη απο 121-130 γραμμαρια διοξυδιου ανα χιλιομετρο, πληρωνει 133.20 ευρω το χρονο. Το μεγαλυτερο φορο τον πληρωνει ενα αντιστοιχο αυτοκινητο που εκπεμπει πανω απο 255 γρ/χ, που πληρωνει 449.55 ευρω το χρονο.

Μονο αυτοκινητα που δηλωθηκαν πριν την 1 Μαρτιου 2001 πληρωνουν φορο αναλογα τα κυβικα τους.




Φορος χαρτοσημου

Ο φορος αυτος πληρωνεται κατα τη διαρκεια αγορας ακινητου. Ειναι ως εξης:

Ιδιωτικη κατοικια αξιας μεχρι 138.750            

μηδεν φορος
 
Ιδιωτικη κατοικια αξιας απο 138.751 μεχρι 277.500        

1% της αξιας
 
Ιδιωτικη κατοικια αξιας απο 277.501 μεχρι 555.000        

3% της αξιας
 
Ιδιωτικη κατοικια αξιας απο 555.001 και ανω        

4% της αξιας

Ο φορος για ακινητα μη ιδιωτικης χρησης ειναι περιπου ο ιδιος, με ελαχιστες διαφορες αναλογα τη χρηση.




Ασφαλεια (αναλογη του ΙΚΑ στην Ελλαδα)

Εργαζομενοι με εισοδημα κατω των 6.343,65 ευρω το χρονο δεν πληρωνουν ασφαλεια, αλλα θεωρουνται ασφαλισμενοι για λογους ιατρικης περιθαλψης και συνταξιοδοτησης.

Εργαζομενοι με εισοδημα απο 6.343,66 ως 48.701,25 ευρω το χρονο πληρωνουν 11% του εισοδηματος πανω απο 6.343,66.

Εργαζομενοι με εισοδημα πανω απο 48.701,25 ευρω το χρονο, πληρωνουν οπως οι παραπανω, αλλα μονο 1% του εισοδηματος πανω απο 48.701,25.

Οι εργοδοτες των παραπανω πληρωνουν επισης 12,8% του μισθου (απο την τσεπη τους βεβαια) για μισθους ανω των 6.343,66 ευρω το χρονο.

Ελευθεροι επαγγελματιες με εισοδημα μεχρι 5.633,25 ευρω το χρονο μπορουν εαν θελουν να μην πληρωσουν ασφαλεια, αλλα δεν θα εχουν ενσημα για την περιοδο που δεν πληρωσαν. Εαν πληρωσουν, η ασφαλεια ειναι 2,66 ευρω τη βδομαδα.

Ελευθεροι επαγγελματιες με εισοδημα απο 5.633,26 και πανω πληρωνουν 2,66 ευρω τη βδομαδα. Επισης, εαν το εισοδημα τους ειναι μεταξυ 6.343,65 και 48.701,30 ευρω το χρονο, πληρωνουν και 8% του εισοδηματος. Σε εισοδημα πανω απο 48.701,30 ευρω το χρονο, πληρωνουν 1% του εισοδηματος που ειναι πανω απο τα 48.701,30.

Ανεργοι και ατομα που δεν συμπληρωσαν τα μινιμουμ ενσημα για μια συγκεκριμενη χρονια,μπορουν να πληρωσουν 13,38 ευρω τη βδομαδα.





Ελπιζω να σας εδωσα μια ιδεα για το ποσο ακριβη ειναι πλεον η Ελλαδα, οχι μονο σε τιμες αλλα και σε κοστος ζωης, αν αναλογιστεις οτι οι μισθοι στην Ελλαδα ειναι πολυ κατωτεροι αυτων στην Μ Βρετανια. Δυστυχως, στην Ελλαδιτσα μας εμεινε μονο η θαλασσα, ο καιρος και το καλο φαγητο, αλλα και αυτα σε λιγα χρονια (με εξερεση τον καιρο) ειτε θα χαλασουν ειτε θα ειναι απλησιαστα στον απλο κοσμακι.